• Vizelet üledék

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktornő/Doktor úr! A következő kérdéssel fordulok Önhöz: 10 hetes kisfiam dec. 1-jén megkapta az első kötelező DTPa+IPV+Hib oltást, valamint a rota vírus elleni ROTARIX szérumot is. Ezt követő nap úgy vettem észre, mintha gennyes lenne a vizelete. A gyermekorvos vizeletvizsgálatot írt elő, amelynek az eremdénye a következő lett: VFS vizelet fajsúly: - 1 000.00 (a ref. érték: 1 001.000 - 1030.000) VPH vizelet PH: 7.00 (ref. érték: 4.500 - 8.000) VF vizelet fehérje: negatív VG vizelet cukor: negatív VAC-vizelet aceton: negatív VUBG vizelet Ubg.: normál VBIL vizelet Bilirubin: negatív VÜL vizelet üledék: 50-60 FVS, 1-1 vesehs bakt. A gyermekorvos megismételt laborvizsgálatot írt ki, ezúttal vérvételt is, valamint vizelettenyésztésre ma adtam le mintát, 4-5 munkanapon múlva lesz eredmény. Az orvos azt mondja, hogy ez húgyúti fertőzés, de semmi bővebb információt nem kaptam. Okozhatta-e ezt az eredményt az oltás (korábban semmilyen tünetet nem tapasztaltam), illetve az, hogy nem steril fiolában, hanem elmosott, de nem steril befőttes üvegben adtam le az első mintát? Nagyon rossz-e ez az eredmény? Esetleges kórházi kezelést is említett a háziorvos. Köszönöm előre is szíves válaszukat! Üdvözlettel: Lakild

        WEBBeteg szakértő válasza a húgyuti fertőzés témában

        Tisztelt Kérdező!

        A laboreredmények valóban húgyúti fertőzést sejtetnek. Hiányoltam a vizelet genny vizsgálat eredményét a leírtakból. Azt, hogy nem steril üvegbe vette le a vizeletet semmit sem jelent, a vizelet fehérvérsejtek a húgyutakból származnak, nem szennyeződésből. Amit egy kicsit sokallok az a 4-5 napos eredményre való várakozás. Úgy gondolom, hogy a sima vizeletvizsgálatnak és a vérvételnek 1 nap alatt el kell készülnie, azok alapján ha valóban ennyi a fehérvérsejtszám a vizeletben el kell indulnia a kezelésnek, a tenyésztés eredményére én nem várnék semmi esetre sem.

        Az, hogy kórházba kell- e menni nyilván függ a vérvétel és az ismételt vizeletvizsgálat eredményétől, ha ennyi a fehérvérsejtszám az ismételt vizeletvizsgálat során is, akkor érdemes kórházba bevinni, hogy részletesen kivizsgálják mi okozta a fertőzést.
        A fertőzés oltástól nem szokott kialakulni. Ha kíváncsi a húgyúti fertőzés okaira a webbeteg portálján az akut gyermekbetegségek között el tudja olvasni.

        Tisztelettel: 

         Dr. Balogh Andrea  gyermekgyógyász

         

        Figyelem! A válasz nem helyettesíti az orvosi vizsgálatot, diagnózist és terápiát. A kérdésben megfogalmazottakért portálunk nem vállal felelősséget.

        WEBBeteg szerkesztőség
        Orvos

         WEBBeteg Szerkesztőség

        Kérdés: 2008-12-09 21:56:51; Megválaszolva: 2011. augusztus 19., 09:28

        Kövess minket a facebookon!
      • Kérdések és válaszok a témakörben:
        Kedves Doktornö! 3,5 éves ikreim vannak, két lány. Németországban élünk, férjem német, én magyarul beszélek a gyerekekhez, ami nagyon jól müködik. Egyikükkel már születése óta "problémáink" vannak. Már a szoptatásnál, altatásnál...
        Tc.! Gyermekünk EKG leletét csatoltan megküldöm. Mire figyeljünk az EKG által mutatottak alapján? Szükséges-e valamilyen vizsgálat, vagy aggodalomra nincs ok? Megfelelő-e a szív oxigén igénye,illetve ellátottsága vagy elégtelen keringés...
        Tisztelt Doktornő! Nem tudom ki válaszolhat, találomra választottam az autoimmun betegséget. Kisunokám 3 éves, és haj nélkül született, majd most is kb 3 centis nagyon vékonyszálú haja van és nem nől. Mi lehet ennek az oka? Orvosi ellátás...
        Tisztelt Dr. Nő! A kislányom Júliusban lesz 3 éves. Elvittem vérvételre mert nagyon sápadt és hullik a haja, nagyon kis aprócska és a súlya sem gyarapodik nagyon. Amikor megszületett rá egy hétre belázasodott de tisztázatlan maradt az oka....
        Tisztelt Doktornő! Véleményét kérném egy velünk történt esettel kapcsolatban. Négy napja tartó megfázásos tünetek miatt (orrfolyás, tüsszögés, később egyre hurutosabb köhögés) elvittem az orvoshoz kislányomat. Mellesleg már a...
        Kedves Dortor Nő! Első babás aggódó anyuka vagyok. Fiam 3 hónapos. A mai napon véletlenül sapka nélkül vittem ki sétálni. 15 fok volt, szűrt napsütés, enyhe szél. A babakocsi teteje le volt hajtva. Amint észre vettem hogy hibáztam azonnal...
        Jó napot kívánok! A 18 hónapos kislányom, jelenleg 38~39fokos láza van. Észrevettem hogy a lázcsillapitás után a jobb lábára nem bír ráállni,lábujjhegyen próbál menni de sír így ölbe kell vennem. Ez az állapot tegnap este jelentkezett...
        Tisztelt Dr.Úr /Dr.Nő! Olyan problémával fordulok Önhöz hogy kislányomnak ugrálás közben meg fájdúl a jobb oldala a csípő csont felett és kis pihenés után el is múlik. Ezt kiválthatja az ugrálás vagy valami más lehet a háttérben? Mit...
        Kislányom már több mint egy hete erős hasi fájdalomra panaszkodik.Elvittem orvoshoz kapott savlekötőt.Hétvégére rosszabbodott elvittem ügyeletre onnan a kórházba küldtek.Vettek vért teljesen normális lett minden eredménye leszámítva egy...
        Tisztelt Doktornő!Kislànyom széklet tripszin eredménye 20x-os hígítàs Pozitív 40x-es hígítàs Negatív,segítséget kérnék ez milyen eredmény,mit jelent?3 hét múlva kell mennünk kontrollra,és csak ott mondaná el a Dr.-nő,de addig nem tudok...