• Oltás. Igen vagy nem.

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktor Úr! Nagyon köszönöm a gyors és alapos válaszát. Azt fogom tenni, amit Ön tanácsolt, csak az a gondom, hogy a gyermek-háziorvosunk számomra érthetetlen okból kizárólag az olcsóbb pneumococcus vakcinát hajlandó felírni a gyerekeknek, s a másikat nem./a kicsiknek már kötelezőt kértem tőle, de azt nem írja fel! Nem értem./ Azt kérdezem Öntől, hogy tudomása szerint az iskolaorvos is felírhatja, ill. beadhatja-e az oltást /oltásokat/ mert ez talán megoldást jelentene. Én a legjobbat szeretném a gyerekeimnek, és nem tudok vitatkozni a gyerekek orvosával, mert nincsenek meg a megfelelő ismereteim, tehát nem tudok érvelni. Meg kiszolgáltatottak vagyunk bizonyos mértékig ugyebár. /egyébként áttanulmányozva a gyerekek oltási könyvét, most jöttem rá, hogy elmaradtak kötelező oltások, semmilyen értesítést nem kaptunk, ez veszélyes és nem nekem kellene észrevenni szerintem./ Üdvözlettel és köszönettel: Balogh Katalin

        WEBBeteg szakértő válasza a védőoltás témában

        Tisztelt Kérdező!

        A védőnői szolgálat vagy a helyi ÁNTSz is segíthet az elmaradt oltásokkal kapcsolatban felmerülő kérdések megválaszolásában. Egyébként az informálásról azt tartom, hogy az orvosnak is "felhasználóbarátnak" kellene lennie, tudatni a pácienssel a rá tartozó, az ő életét befolyásoló információkat az ő képzettségi, intellektuális szintjének megfelelően, mint ahogy egy jó számítógépes programot a leglaikusabb felhasználó is tud használni anélkül, hogy informatikus végzettséggel rendelkezne.

        Alapellátásban pedig tényleg szabad orvosválasztás van. Tehát ha nem túl kis helyen élnek és van alternatíva, el kell menni az új dokihoz, mondani, hogy jöttek és szeretnének ide tartozni és a továbbiakban önöknek semmi más dolguk nincs azzal az orvossal, akivel elégedetlenek, vagy
         nem értenek szót. Az pedig, hogy 2 év alatt csak a drágább és jobb oltás adható, nem azt jelenti, hogy 2 éven túl nem adható. Tehát ha kéri egy páciens és kifizeti, nem fogom fel, miért ne lehetne azt megadni, hacsak nincs valami nagyon határozott ellenjavallat a konkrét páciens esetén. A háziorvosnak a megelőzés éppolyan fontos dolga, mint a gyógyítás. Azt, hogy iskolaorvos írhat-e védőoltást, tőle kell megkérdezni, a jelenlegi helyzetet nem ismerem.

        Tisztelettel:

        Dr. Gócs Viktor infektológus


        WEBBeteg szerkesztőség
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő

        Kérdés: 2008-11-06 11:36:40; Megválaszolva: 2011. augusztus 12., 10:18

      • Kérdések és válaszok a témakörben: