• Vizelet üledék

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktornő/Doktor úr! A következő kérdéssel fordulok Önhöz: 10 hetes kisfiam dec. 1-jén megkapta az első kötelező DTPa+IPV+Hib oltást, valamint a rota vírus elleni ROTARIX szérumot is. Ezt követő nap úgy vettem észre, mintha gennyes lenne a vizelete. A gyermekorvos vizeletvizsgálatot írt elő, amelynek az eremdénye a következő lett: VFS vizelet fajsúly: - 1 000.00 (a ref. érték: 1 001.000 - 1030.000) VPH vizelet PH: 7.00 (ref. érték: 4.500 - 8.000) VF vizelet fehérje: negatív VG vizelet cukor: negatív VAC-vizelet aceton: negatív VUBG vizelet Ubg.: normál VBIL vizelet Bilirubin: negatív VÜL vizelet üledék: 50-60 FVS, 1-1 vesehs bakt. A gyermekorvos megismételt laborvizsgálatot írt ki, ezúttal vérvételt is, valamint vizelettenyésztésre ma adtam le mintát, 4-5 munkanapon múlva lesz eredmény. Az orvos azt mondja, hogy ez húgyúti fertőzés, de semmi bővebb információt nem kaptam. Okozhatta-e ezt az eredményt az oltás (korábban semmilyen tünetet nem tapasztaltam), illetve az, hogy nem steril fiolában, hanem elmosott, de nem steril befőttes üvegben adtam le az első mintát? Nagyon rossz-e ez az eredmény? Esetleges kórházi kezelést is említett a háziorvos. Köszönöm előre is szíves válaszukat! Üdvözlettel: Lakild

        WEBBeteg szakértő válasza a húgyuti fertőzés témában

        Tisztelt Kérdező!

        A laboreredmények valóban húgyúti fertőzést sejtetnek. Hiányoltam a vizelet genny vizsgálat eredményét a leírtakból. Azt, hogy nem steril üvegbe vette le a vizeletet semmit sem jelent, a vizelet fehérvérsejtek a húgyutakból származnak, nem szennyeződésből. Amit egy kicsit sokallok az a 4-5 napos eredményre való várakozás. Úgy gondolom, hogy a sima vizeletvizsgálatnak és a vérvételnek 1 nap alatt el kell készülnie, azok alapján ha valóban ennyi a fehérvérsejtszám a vizeletben el kell indulnia a kezelésnek, a tenyésztés eredményére én nem várnék semmi esetre sem.

        Az, hogy kórházba kell- e menni nyilván függ a vérvétel és az ismételt vizeletvizsgálat eredményétől, ha ennyi a fehérvérsejtszám az ismételt vizeletvizsgálat során is, akkor érdemes kórházba bevinni, hogy részletesen kivizsgálják mi okozta a fertőzést.
        A fertőzés oltástól nem szokott kialakulni. Ha kíváncsi a húgyúti fertőzés okaira a webbeteg portálján az akut gyermekbetegségek között el tudja olvasni.

        Tisztelettel: 

         Dr. Balogh Andrea  gyermekgyógyász

         

        Figyelem! A válasz nem helyettesíti az orvosi vizsgálatot, diagnózist és terápiát. A kérdésben megfogalmazottakért portálunk nem vállal felelősséget.
         WEBBeteg szerkesztőség
        Tisztelettel!
        WEBBeteg szakértő
        Kedves Kérdezőnk!
        Amennyiben elégedett volt a válasszal, kérjük, támogassa a rovat működését egy emelt díjas SMS elküldésével. Az SMS díja bruttó 329 Ft.
        Kérjük, küldje el a WB szót a következő telefonszámra:

        06-90-642-541

        Kérdés: 2008-12-09 21:56:51; Megválaszolva: 2011. augusztus 19., 09:28

        Tudjon meg többet: húgyuti fertőzés

        Egészség? Betegség?

        Nézze meg a WEBBetegen!

        Ezt olvasta már?
      • Kérdések és válaszok a témakörben:
        Tisztelt Doktor Nő/Úr! 2 éves kisfiam körülbelül két hete néhány alkalommal panaszosan mutatta a hátát (dereka felett). Ezt ette például lépcsőzés közben, ülve és csak egyszerűen álló testhelyzetben is. Aztán a panaszkodás elmúlt, de...
        T. Cím! Kérem segítsenek. A kislányom 19 hónapos, bal vállán a bcg oltás helye bepirosodott 2 napja. Pár napja folyik az orra és néha köhög, nem tudom hogy ennek lehet-e köze hozzá. Nekem autoimmun betegségem van (basedow kór, a szememre is...
        Talaltam a 14 eves fiam tarkojan pontosan a fejbiccento izomnal ahol a koonya csont vegeter egy borso nagysagu csomot ami nemtunik kototnek akkor is erezni ha csak vegsimitom az ujamal . Lehet ez koros folyamat?
        Tisztelt Doktornő/Doktor úr! Kicsi lányom 2 éves múlt.1 éve diagnosztizáltak nála asztmát.Korházba is került,ahol szeroidok hatására nagy "hisztirohamok" jöttek rá,amiből kizökkenteni nem lehet őt,van hogy órákig.Állandó gyógyszere a...
        Üdvözlöm! 13 éves fiú vagyok. Napi szinten fáj és megy a hasam már kisebb korom óta. A hasam a köldökömnél fáj mindig.(túlsúlyos is vagyok). Erre szeretnék választ kapni hogy miért fáj a hasam és hogy hogyan lehetne ezt orvosolni....
        Üdv! Martinunk kicsi kora óta székrekedéses,most 11 éves. Volt egy hosszú időszak,amikor visszatartotta a székelést. Több dolgot is kipróbáltunk már:Miravíz,100% narancslé,zabkorpa,Laevolac,szilvalekvár,stb. Egy ideig jók,majd később már...
        Azt szeretném megkérdezni, hogy az 5 éves gyermekemnek naponta egyszer van széklete, mivel az óvodában nem hajlandó kakilni.Sokszor erőlködik, de sokszor csak úgy kicsúszik a széklete. De ami a furcsaságot képezi, hogy sárga színű.Mustár...
        Tisztelt Dr. Úr/Nő Az iskolában kötelezővé tették az úszást, de a bőröm eléggé érzékeny és viszket az uszodai/strandi vizektől ezért kaphatnék felmentést?
        Kedves Doktornő/úr! A kisfiam két hete influenzás volt, és 2-3 napja jelentkezik nála olyan érzés, hogy "nem tud büfizni", nyomja a torkát, és amíg nem sikerül neki, elég rosszul érzi magát. Voltunk orvosnál, vérvételen, hasi uh-n,...
        Az arcom bal fele megvan nagyobbodva. Jártam vele orvosnál kórházban is de annyit állapítottak meg hogy ott az izom nagyobb. De szeretnék érdeklődni hogy ez lehet e valami más is kiskoromban annyira nem vettük észre inkább most hogy 14 lettem....
        Tisztelt Doktornő, Unokám betegségével keresem fel Önt, a labor eltérő eredményeit ismertetem Önnel: Monocyta 19,8 Eosinophil: 0.02 Basophil: 0,01 Hematokrit: 0,31 MCV: 74,5 MCH: 26,7 MCHC: 358 Kettő napja lázas folyamatosan, magas láza...
        Tisztelt Doktor Úr! Az unokahugom magyar állampolgár, de portugáliában él a szüleivel. Az orvosi ellátás ott más, mint nálunk. Rtg felvétel készült a kislány bal lábáról, ahol látszik az elváltozás. Fájdalmai miatt keresték fel a...
        A 7 hónapos kisfiamnak magas a csontsürüsége 3000 es mik ennek a hátrányai lehet e kezelni?
        Tisztelt Doktor Úr/Nő! Kisfiam 5 éves és 8 hónapos. Három hete fájlalja a sipcsontját. Nem sántit, a fájdalom nem állandó, de szinte naponta szól, hogy fáj, kb. négyszer előfordult, hogy éjszaka felébredt, hogy fáj a lába. A lábszárán...
        Üdvözlöm! Kisfiam 3 hete hurutosan köhög,3 héttel ezelőtt skarlátja volt erre kapott antibiotikumot,ezután kezdődött nála a hurutos köhögése,amire kapott ambroxolt,spiropent,sinupret szirupot.3hét után kértem a házi orvosunkat,hogy adjon...
        Tisztelt Doktornő / Doktor Úr! Kislányom 28 hónapos, születése óta 1 éjszakát sem aludt át. 4 hónapos koráig kevert táplálása volt (anyatej + cumisüvegből tápszer), majd csak tápszer cumisüvegből. Kakaót a mai napig cumisüvegből...
        Az utóbbi hónapokban egyre sűrűbben észlelem a hangos bélmozgást, ami egyrészt zavar a koncentrációmban (pl. dolgozatnál), másrészt pedig kínos helyzetet teremt. Eddig azt hittem, hogy ez gyomorkorgás volt, ezért rászoktam arra, hogy minden...
        Tisztelt Doktornő/úr! 14 éves lányom két hete jobb alhasi szúró fájdalommal, erős émelygéssel, hányással került kórházba. Az UH és a vérkép rendben volt, de vakbélgyulladásra gyanakodtak. Pár nap múlva jobban, sőt jól lett, az új,...
        Tisztelt Doktornő! 2 héttel ezelőtt írtam önnek 3 és fél hónapos kislányom megduzzadt nyirokcsomói kapcsán. A bal füle mögötti nyirokcsomót 3 héttel ezelőtt vettem észre, azóta van a tarkóján kettő és a bal nyaktövénél is egy. Ezek...
        Tisztelt Balogh Andrea doktorno! Kisbabam aki 3 es fel honapos,csak anyatejes, szeklete mindig nyakos.Naponta 2-szer 3-szor kakil,inkabb higabb es aranysarga.Amugy jo kedeju,mosolygos kisbaba.3050 grammal szuletett es most 5450 gr.Heti 9-20 dkg kozott...