• Vizelet üledék

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktornő/Doktor úr! A következő kérdéssel fordulok Önhöz: 10 hetes kisfiam dec. 1-jén megkapta az első kötelező DTPa+IPV+Hib oltást, valamint a rota vírus elleni ROTARIX szérumot is. Ezt követő nap úgy vettem észre, mintha gennyes lenne a vizelete. A gyermekorvos vizeletvizsgálatot írt elő, amelynek az eremdénye a következő lett: VFS vizelet fajsúly: - 1 000.00 (a ref. érték: 1 001.000 - 1030.000) VPH vizelet PH: 7.00 (ref. érték: 4.500 - 8.000) VF vizelet fehérje: negatív VG vizelet cukor: negatív VAC-vizelet aceton: negatív VUBG vizelet Ubg.: normál VBIL vizelet Bilirubin: negatív VÜL vizelet üledék: 50-60 FVS, 1-1 vesehs bakt. A gyermekorvos megismételt laborvizsgálatot írt ki, ezúttal vérvételt is, valamint vizelettenyésztésre ma adtam le mintát, 4-5 munkanapon múlva lesz eredmény. Az orvos azt mondja, hogy ez húgyúti fertőzés, de semmi bővebb információt nem kaptam. Okozhatta-e ezt az eredményt az oltás (korábban semmilyen tünetet nem tapasztaltam), illetve az, hogy nem steril fiolában, hanem elmosott, de nem steril befőttes üvegben adtam le az első mintát? Nagyon rossz-e ez az eredmény? Esetleges kórházi kezelést is említett a háziorvos. Köszönöm előre is szíves válaszukat! Üdvözlettel: Lakild

        WEBBeteg szakértő válasza a húgyuti fertőzés témában

        Tisztelt Kérdező!

        A laboreredmények valóban húgyúti fertőzést sejtetnek. Hiányoltam a vizelet genny vizsgálat eredményét a leírtakból. Azt, hogy nem steril üvegbe vette le a vizeletet semmit sem jelent, a vizelet fehérvérsejtek a húgyutakból származnak, nem szennyeződésből. Amit egy kicsit sokallok az a 4-5 napos eredményre való várakozás. Úgy gondolom, hogy a sima vizeletvizsgálatnak és a vérvételnek 1 nap alatt el kell készülnie, azok alapján ha valóban ennyi a fehérvérsejtszám a vizeletben el kell indulnia a kezelésnek, a tenyésztés eredményére én nem várnék semmi esetre sem.

        Az, hogy kórházba kell- e menni nyilván függ a vérvétel és az ismételt vizeletvizsgálat eredményétől, ha ennyi a fehérvérsejtszám az ismételt vizeletvizsgálat során is, akkor érdemes kórházba bevinni, hogy részletesen kivizsgálják mi okozta a fertőzést.
        A fertőzés oltástól nem szokott kialakulni. Ha kíváncsi a húgyúti fertőzés okaira a webbeteg portálján az akut gyermekbetegségek között el tudja olvasni.

        Tisztelettel: 

         Dr. Balogh Andrea  gyermekgyógyász

         

        Figyelem! A válasz nem helyettesíti az orvosi vizsgálatot, diagnózist és terápiát. A kérdésben megfogalmazottakért portálunk nem vállal felelősséget.

        WEBBeteg szerkesztőség

         WEBBeteg szerkesztőség
        Kedves Kérdezőnk!
        Amennyiben elégedett volt a válasszal, kérjük, támogassa a rovat működését egy emelt díjas SMS elküldésével. Az SMS díja bruttó 329 Ft.
        Kérjük, küldje el a WB szót a következő telefonszámra:

        06-90-642-541
        PharmaPlaza

        Kérdés: 2008-12-09 21:56:51; Megválaszolva: 2011. augusztus 19., 09:28

        Tudjon meg többet: húgyuti fertőzés

        Egészség? Betegség?

        Nézze meg a WEBBetegen!

        Ezt olvasta már?
      • Kérdések és válaszok a témakörben:
        Tisztelt doktornő!A kisfiamnak(Ő 8 éves)Sokszor fáj a hasa.Tele van levegővel.Most jelenleg 5 napja megy a hasa,diétázik laktív-ot iszik minden reggel(3 napja).De minden délelött 3 hasmenés olyan mint a víz,azután semmi,másnap megint...
        Tisztelt Doktor Úr!3 hónapos gyermekemnél 2 hónapja refluxot diagnosztizáltak. Rengeteget bukott, a végén már nyelni is nehezen tudott. Kapott Ventert, ami mellékhatásai miatt nem vált be(folyamatosan aludt tőle), ugyan a bukások elmúltak és...
        Szép napot kívánok doktornő.A kérdésem az lenne,hogy a nagy fiam aki tízéves most lett bárányhimlős,dec 31-én A pici babánk aki 2,5 éves vihetjük e a bölcsibe.Rajta még eddig nem jelentkeztek a tünetek. Előre is köszönöm Tamás.
        Több mint két hónapja folyamatosan kiszárad a a szám, reggelenként nagyon rossz. Folyton kívánom a vizet és hiába iszok szomjas vagyok de nem tudok már többet inni és ez már több mint két hónapja van. Ez mért van?
        Kedves Doktor Úr/Hölgy! 2014.dec.30.-án nagyon gyenge voltam és este 37.8 fokos lázam volt. Másnap reggel hőemelkedésem lett. Délután 35.5 fokos voltam. Ekkor jött a baj,mert fájni kezdett a fejem rá néhány órára éreztem ha felállok fáj...
        Tisztelt Doktornő! 2 és fél hónapja kaptam HPV elleni oltást, azóta fáj a kezem tőle. Ha mozgatom a kezem akkor fáj. Ha megerőltetem (pl: sportolok) akkor másnap jobban fáj, de ha nem, akkor másnap csak egy kicsit fáj. A bőrön, az oltás...
        Jo napot kivanok! 15 eves vagyok asztmas sportolo lany. Nem dohanyzok alkoholt se fogyasztok. Ha van versenyfutas mindig mentem es helyezest is elertunk, igy volt a roplabdaban is minden jo volt mig csak olyan marcius aprilis tajt ha lementem a futotarsammal...
        Pici unokám gyakran hasra vágja magát es kezet lábat megfesziti pocijat hozza nyomja a szőnyeghez vagy ahol éppen van, ilyenkor hiába szólunk neki nem reagál semmire sem a pici arca is teljesen bele pirosodik.Mitol lehet vagy mi lehet a kiváltó ok...
        Kedves Andrea! Gyermekem 28 hétre született2013. 09hó.Születése után probléma nélkül szépen fejlődött 11.4.-én jöhettünk haza, anyatejjel táplálták.Szoptattam 11 hóba szépen fejlődött a súlya. Majd 12hó elején egyre tovább, egyre...
        Kisfiam egy éves, és kb. 3 hete majdnem minden reggel, közvetlenül az ébredés után csuklik. Nem tudom, mi váltja ki. (Éjszaka cumival alszik, s reggel is még azzal a szájában ébred. Csuklás közben is a szájában tartja.) A reggeli tápszere...
        Jó reggelt!Az egész ugy kezdödött,hogy van egy 11hónapos kislányom akinek a lábán apro pici hólyag (nem gennyes) foltok jelentek meg!A picit elvittem egy maszek orvoshoz.Valami olyasmit mondott,hogy Görögországból jött ez a virus.Ami csak a...
        Kedves Doktor No! 8 honapos kislanyom mostanaban,ha ul,oldalra hajtja a fejet,naponta tobbszor is ,olyan mintha csak viccelodni akarna. Aggodom,hogy esetleg mas baja lehet? Szepen fejlodik,boldog,kiegyensulyozott baba. Valaszat koszonom elore...
        T.Cim ! Az unokám amióta oviba jár , kerül-fordul hány.Már többször vittük orvoshoz, nincs semmi baj, köhög nem lázás, csak hányja a slejmet.Érdeklődöm mit tegyünk ? Tisztelettel üdvözlöm egy nagymama
        Tisztelt Doktornő! A lányomról lenne szó! Leletének leírása: A pajzsmirigy jobb lebenye 13*18*38mm, bal lebeny 16*15*38. Az isthmus 3mm széles. Az echoszerkezet szabályos. A nyaki nagyerek lefutása szabályos. Jobb oldalon a parotis elülső...
        Tisztelt doktornő! Gyermekem császárral született mivel a méhlepény elöregedett,ezért kéthetes koráig inkubátorban volt!Majd mikor már felült feltűnt,hogy a fejét félretartja és a bal szemére hunyorít.Nyakának jobboldalán csomót...
        Tisztelt Doktornő! Kisfiam most második osztályos, egész napos iskolába jár. Eddig nem volt egy könnyen hányós gyermek, nem válogatós, a menzai ebédet általában szívesen megeszi. Az elmúlt 6 hétben viszont már 3 alkalommal hányt, ez...
        Kislányom kezén az ujjai görbülnek a bütykök nagyobbak lettek és deformálodnak csak a mutató ujját tudja kinyújtani.Már Reumatológiai,neurológiai vizsgálatok voltak de sajnos senki sem tud semmit.A leletei jók.Azt tudni kell,hogy mind két...
        Mostanába nem tudok aludni, egyszerűen nem vagyok álmos, folyamatosan éhes vagyok és rengeteget eszek. Ezzel az életmóddal se fizikailag sem pedig mentálisan nem tudok elég teljesítményt nyujtani, tehát napközbe fáradt vagyok, néha az agyam is...
        Angliaban elunk, van ket kisfiuknk.(4es fel, 2es fel evesek)Tavaly a nagyobbik fiam kapott vedooltast infulenza ellen, utana 3 honapig beteg volt. (orra folyt, laz, kohoges...stb)Iden a kissebbiknek adtak, azota beteg. (eloszor laz, orra folyik, kohog) Senki...
        Tisztelt Doktornő! 7 hetes kislányomnál 1 héttel ezelőtt egy enyhe hasmenés kezdődött, ami ki is csípte a fenekét rendesen, napi 5-6 kaki volt, de eléggé vizes es nagyon fájt a pocija, puffadt, nagyon szeles volt! Ez nem társult se lázzal, se...