• Mi lehet a baja?

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Kedves Doktor Úr/Doktor Nő! 5 éves kisfiam laborlelete nagyon nyugtalanít bennünket, kíváncsiak lennénk az Ön véleményére is. Januárban kétszer volt tüszős mandulagyulladása, az első betegség közben volt egy vérvétel, ami az alábbi eltéréseket mutatta: Fehérvérsejt 11,2 (G/L) Vörösvérsejt 4,13(10e12/l) Haematokrit 0,33 Haemoglobin 108,9 g/l, Pálca 7, Vérsejtsüllyedés 50 mm/h Vas 2,7 CRP 32,8 mg/l Ezután február közepén volt egy nagyon enyhe (2 napos) vírusfertőzése, március 21-én lázas lett, eleinte tünetek nélkül, majd 1 hét múlva sima náthája volt, ami 1 hét után arcüreggyulladásba ment át. Ez április 4-én volt. Majd most április 18-án ismét belázasodott, a láz péntek este kezdődött, szombaton kb. 3-szor ment fel, legtöbb 39,1 volt egyszer, amúgy 38, 5 volt a legmagasabb láz. Igazából mindez tünetek (talán egy picit pirosabb jobb mandula) nélkül. Április 21-én megint volt egy vérvétel, eredménye a következő: Fehérvérsejt 10,3 (G/l) Vörösvérsejt 3,93 (10e12/L) Haematokrit 0,33 Haemoglobin 109,6 g/L Monocyta 11,2% Pálca 5% Eosynophyl 8,0% Basophyl 2,0% Vérsejtsüllyedés 34 mm/h Vas 2,5 Transferrin 195,2 mg/dl CRP 78,3 mg/l A vérszegénység az egyértelmű, pótoljuk is a vasat, de a többi eredménnyel kapcsolatban szeretném a tanácsát kérni, lehet-e ez még az arcüreggyulladás utáni állapot vagy esetleg más? Fogászati ellenőrzésen voltunk, teljesen negatív, ott nincs gyulladás. Torokleoltás megtörtént tegnap, ennek pénteken lesz eredménye! Válaszát előre is köszönöm! Aggódó szülők

        WEBBeteg szakértő válasza a mandulagyulladás témában

        Kedves Szülők!
         
        A leírt laborleletek alapján kisfiuknak bakteriális fertőzése zajlott januárban illetve jelenleg is ez zajlik. Erre utal az enyhén magasabb fehérvérsejt szám, a gyorsult vérsüllyedés (We), a magasabb CRP érték illetve a Stabok magasabb száma a vérben. Ilyen esetben érdemes a gócot keresni, mint ahogy azt helyesen tették, orvosuk tette is. A fent említett vizsgálatok mellett esetleg érdemes lenne egy fülészeti vizsgálat-nagyon ritkán a középfülgyulladás látens formában jelenik meg, fülfájdalom nélkül- illetve arcüreg röntgen felvétel is javasolt, hogy nincs e az arcüregben nagyobb gennyes váladékmennyiség. A laboreredmények tükrében vizeletvizsgálatot is érdemes lenne nézni, egyszóval a góc okának utána kell járni. (Ha esetleg köhögés lenne mellkas röntgen felvétel is szükséges lenne egy tüdőgyulladás kizárása végett). Azonban laborvizsgálat csak a gyermek vizsgálatával összhangban értékelhető. A 2. laborvizsgálatban az Eosinophil szám magasabb, nem tudom, hogy gépi vagy kézi mikroszkóp mellett ellenőrzött vérkenetvizsgálatról van e szó-utóbbi esetben allergiás folyamat illetve bélférgesség, parazita jelenléte is felmerül a láztól és a baktériumfertőzéstől függetlenül. Mindazonáltal olyan szempontból ne aggódjanak, hogy a fentebb leírt laborleletek valamilyen baktériumfertőzést jeleznek, ami jól gyógyítható. Esetleg a visszatérő fertőzések miatt szóba jön olyan vitaminkészítmény adása, ami probiotikummal van kiegészítve- gyógyszertárakban kapható-, vagy olyan immunstimuláló, immunerősítő készítmény adása, mely az olyan baktériumok alkotórészeit tartalmazza kis adagokban, mellyel a gyermekek leggyakrabban közösségekben találkoznak, így a gyermek szervezete ezek szedése közben felkészül, megerősödik és ha legközelebb találkozik egy ilyen kórokozóval, akkor már csak enyhe tünetei lesznek.
        Kérdezik még, hogy arcüreggyulladásról lehet e szó. Sajnos az arcüreggyulladás sok esetben nehezen gyógyul, az arcüreg szerkezete miatt nehéz kiírtani belőle a kórokozót, éppen ezért arcüreggyulladás esetén 1,5 hétig javasolt az infrázás, váladékoldó illetve nyálkahártyát összehúzó orrcsepp alkalmazása szükség esetén antibiotikummal kiegészítve. Amit még a megelőzés szempontjából tehetnek: az arcüreggyulladás, torokgyulladás, középfülgyulladás fő kórokozója a Pneumococcus nevű baktérium, mely ellen létezik védőoltás. Az említett fertőzések gyakori előfordulása esetén érdemes ezt a védőoltást beadatni, ezzel kapcsolatban kikérhetik háziorvosuk véleményét. Remélem tudtam segíteni, illetve megnyugtatni egy kicsit Önöket.
        Tistelettel: Dr. Balogh Andrea
        gyermekgyógyász


        WEBBeteg szerkesztőség
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő

        Kérdés: 2008-04-23 22:13:05; Megválaszolva: 2011. július 28., 07:08

      • Kérdések és válaszok a témakörben: