• Vizelet üledék

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktornő/Doktor úr! A következő kérdéssel fordulok Önhöz: 10 hetes kisfiam dec. 1-jén megkapta az első kötelező DTPa+IPV+Hib oltást, valamint a rota vírus elleni ROTARIX szérumot is. Ezt követő nap úgy vettem észre, mintha gennyes lenne a vizelete. A gyermekorvos vizeletvizsgálatot írt elő, amelynek az eremdénye a következő lett: VFS vizelet fajsúly: - 1 000.00 (a ref. érték: 1 001.000 - 1030.000) VPH vizelet PH: 7.00 (ref. érték: 4.500 - 8.000) VF vizelet fehérje: negatív VG vizelet cukor: negatív VAC-vizelet aceton: negatív VUBG vizelet Ubg.: normál VBIL vizelet Bilirubin: negatív VÜL vizelet üledék: 50-60 FVS, 1-1 vesehs bakt. A gyermekorvos megismételt laborvizsgálatot írt ki, ezúttal vérvételt is, valamint vizelettenyésztésre ma adtam le mintát, 4-5 munkanapon múlva lesz eredmény. Az orvos azt mondja, hogy ez húgyúti fertőzés, de semmi bővebb információt nem kaptam. Okozhatta-e ezt az eredményt az oltás (korábban semmilyen tünetet nem tapasztaltam), illetve az, hogy nem steril fiolában, hanem elmosott, de nem steril befőttes üvegben adtam le az első mintát? Nagyon rossz-e ez az eredmény? Esetleges kórházi kezelést is említett a háziorvos. Köszönöm előre is szíves válaszukat! Üdvözlettel: Lakild

        WEBBeteg szakértő válasza a húgyuti fertőzés témában

        Tisztelt Kérdező!

        A laboreredmények valóban húgyúti fertőzést sejtetnek. Hiányoltam a vizelet genny vizsgálat eredményét a leírtakból. Azt, hogy nem steril üvegbe vette le a vizeletet semmit sem jelent, a vizelet fehérvérsejtek a húgyutakból származnak, nem szennyeződésből. Amit egy kicsit sokallok az a 4-5 napos eredményre való várakozás. Úgy gondolom, hogy a sima vizeletvizsgálatnak és a vérvételnek 1 nap alatt el kell készülnie, azok alapján ha valóban ennyi a fehérvérsejtszám a vizeletben el kell indulnia a kezelésnek, a tenyésztés eredményére én nem várnék semmi esetre sem.

        Az, hogy kórházba kell- e menni nyilván függ a vérvétel és az ismételt vizeletvizsgálat eredményétől, ha ennyi a fehérvérsejtszám az ismételt vizeletvizsgálat során is, akkor érdemes kórházba bevinni, hogy részletesen kivizsgálják mi okozta a fertőzést.
        A fertőzés oltástól nem szokott kialakulni. Ha kíváncsi a húgyúti fertőzés okaira a webbeteg portálján az akut gyermekbetegségek között el tudja olvasni.

        Tisztelettel: 

         Dr. Balogh Andrea  gyermekgyógyász

         

        Figyelem! A válasz nem helyettesíti az orvosi vizsgálatot, diagnózist és terápiát. A kérdésben megfogalmazottakért portálunk nem vállal felelősséget.
         WEBBeteg szerkesztőség
        Tisztelettel!
        WEBBeteg szakértő
        Kedves Kérdezőnk!
        Amennyiben elégedett volt a válasszal, kérjük, támogassa a rovat működését egy emelt díjas SMS elküldésével. Az SMS díja bruttó 329 Ft.
        Kérjük, küldje el a WB szót a következő telefonszámra:

        06-90-642-541
        PharmaPlaza

        Kérdés: 2008-12-09 21:56:51; Megválaszolva: 2011. augusztus 19., 09:28

        Tudjon meg többet: húgyuti fertőzés

        Egészség? Betegség?

        Nézze meg a WEBBetegen!

        Ezt olvasta már?
      • Kérdések és válaszok a témakörben:
        Tisztelt cim! A kérdésem a következö: Kisfiam Juniusban volt 2 éves most voltunk labor vizsgàlaton az eredményén van néhàny eltérés az Eosinophil értéke12.00% . A Stab 3.00% . A granulocyt 31.00% Kérem legyen szives vàlaszolni mert ezeket az...
        Tiszteletem! Tegnap dél körül kisfiam megcsípte valami. Nem láttuk,hogy mi lehetett az,mert épp a háziállatok rendben tartásában segédkezett.(sajnos erre felé pókok is vannak,nem kizárt,hogy a pakolászással felzaklattuk őket) Először...
        Tisztelt Doktornő. Tanácsot szeretnék kérni Öntől. Kislányom 36 hétre született. Jól fejlődött és probléma mentesen jöttünk haza. Illetve egy napot lámpázták mert besárgult. Nincs anyatejem így tápszert kap. A kórházban minden nap...
        Kedves szakerto! Azt szeretnem megkerdezni,hogy on szerint a 45 mm lyk egy 2 honapos gyerek sziven mennyire lehet veszelyes es hogy kinoheto e? 6 honap mulva megyunk vissza kontrollba. A gyerek amikor ebren van szinte mindig nyugtalan jar a keze laba,nagyon...
        Kisfiam 9 éves, krónikus ismeretlen eredetű májgyulladása van, szteroid tartalmú, és immunszupresszív gyógyszert szed. Góckutatás kapcsán kiderült, hogy az AST értéke 1200. Kezelőorvosunk javaslatára antibiotikumot kapott, egy hónap...
        Lenne egy kérdésem. Kislányom 12 éves. Kb 1 éve fáj időnként a baloldalt lévő bordái a szíve alatt. Voltunk orvosnál megröntgenezték azt mondták mindene a legnagyobb rendben van. De neki egyre sűrűbbek a fájdalmak belenyílalások. Arra...
        kislanyom térdei vizesek 3havonta beduzzadnak a térdei most megint itt tartunk de az orvosunk 110km-re milyen kenocsot vagy gyogyszert tudok venni neki ami csokenti a duzzanatot
        Tisztelt Dr. Nő 6 hetes a kislányom. Egy hete esténként szoptatás után kb. 1 órával nagyon sok visszajön neki. Háton fekszik. Es csak ugy kijön. Nincs öklendezés. Utana nem sír. (Pedig amugy eleg siros baba) Kb. Fél deci- deci. De tegnap este...
        11 éves lányom TSH szintje 4,816 (referencia: 0,400-4,000), Szabad T4 15,10 (referencia: 11,50-22,70), Szabad T3 6,5 (referencia: 2,3-6,5.) Azért kértem a pajzsmirígy vizsgálatot, mert túlműködésre gyanakodtam a gyermek vékonysága miatt. Ezért...
        A 8 eves kisfiamon, kulonbozo helyeken, de fokent az arcan naponta viszketo kiutesek jelennek meg (kb 1 hete), amelyek el is tunnek. Eleinte fagylaltra gyanakodtunk, de miutan megvontuk tole azutan is jelentkeznek. Szeretnenk tudni mi lehet illetve mi...
        Tisztelt Dr.úr/nő! 8 éves gyermekem hónapok óta állandóan köhécsel. Ma megállapítottak hogy nyelőcső gyulladása van. Tükrözést javasoltak és antacid szedését. Kérdésem hogy gyerekeknél altatásban végzik? Ön mit javasol? Előre is...
        Jónapot! Érdeklődni szeretnék hogy a 9éves fiamnak nem nő egyáltalán a kukija de merevedése szokott lenni hogy ez természetes vagy forduljunk orvoshoz vele? Ellőre is köszönöm a választ!!!
        A kislányom minden éjszaka rágja a fogait olyan mértékben,hogy le jön a fog zománc róla. Lehet ennek idegi alapon valami oka,vagy mi váltja ki az ilyen reakciót a gyereknél.
        Tisztelt Doktor Úr/Nő! Van egy 4év5hónapos kislányom, aki szerencsére makkegészséges, viszont a szúnyogcsípésekkel, pókcsípésekkel meggyűlik a bajunk.Nagyon szeretik a szúnyogok, még riasztóval együtt is. Voltunk a Heim Pál kórház...
        Kedves doktorúr/doktornő,a 8 éves kisfiamnál székletüritési problémák jelentkeztek körülbelül egy éve.A Szatmarnémeti orvosok szerint a végbél hosszabb és vastagabb a normálisnál (MEGADOLICOCOLON),kaptunk rá gyógyszeres...
        Tisztelt Dr. Úr/Hölgy! Kisfiam 10 hónapos, még szoptatom. 8 hónaposan bevezettem az étrendjébe a tejtermékeket (joghurt, túró, sajt). Kb. 2-3 hétre rá "melegkiütések" jelentek meg egyre nagyobb felületen a testén. Bőrgyógyász szerint...
        Sokat utánaolvastam, kerestem a problémámmal kapcsolatban. Későn érő vagyok (emlékszem arra is, hogy a tejfogaim nekem estek ki utoljára az elemi iskolában), most leszek 18. Arcszőrzetem most kezd megjelenni (állon egyre erősödik, bár gyenge,...
        Tisztelt Doktor Nő/Úr! Kisfiam két és fél éves. Szépen fejlődik, jól eszik, jól alszik, boldog. Bölcsődébe jár, ahonnan azt a visszajelzést kapjuk, hogy rendben van, nagyon kiegyensúlyozott és ütemes a fejlődése. Nyár elején vettük...
        Kislányomon bő hete lila kis ütésnyom jelentkezett a mellkason. Legalábbis annak gondoltuk. Fokozatosan nőtt és halványodott, nyomásra érzékenységet nem mutatott.Bezöldült/sárgult és terült, ahogy múlt el.2Ft-os méretűnek indult és kb...
        Kedves doktorur/no! Azt szeretnem megkerdezni,hogy a 2 hetes kisbabamnak hallottak a szivenel valami zorejt! 1 honapos koraban kell visszavigyuk,hogy megvizsgaljak! On szerint ez veszelyes lehet? Nagyon aggodom! Azt szeretnem meg megkerdezni,hogy mit lehet...