• Vérzékenység tünetei?

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        11 éves kisfiamat 3 éves kora óta asthma bronchitissel kezelik, jelenleg Singular, Simbicort turbo, illetve mite (roham esetén), továbbá, Xizal gyógyszereket szedi erre a betegségre. Az utóbbi években észrevettünk rendszeres orrvérzést nála, amelyre rutascorbint kapott. Az orvvérzés hirtelen "indul meg", mostanában szinte hetente többször is... "Ijesztő" mennyiségben, olykor orrán is, száján is alvadt vérdarabokkal, legutóbb az iskolából ijedten hívtak fel telefonon emiatt... Emellett észrevettem, hogy ha megüti magát, lila zúzódás nyomok vannak rajta, olykor ezeket a zúzódásokat "észrevétlenül" szerzi, nem emlékszik rá, hogy mikor és hol ütötte meg magát. Háziorvosától kértem egy vérkép vizsgálatot, az eredmény eltéréseket ide leírom: Eltérések: Hemoglobin: 137.00 (-) normál érték: (140.00-176.00); Protrombin érték INR: 1.2 (+) normál érték(0.90-1.10); Vizelet üledék: 2-3 FVS SE Vas: 9.20 umol/l (-) normál érték: (14.00-28.30); Ferritin: 19.00 ugr/l (-) normál érték: (20.00-220.00); CRP sensitív: 11.40 mg/l (+) normál érték: (0.00-6.00) Érdeklődnék, hogy asthmás betegségével az orrvérzés össze függ-e, vagy esetleg a gyógyszereire érzékeny, vagy vérzékenység áll-e a háttérben? Köszönettel, várom mielőbbi válaszát: Beáta (egy aggódó édesanya)

        WEBBeteg szakértő válasza a vérzékenység témában

        Kedves Kérdező!
         
        Ahogy leírja, kisfia orrvérzését valóban aggasztó lehet. Minden esetben amikor az orrvérzés ennyire kifejezett és gyakran jelentkezik, részletes kivizsgálást szoktunk javasolni. Mindenek előtt javaslom -lehet, hogy már meg is történt-, hogy amikor aktuálisan vérzik a kisfia orra akkor vigyék el fül-orr-gégész szakorvoshoz. Ugyanis a fül-orr-gégész ilyenkor látja, hogy az orrvérzés hátterében állhat e helyi, lokális ok: például túl kanyargós, vékony falú vénák az orrüregben stb. Ugyanakkor érdemes ilyenkor vérnyomást mérni a gyermeknek, gyakran egy kezdődő magasvérnyomás betegség első jele az orrvérzés (például az iskolában az iskolaorvos vagy a védőnő, ha van, akkor tud vérnyomást mérni, vagy Önök kölcsön kérnek egy vérnyomásmérőt, megmérik a gyermek vérnyomás értékeit ilyenkor, majd azt megmutatják a gyermek háziorvosának).

        Mindezek mellett orrvérzést okozhat még a gyakori megfázás, ha a gyermek gyakran piszkálja az orrát és felsérti az ereket ( nyilván az Ön kisfia már koránál fogva nagy és nem csinál ilyet csak a teljességhez hozzátartozik, hogy ezt is leírjam) illetve ilyenkor én el szoktam küldeni a gyereket egy haemtologia szakrendelésre, ahol speciális vizsgálatokat tudnak végezni pont az Ön által felvetett vérzékenység irányában.

        A labor értékeiből a kisfiának annyi derül ki, hogy van egy kis enyhe fertőzése illetve egy lappangó vashiányos vérszegénysége. Az orrvérzéseit sem az asztmájával sem a gyógyszereivel nem hoznám kapcsolatba, bár nyilván -nem tudom mennyire kifejezett a betegsége, van e allergiája valamire, mert nyilván egy allergiás orrnyálkahártyája érzékenyebb, sérülékenyebb ezt a pulmonológus kezelőorvosával beszélje meg, de én ezzel együtt is szükségesnek tartanám elvégezni a fent említett vizsgálatokat. 

        Tisztelettel: Dr. Balogh Andrea  gyermekgyógyász szakorvos

        Figyelem! A válasz nem helyettesíti az orvosi vizsgálatot, diagnózist és terápiát. A kérdésben megfogalmazottakért portálunk nem vállal felelősséget.

        WEBBeteg Szakértő
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő

        Kérdés: 2008-09-11 22:41:03; Megválaszolva: 2011. augusztus 05., 12:40

      • Kérdések és válaszok a témakörben:
        Tisztelt Doktornő! Van egy 1 éves kisfiam, akiért kicsit sokat aggódom. A napokban olvastam a Botallo vezeték záródásáról és azt szeretném kérdezni, ha esetünkben ez nyitva maradt volna, annak lenne bármi tünete, észre venné e a...
        Kedves doktornő! 3 hónapos iker babáink vannak. kislányunk/kisfiunk súlyai a következőek: 1.) születési 2280g/2480g 2.) 1 hónaposan 3710g/2960g 3.) 2 hónaposan 4650g/3500g 4.) 3 hónaposan 5330g/3910g Ez ideáig csak anyatejes táplálás...
        Tisztelt Doktornő! 10 éves kisfiamnál a kötőhártya gyulladás csak 3 hét alatt, a második féle szemcsepp után múlt el. A gyerekorvos szerint arcüreggyulladás miatt, belülről fertőződött a szem is, antibiotikumot nem kapott. A fejfájás is...
        Tisztelt Doktornő! 9,5 hónapos kislányommal hipotón izmok miatt kerestük fel a gyermekneurológiát. A vizsgálat alatt észrevette az orvos, hogy többször rakja össze a kis kezét, mintha imádkozna. Megkérdezte Tőlünk, hogy sokszor csinálja-e,...
        Üdvözlöm. Az alabbiakban szeretném kikérni a véleményét. Kislányom 4 éves pár honapja kezdődött nála hogy hirtelen csalankiütés szerű hólyagos foltok jelennek meg a bőrén. Majd amilyen hirtelen jönnek olyan gyorsan kb fél óra alatt el...
        Jó napot kìvànok ! Van egy 5 hónapos kisfiam ès a nyakàn a redők kipirosodtak ès nem akar elmülni ! Segìtsègèt kêrnêm hogy mihez kezdjek vele mit tanàcsol! Vâlaszàt előre is köszönöm
        Tisztelt Doktornő/Doktorúr! Kisfiamnál (11 éves) 2 napja kezdődő tüdőgyulladást àllapított meg az orvos.Röntgen nem készült. Azért vittem el hozzá, mert egyik nap bágyadtan jött haza az iskolàból, azt mondta nincs jól és estète 39.2...
        Kedves Dr.Nő Kislányom 10eves elmult sportol de a pulzusa 100-135 kozott van nyugalmi allapotba.Volt hogy szivritmust mutatott tobbszor a vernyomas mero valamint a veroxigen szintje is 96-98 kozt van es a vernyomasa emelle 100/64 90/56 107/74 Haziorvos...
        isztelt Doktor Úr! Kisfiam hétfő este lázgörccsel került kórházba. 7 hónapos. Azóta nagyon félek, hogy ha esetleg lenne még egy görcse nem vesszük észre időben. A kórházban 2 napig pulzoximeter volt a lábára csiptetve. Találtam ilyeneket...
        Tisztelt doktornő! A kisfiamat elvittük ultrahang vizsgálatra a vesemedence tágulata megszűnt szerencsére de kértünk koponya ultrahangot is mert a jobb oldali homlok része erőteljesebben nő asszimetrikus kicsit ez magzati korban is látható volt...