• Vizelet üledék

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktornő/Doktor úr! A következő kérdéssel fordulok Önhöz: 10 hetes kisfiam dec. 1-jén megkapta az első kötelező DTPa+IPV+Hib oltást, valamint a rota vírus elleni ROTARIX szérumot is. Ezt követő nap úgy vettem észre, mintha gennyes lenne a vizelete. A gyermekorvos vizeletvizsgálatot írt elő, amelynek az eremdénye a következő lett: VFS vizelet fajsúly: - 1 000.00 (a ref. érték: 1 001.000 - 1030.000) VPH vizelet PH: 7.00 (ref. érték: 4.500 - 8.000) VF vizelet fehérje: negatív VG vizelet cukor: negatív VAC-vizelet aceton: negatív VUBG vizelet Ubg.: normál VBIL vizelet Bilirubin: negatív VÜL vizelet üledék: 50-60 FVS, 1-1 vesehs bakt. A gyermekorvos megismételt laborvizsgálatot írt ki, ezúttal vérvételt is, valamint vizelettenyésztésre ma adtam le mintát, 4-5 munkanapon múlva lesz eredmény. Az orvos azt mondja, hogy ez húgyúti fertőzés, de semmi bővebb információt nem kaptam. Okozhatta-e ezt az eredményt az oltás (korábban semmilyen tünetet nem tapasztaltam), illetve az, hogy nem steril fiolában, hanem elmosott, de nem steril befőttes üvegben adtam le az első mintát? Nagyon rossz-e ez az eredmény? Esetleges kórházi kezelést is említett a háziorvos. Köszönöm előre is szíves válaszukat! Üdvözlettel: Lakild

        WEBBeteg szakértő válasza a húgyuti fertőzés témában

        Tisztelt Kérdező!

        A laboreredmények valóban húgyúti fertőzést sejtetnek. Hiányoltam a vizelet genny vizsgálat eredményét a leírtakból. Azt, hogy nem steril üvegbe vette le a vizeletet semmit sem jelent, a vizelet fehérvérsejtek a húgyutakból származnak, nem szennyeződésből. Amit egy kicsit sokallok az a 4-5 napos eredményre való várakozás. Úgy gondolom, hogy a sima vizeletvizsgálatnak és a vérvételnek 1 nap alatt el kell készülnie, azok alapján ha valóban ennyi a fehérvérsejtszám a vizeletben el kell indulnia a kezelésnek, a tenyésztés eredményére én nem várnék semmi esetre sem.

        Az, hogy kórházba kell- e menni nyilván függ a vérvétel és az ismételt vizeletvizsgálat eredményétől, ha ennyi a fehérvérsejtszám az ismételt vizeletvizsgálat során is, akkor érdemes kórházba bevinni, hogy részletesen kivizsgálják mi okozta a fertőzést.
        A fertőzés oltástól nem szokott kialakulni. Ha kíváncsi a húgyúti fertőzés okaira a webbeteg portálján az akut gyermekbetegségek között el tudja olvasni.

        Tisztelettel: 

         Dr. Balogh Andrea  gyermekgyógyász

         

        Figyelem! A válasz nem helyettesíti az orvosi vizsgálatot, diagnózist és terápiát. A kérdésben megfogalmazottakért portálunk nem vállal felelősséget.

        WEBBeteg szerkesztőség
        Orvos

         WEBBeteg Szerkesztőség

        Kérdés: 2008-12-09 21:56:51; Megválaszolva: 2011. augusztus 19., 09:28

      • Kérdések és válaszok a témakörben:
        Tisztelt Szakértő, 11 hós kétpetéjű ikreink vannak, egy fiú és egy lány. A fiú babán kb 2 hete kezdtem észrevenni hogy többszőr réved a tekintet messze mintha valamit nézne a plafonon, vagy csak egy játékot, ábrát néz hosszasan. Amúgy...
        A kisfiam két napja sötétzöldet székel, rendes eszik, iszik,lefekves elott szaraz kohoges jelentkezik de egy kis friss levegö utàn szünik a kohoges.
        Tisztelt Dr bő! 1éves kisfiam másfél hónappal ezelőtt megfazott legalábbis azzal indult ! Szárazak köhögött kapott sinrcod cseppet meg fenistil cseppet de nem javult hanem hurutosra vált a köhögés meg hörgött nagyon vissza mentünk az...
        Tisztelt Doktornő A szám belső falában hátul a baloldalon egy ilyen kis daganatszerűség keletkezett , amin pici foltok vannak,egy fehér és pár piros(mintha icipici sebek lennének) . Kicsit fáj, ha a fogam hozzáér, de egyébként nem vészes,...
        Ma 1 hónapos a babám, de napok óta lázmerő segitségével kakil de azt is nagyon nehezen! Azt vettem észre hogy mikor jönne ki a kaki akkor össze szoritja a popsiát és csak üvölt! Miert nem kakil magától? Mitől lehet ez? Nem fog a...
        Tisztelt Doktorno. 3,5 eves kislanyomnak volt egy 13 napig tarto nyakos,hasmenese,sokszor csak nyak urult amiben verszilankok voltak. Kivizsgalas soran Clostridium Difficile toxin B bakterium jott ki a szekletvizsgalatbol.Gyogyszert nem kapott,dietaval es...
        Tisztelt Doktor Úr/nő! Kisfiamnál aki 4 éves csináltattam egy vizelet vér vizsgálatot kiváncsiságbol.Sajnos a vizeletében pozitív lett a vér.10-12vvt,1-2 laphám. Megismételtük a vizsgálatot ugyan úgy pozitív lett.Egyéb panasza...
        Kedves WEBBETEG! Kérdésem az lenne, hogy a hordozó (amit babakocsira ill. Autóba lehet rakni) árt e a baba gerincének (2,5 hónapos)? Baj e ha pár órát abban alszik, vagy olykor ha elvisszuk vhova, több órát tartózkodik benne? Tudom hogy a...
        Kedves Doktornő! Észrevettük, hogy kislányom egy játékáról eltűnt egy fél centi átmérőjű,lapos mágnes.Sehol nem találom,és bár aminek nincs íze azt a kislányom kiköpi, mégis ott motoszkál bennem a gondolat, hogy mi történhet ha...
        Kedves Doktornö! 3,5 éves ikreim vannak, két lány. Németországban élünk, férjem német, én magyarul beszélek a gyerekekhez, ami nagyon jól müködik. Egyikükkel már születése óta "problémáink" vannak. Már a szoptatásnál, altatásnál...