• Agyi rendellenesség

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Weborvos!A kisfiam 1 hónapig élt..Boncolási jegyzőkönyv szerint milyen betegsége volt?Ha lehet diagnosztizálni.Magzatként Dandy-Walker szindrómának vélték.? Koponya: A koponya mérsékelten megnagyobbadott.A koponya összecsontosodása még nem következett be. A kutacsok nyitottak.A kemény agyburok levonható,öbleiben folyékony vér.Szabálytalanul torzult,részlegesen roncsoltan fixált agyvelő,melytől elválasztva található a deformált,szembeötlően kóros alsó agytörzs (beleértve a kisagyat). A cerebralis hemisphaeriumok a sagittalis síkban,a rostralis agytörzs maradványa mentén elfordulva fixáltak,convexitásukon a lágyburkok fellelhetők.A basis jórészt burkaitól megfosztott,az agyalapi artériás gyűrű nem látható,kilépő agyidegek nem azonosíthatók.Bulbus és tractus olfactorius nincs (aplasia/agenesia?),az organum olfactus szokványosan látható részei nem azonosíthatók.Hiányzik a chiasma opticum,ill a carotisok is.A lágyburkok általában hártyásak,kp. vérbőek,a liquor cisternái nem azonosíthatók. A 2 nagyagyféltekét a rostralis agytörzs kapcsolja össze,melynek torzult csonkja mentén a féltekék torsiót szenvedve rögzültek,a corpus callosum teljes hosszában hiányzik.A mechanikusan is károsodott agytörzs normális alkotói(mesencephalon,substantia nigra,stb,) nem ismerhetők fel,a corpora mamillaria és a corpus pineale hiányzik.A frontalis-,parietalis- és temporalis lebenyek elkülönülnek,de a szokványos gyrificatio hiányzik.A primaer érző-és mozgató area határai elmosottak,de sejthetők.Az occipitalis pólusok szabálytalanul,tökéletlenül gyrificáltak,a arieto-occipitalis határ nem éles.A kisagy féltekéinek határa elmosódott,a vallecula cerebelli nem azonosítható.A felső felszínen a vermis superior rudimentalisan sejthető.elvékonyodva folytatódik a tömlő hártyás falában (vide infra). A szokványos "gyűrűzött" felszín csak néhol látszik,folia cerebelli csak elvétve láthatók.Tonsillák nem azonosíthatók.A pons és a medulla oblongata proximalis részének bázisa kontúrjaikban(pyramis,oliva inf.)felismerhetők.Ezekre sátorszerűen lapulva egy cca. 8 cm átmérőjű, 2-4 mm vastag falú tömlő látható,melynek külső felszínén folium maradványok.A tömlővel részleges kapcsolatban zöldessárga,sárgásbarna törmelékkel fedett agyállomány fragmentumok.A tömlő alapjának egy része emlékeztet a fossa rhomboideára. A nagyagy féltekék medialis felszínén tátongó üregek:az oldalkamrák medialis fala hiányzik,lumenük abnormis alakú,belfelszínük szabálytalanul tagolt,részben rovátkolt (a lateralis ependymán (?) a határos kötegek áttűnnek, a lumenbe domborodnak. A belfelszínt csaknem diffúze szennyes,részben zöldessárga exsudatum fedi.Ezen keresztül felismerhető,hogy az agytörzs felé rostnyalábok tölcsérszerűen konvergálnak,majd egyesülnek (feltehetően a csökevényes pedunculi cerebri). Frontalis korongokon a kéreg és velőállomány nem különíthető el.Az extrém tág kamraüreget parenchyma köpeny övezi,mely nem differenciált,fixálva fakó barnássárga,szürkésfehér.A violinkulcs alakú üregrendszert (melynek normális tagolódása,úm. cornu anterius,cella media,cornu tomporalis occipitalisque hiányoznak) 2-4 mm vastag,álhártyaszerű,szürkéssárga,sárgászöld exsudatum fedi.Az agytörzsi dúcok (szürkemagvak) helyen fakó,szürkésfehér,néhol halványon márványozott szövet,benne irregularis,tűszúrásnyi,barnásvörös pontozottság.Az agytörzs vetületében,intraluminalisan kocsonyás,részben nyákos tartalom,ebbe ányazva egy 2,7 cm-es,szabálytalan gömbölyded képlet,mely tömött,metszlapjain néhol sávszerű sárgásbarna elszíneződés.Plexus chorioideus makroszkóposan sehol nem azonosítható. Válaszát előre is megköszönve,egy aggódó szülő.

        WEBBeteg szakértő válasza a Dandy-Walker témában

        Kedves Szülő!

        Nagyon nehéz egy ilyen jegyzőkönyvön eligazodni különösen, hogy az előzmények nem ismertek. Érte e a kisfiú fejét trauma? Volt e fertőző betegsége? Mindenesetre az kitűnik, hogy többszörös agyi fejlődési rendellenesség állt fenn, több agyi képlet nem fejlődött ki vagy pedig nem megfelelő mértékben. A jegyzőkönyvből önmagából ennyit lehet megállapítani a többit a kisfia kezelőorvosaival érdemes megbeszélnie.

        Tisztelettel:  Dr. Balogh Andrea gyermekgyógyász szakorvos

         


        WEBBeteg szerkesztőség
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő

        Kérdés: 2008-09-19 14:26:08; Megválaszolva: 2011. augusztus 08., 10:05

      • Kérdések és válaszok a témakörben: