• Vizelet üledék

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktornő/Doktor úr! A következő kérdéssel fordulok Önhöz: 10 hetes kisfiam dec. 1-jén megkapta az első kötelező DTPa+IPV+Hib oltást, valamint a rota vírus elleni ROTARIX szérumot is. Ezt követő nap úgy vettem észre, mintha gennyes lenne a vizelete. A gyermekorvos vizeletvizsgálatot írt elő, amelynek az eremdénye a következő lett: VFS vizelet fajsúly: - 1 000.00 (a ref. érték: 1 001.000 - 1030.000) VPH vizelet PH: 7.00 (ref. érték: 4.500 - 8.000) VF vizelet fehérje: negatív VG vizelet cukor: negatív VAC-vizelet aceton: negatív VUBG vizelet Ubg.: normál VBIL vizelet Bilirubin: negatív VÜL vizelet üledék: 50-60 FVS, 1-1 vesehs bakt. A gyermekorvos megismételt laborvizsgálatot írt ki, ezúttal vérvételt is, valamint vizelettenyésztésre ma adtam le mintát, 4-5 munkanapon múlva lesz eredmény. Az orvos azt mondja, hogy ez húgyúti fertőzés, de semmi bővebb információt nem kaptam. Okozhatta-e ezt az eredményt az oltás (korábban semmilyen tünetet nem tapasztaltam), illetve az, hogy nem steril fiolában, hanem elmosott, de nem steril befőttes üvegben adtam le az első mintát? Nagyon rossz-e ez az eredmény? Esetleges kórházi kezelést is említett a háziorvos. Köszönöm előre is szíves válaszukat! Üdvözlettel: Lakild

        WEBBeteg szakértő válasza a húgyuti fertőzés témában

        Tisztelt Kérdező!

        A laboreredmények valóban húgyúti fertőzést sejtetnek. Hiányoltam a vizelet genny vizsgálat eredményét a leírtakból. Azt, hogy nem steril üvegbe vette le a vizeletet semmit sem jelent, a vizelet fehérvérsejtek a húgyutakból származnak, nem szennyeződésből. Amit egy kicsit sokallok az a 4-5 napos eredményre való várakozás. Úgy gondolom, hogy a sima vizeletvizsgálatnak és a vérvételnek 1 nap alatt el kell készülnie, azok alapján ha valóban ennyi a fehérvérsejtszám a vizeletben el kell indulnia a kezelésnek, a tenyésztés eredményére én nem várnék semmi esetre sem.

        Az, hogy kórházba kell- e menni nyilván függ a vérvétel és az ismételt vizeletvizsgálat eredményétől, ha ennyi a fehérvérsejtszám az ismételt vizeletvizsgálat során is, akkor érdemes kórházba bevinni, hogy részletesen kivizsgálják mi okozta a fertőzést.
        A fertőzés oltástól nem szokott kialakulni. Ha kíváncsi a húgyúti fertőzés okaira a webbeteg portálján az akut gyermekbetegségek között el tudja olvasni.

        Tisztelettel: 

         Dr. Balogh Andrea  gyermekgyógyász

         

        Figyelem! A válasz nem helyettesíti az orvosi vizsgálatot, diagnózist és terápiát. A kérdésben megfogalmazottakért portálunk nem vállal felelősséget.

        WEBBeteg szerkesztőség
        Orvos

         WEBBeteg Szerkesztőség
        PharmaPlaza

        Kérdés: 2008-12-09 21:56:51; Megválaszolva: 2011. augusztus 19., 09:28

        Tudjon meg többet: húgyuti fertőzés
      • Kérdések és válaszok a témakörben:
        Tisztelt Dr. Fáklya Mónika! Gyermekem a két könyökét nem tudja teljesen kihajlítani,csak 92%-os a flexió az ortopéd orvos szerint. Megvizsgálta és azt mondta,hogy a csuklójában felmerül nagyon enyhe csont dysplasia annak a metaphysealis vagy...
        Kedves Doktornő/ Doktor Úr! Segítségét szeretném kéri ételintoleranciával kapcsolatosan. 11 éves kislányomnak az orra körül ekcémás kiütései vannak, melyek a téli időszakban intenzívebb és az arcára is húzódnak, de más testi tünetet...
        Jó napot. Kérdezni szeretnék a 3 éves kisfiam vérképrol. Aprilis 20 át eset bárányhimlòn. Akkor kijöttek nálla a nyirok csomók a nyakán, több apró és 1 nagyob borsó,bab nagyságu. Azóta kisseb lett valamivel,picivel de még ott vannak....
        kedves döntnök és doktor úr 2 napja erős gyomor fájdalmaim vannak és hasmenésem nagyon erősen faj a hasam néha görcsös fáj mi lehet a gond ? nem hánytam 1 napja 39,5 fokos lázam volt elég gyengének éreztem magam és nagyon fájt a...
        Jó napot kivánok Doktor nő. 13 hetes kismama vagyok. Tegnap voltam down kor szürésen. Minden negativ lett. Viszont egy dolog nem hagy nyugodni. "A magzati szívfrekvencia 95 percentil értéke miatt szívultrahang elvégzése javasolt a 18-20. gestatios...
        Kedves Doktor! Már két napja zsibbadni kezdett a fejem a fülem mögött a fülem is azóta néha elzsibbad. Néha a zsibbadás kiterjed egészen a halántékomig de nem mindig. Azt szeretném tudni hogy nem e valami betegség jele vagy csak...
        Tisztelt Doktor Úr! 13 éves fiam néha nagyon lassan eszik, egészen kicsi korától. Olyankor csak forgatja ill. rágja az ételt a szájában, de nem nyel. (Gondolom, amikor már annyira pépessé rágta a falatot, hogy az szinte folyékony, akkor nyeli...
        Most vasárnap van, és pénteken este beleléptem egy rózsa tüsébe. A tüske nem maradt benne, de a helye piros,és ma vasárnap reggel vettem észre, hogy egy erős piros kb.5cm hosszú csík indult a sebtől. Akkor be is paráztam, hogy ez a jel akár...
        Tisztelt Balogh Andrea! 11 hetes kétpetéjű ikreim vannak (egy fiú egy lány). Két kérdést szeretnék feltenni: 1. A kislány nehezen eszik. Evés közben többször sír és hátrafelé (kifli formába) megfeszül, elutasítva a cumit, pedig...
        5 éves státusz vizsgálaton az eltérései kisfiamnak: Kreatinin meghatározása(enzimatikus)34 Lactát dehidrogenáz 562 U/l Abszolút neutrophil 1,88 G/L MPV 7,7 fl Vizelet üledék: 2-3 hámsejt, kevés sarjadzó gomba Evett egy kiflit a vizsgálat...