• Még pár kérdés

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Kedves Dr. Balogh Andrea! Nagyon köszönjük gyors és megnyugtató válaszát! Még pár kérdésünk felmerült ezzel a témával kapcsolatban (Mi lehet a baja? című kérdés, ahol 5 éves kisfiúnk laborleletéről volt szó, 2008. április 23-án.) Fülészeti vizsgálaton voltunk (egyébként általában fül-orr-gégészhez járunk, és minden alkalommal nézi a doktornő a torkát, orrát és fülét is) most nem találtak semmi eltérést, de amikor volt az arcüreggyulladása elkezdett ráhúzódni a fülére is, de a gyors antibiotikumos kezelés eredményeként nem terjedt tovább. Vizeletvizsgálat volt most is, és 2 hete is, az teljesen negatív lett mindkét alkalommal. Köhögés nincsen. A 2. laborvizsgálatban a qualitatív vérkép vizsgálatánál lett az Eosynophyl szám magasabb. Sima vérképnél ez a szám a normális tartományban van. Jelentheti ez akkor a bélférgességet? (Van kutyánk, de rendszeresen kap féreghajtó tablettát) Indokolt lenne egy székletvizsgálat is? Vas szedésével kapcsolatban most elkezdtük szedni a Vitalionos Céklatablettát. Nem tudom, ez önmagában elegendő lehet-e, sajnos erre vonatkozóan is eltérő véleményeket kaptunk. Egyfelől azt, hogy szedje mellette a Maltofer szirupot (2*5 ml)és a folsavat (napi egyet), másrészről viszont hogy vagy Humetta tablettát szedjen vagy ezt a Vitalionos céklakészítményt, és nem kell mellé C-vitamin sem, meg folsav sem, mert abban van mindkettő. Doktornő melyiket tartaná jobbnak ilyen alacsony vas esetén (2,5)? Vagy esetleg más variációt ajánlana?Nagyon szépen köszönöm a válaszát előre is! Aggódó szülők

        WEBBeteg szakértő válasza a bélférgesség témában

        Kedves Szülők!
         
        A magasabb Eosinophil szám bélférgességre utalhat, ezért érdemes lenne széklettenyésztést elküldeni ezirányban (ha gép nézte a kvalitativ vérképet, akkor sajnos az tévedhet, ha mikroszkóppal nézte a kolléga, és Ő számolta meg, akkor a lelet biztosan jó). Ilyen esetben 3 egymást követő székletből kell 3 mintát küldeni, de háziorvosuk ezirányban tud segíteni, Ő tudja felírni receptre a széklettartályokat. Az, hogy a kutyust oltják az nagyon jó, de sajnos a gyerekek homokozóban, játszótéren, más gyerekektől közösségben is összeszedhetik a bélférgességet. A vashiány miatt mivel a kisfiuk vasszintje tényleg alacsony és a Hemoglobin szint is alacsonyabb volt, érdemes vaspótló kezelést folytatni Fólsavval kiegészítve és a táplálkozásában előnyben részesíteni a vöröshúsokat (marha, máj) illetve a zöldfőzelékeket (sóska, spenót), illetve a szeder, málna kiváló vasforrás. Lehet kapni gyógyszertárakban olyan szirupot, ami szeder, málna, spenót stb. kivonatot tartalmaz, íze kellemes, a gyerekek szívesen beveszik. Azt gondolom elmondták Önöknek, hogy lázas betegség alatt a vaskezelést fel kell függeszteni, akkor kell újra folytatni, ha a kicsi meggyógyult.
        Az Önök által említett készítmények esetén gondosan meg kell nézni azok összetevőjét (mennyi vasat, fólsavat) tartalmaz és ezek alapján tudják megállapítani, hogy szedje-e a kicsi. Humetta készítményt a gyógyszeradadatbázisban nem találtam, Humet-R szirupot találtam, azonban azt 10 éves kor alatt nem tanácsolják szedni. Azt javaslom, hogy keressék meg háziorvosukat, beszéljék meg vele kérdésüket, esetleg erről a két szerről vigyenek tájékoztatót részére, ahol azok pontos összetétele le van írva.

        Üdvözlettel: Dr. Balogh Andrea, gyermekgyógyász


        Kérdés: 2008-04-24 16:51:56; Megválaszolva: 2011. július 28., 07:14

      • Kérdések és válaszok a témakörben: