• Vizelet üledék

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktornő/Doktor úr! A következő kérdéssel fordulok Önhöz: 10 hetes kisfiam dec. 1-jén megkapta az első kötelező DTPa+IPV+Hib oltást, valamint a rota vírus elleni ROTARIX szérumot is. Ezt követő nap úgy vettem észre, mintha gennyes lenne a vizelete. A gyermekorvos vizeletvizsgálatot írt elő, amelynek az eremdénye a következő lett: VFS vizelet fajsúly: - 1 000.00 (a ref. érték: 1 001.000 - 1030.000) VPH vizelet PH: 7.00 (ref. érték: 4.500 - 8.000) VF vizelet fehérje: negatív VG vizelet cukor: negatív VAC-vizelet aceton: negatív VUBG vizelet Ubg.: normál VBIL vizelet Bilirubin: negatív VÜL vizelet üledék: 50-60 FVS, 1-1 vesehs bakt. A gyermekorvos megismételt laborvizsgálatot írt ki, ezúttal vérvételt is, valamint vizelettenyésztésre ma adtam le mintát, 4-5 munkanapon múlva lesz eredmény. Az orvos azt mondja, hogy ez húgyúti fertőzés, de semmi bővebb információt nem kaptam. Okozhatta-e ezt az eredményt az oltás (korábban semmilyen tünetet nem tapasztaltam), illetve az, hogy nem steril fiolában, hanem elmosott, de nem steril befőttes üvegben adtam le az első mintát? Nagyon rossz-e ez az eredmény? Esetleges kórházi kezelést is említett a háziorvos. Köszönöm előre is szíves válaszukat! Üdvözlettel: Lakild

        WEBBeteg szakértő válasza a húgyuti fertőzés témában

        Tisztelt Kérdező!

        A laboreredmények valóban húgyúti fertőzést sejtetnek. Hiányoltam a vizelet genny vizsgálat eredményét a leírtakból. Azt, hogy nem steril üvegbe vette le a vizeletet semmit sem jelent, a vizelet fehérvérsejtek a húgyutakból származnak, nem szennyeződésből. Amit egy kicsit sokallok az a 4-5 napos eredményre való várakozás. Úgy gondolom, hogy a sima vizeletvizsgálatnak és a vérvételnek 1 nap alatt el kell készülnie, azok alapján ha valóban ennyi a fehérvérsejtszám a vizeletben el kell indulnia a kezelésnek, a tenyésztés eredményére én nem várnék semmi esetre sem.

        Az, hogy kórházba kell- e menni nyilván függ a vérvétel és az ismételt vizeletvizsgálat eredményétől, ha ennyi a fehérvérsejtszám az ismételt vizeletvizsgálat során is, akkor érdemes kórházba bevinni, hogy részletesen kivizsgálják mi okozta a fertőzést.
        A fertőzés oltástól nem szokott kialakulni. Ha kíváncsi a húgyúti fertőzés okaira a webbeteg portálján az akut gyermekbetegségek között el tudja olvasni.

        Tisztelettel: 

         Dr. Balogh Andrea  gyermekgyógyász

         

        Figyelem! A válasz nem helyettesíti az orvosi vizsgálatot, diagnózist és terápiát. A kérdésben megfogalmazottakért portálunk nem vállal felelősséget.

        WEBBeteg szerkesztőség
        Orvos

         WEBBeteg Szerkesztőség
        PharmaPlaza

        Kérdés: 2008-12-09 21:56:51; Megválaszolva: 2011. augusztus 19., 09:28

        Tudjon meg többet: húgyuti fertőzés
      • Kérdések és válaszok a témakörben:
        Kedves Doktor! Már két napja zsibbadni kezdett a fejem a fülem mögött a fülem is azóta néha elzsibbad. Néha a zsibbadás kiterjed egészen a halántékomig de nem mindig. Azt szeretném tudni hogy nem e valami betegség jele vagy csak...
        Tisztelt Doktor Úr! 13 éves fiam néha nagyon lassan eszik, egészen kicsi korától. Olyankor csak forgatja ill. rágja az ételt a szájában, de nem nyel. (Gondolom, amikor már annyira pépessé rágta a falatot, hogy az szinte folyékony, akkor nyeli...
        Most vasárnap van, és pénteken este beleléptem egy rózsa tüsébe. A tüske nem maradt benne, de a helye piros,és ma vasárnap reggel vettem észre, hogy egy erős piros kb.5cm hosszú csík indult a sebtől. Akkor be is paráztam, hogy ez a jel akár...
        Tisztelt Balogh Andrea! 11 hetes kétpetéjű ikreim vannak (egy fiú egy lány). Két kérdést szeretnék feltenni: 1. A kislány nehezen eszik. Evés közben többször sír és hátrafelé (kifli formába) megfeszül, elutasítva a cumit, pedig...
        5 éves státusz vizsgálaton az eltérései kisfiamnak: Kreatinin meghatározása(enzimatikus)34 Lactát dehidrogenáz 562 U/l Abszolút neutrophil 1,88 G/L MPV 7,7 fl Vizelet üledék: 2-3 hámsejt, kevés sarjadzó gomba Evett egy kiflit a vizsgálat...
        Lassan egy hónapja faj a hasam . Néha állandó de mindennap faj van hogy csak egy kicsit de van hogy mozdulni se tudok a fájdalomtól. Lent szokott fájni mostanában lent a baloldalt az ágyéknál illetve a bal alhasnál . Voltunk orvosnál is o...
        Tisztelt Hölgyem/Uram! Néhány napja töltötte a két éves kort a kislányom. Egészséges, jól fejlődő gyermek, mind fizikailag, mind szellemileg/szociálisan - orvosi vélemény alapján is. Pár hete jártunk légúti fertőzés miatt a...
        Tisztelt Doktornő! Az lenne a kérdèsem, hogy a nutriton tápszersűrítőt (tápszerbe rakjuk bele, azzal sűrítjük) és a gastrotruss baby lehet-e egyszerre alkalmazni? Tápszer sűrítve, utána 10 percel a gastrotruss. Ezt javasolta a gyermekorvos a...
        Tisztelt Címzett! Kisfiamtól (2012.03.18.) a mai napon vettek vért - ortopéd orvos küldte, mivel visszatérő csípőizületi gyulladása van - ennek eredményéről szeretnék szakvéleményt kapni. Kell e aggódnom az eltérések miatt? Röntgenre is...
        mi állhat a mögött, hogy már napk óta kékes szürkés fiam szája körül? Fekve talán még jellemzőbb. Korábban is észleltük, de nem ilyen gyakran, mint most pár napja- hete. Ebben a korban ez minek lehet a jele? HOva vigyem őt vizsgálatra?...
        Tisztelt Doktornő! Kislányom 8 és fél éves. Vérvizsgálaton emelkedett az Se laktát-dehidrogenáz értéke - 701, az Se alanin aminotranszferáz értéke – 44, illetve az Absz. reticulocyta száma –...
        Tisztelt Dr.Nő! 30 hetes magzatnál, mindkét oldalon 17 mm-es agykamratágulatot találtak, 8 mm-es agyköpeny vastagsággal.Kérdésem lenne, hogy amennyiben ez az érték marad, mire számíthatunk a babánál? Egészséges lesz,vagy valamilyen...
        Tisztelt Szakerto! A kovetkezo problemaval keresnem Ont. Kisfiam 3hete nagyon rosszul alszik ejszakankent, almaban szinte orankent nyoszorog es elofordul, hogy ide-oda dobalja a fejecskejet, illetve felsir. Pontos napirendunk szerint este 20:30kor van a...
        Doktor úr/ nő! Tegnap jelentkezett nálam nyaki fájdalom, és mintha valami folyadék lenne benne. A fél testem egy időre lezsibbadt, nehezen kaptam levegőt. Azt mondták csak allergia. Ma már nem zsibbadok, de a nyakamban érzem azt a bizonyos...
        Tisztelt Doktornő! Kislányomon (aki most 19 hónapos múlt) még nyáron egy felső légúti betegsége után észrevettünk a nyakán egy kisebb csomót,az ádámcsutkájától balra.Ez egy kisebb csomó,de ha hátra hajtja fejét elég rendesen...
        Kisfiam január 4.én született,másnap már közölték az alacsony trombocitaszámot,és 20-30 közötti hemangiómát számoltak a testén.ezek száma nem nőtt,mérete nem nagyobbodott,enyhe kidudorodás háromnál észlelhető.Azóta több vérvétel...
        A hároméves kislányom köldökzsinór egyik napról a másikra váladékozni kezdett.körülötte piros kis pöttyök is megjelentek.nagyon aggódunk a gyermekorvos tetrános hintőport javasolt tudna esetleg tanácsot mi lehet ennek az oka?
        Tisztelt doktor úr doktor nő!! egy kérdéesm lenne miért van az hogy hirtelen el kezd fájni a fejem de viszont hirtelen elmulik?2 vagy 3 at belehasit a homlok tájon és elmuli ez már 2 hete megy .. kérem válaszoljonak de csak homlok tájon fáj
        Tisztelt Doktornő! Keresztlányom miatt írok Önnek, mert teljesen el vagyok keseredve. Koraszülöttként jött a világra 7 évvel ezelőtt, csaknem 500 g súllyal a 28. héten. Szellemileg ép, bár kissé lassabb a társainál, speciális óvódába...
        Üdvözlöm Varga Renáta vagyokk: van egy 4 hónapos kisfiam semmi jelét nem látom annak,hogy bármilyen egészségügyi problémája lenne csak egy dolog szúrt szemet, nagyon sokszor merev a teste,tudom hogy a babák ilyenek mert van egy 16 hónapos...