• Gyermek orrvérzés

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tiszteletem! A kislányom 3,5 éves kb. egy hónapja szombaton éjszaka teljesen spontán szolt, hogy folyik az orra (én ébren voltam ő aludt, majd felébred és mondta, hogy folyik az orra) kifújtuk és vér folyt az orrából nagyon megijedtem egyből az ügyeletet hívtam, hogy ez mi lehet, mivel ilyen még soha nem fordult elő. Megnyugtattak és mondták valószínű egy spontán orrvérzésről van szó. El is állt kb. 1 perc múlva. Majd megismétlődött az orrvérzése kb. 1-1,5 hét múlva, de akkor délután történt az óvodába, sírás után, de akkor 3* vérzett egymás után. El ált majd újra elkezdett vérezni úgy 2-4 perc elteltével és ez így ismétlődött. Csak a ball orrlyuka vérzett a jobb nem. Ekkor már nagyon megijedtem és a fül-orr-gégészeti ügyeletre vittem ahol közölték velem spontán orrvérzésről van szó, valószínűleg vékony neki az orr nyálkahártyája és írt fel a főorvosnő Coldastop orrcseppet napi 2* kell csepegtetnem az orrába. Már több mint egy hete csepegtetek bele, de így is az óta 3* eredt el az orra vére, 2* az óvodába majd 1* itthon, de kb. 20-30 másodpercig tartott csak, viszont nem a ball orrlyuk, hanem a jobb. A kislányom nem piszkálja, az orrát nem dugdos bele semmit, sok helyen olvastam ilyen okok miatt is vérezhet az orr, de nálunk ilyenről nincs szó. A főorvosnő az ügyeleten nem volt valami meggyőző számomra, hogy ez valóban normális egy dolog, még ha sűrűsödik is. Így szeretném megkérdezni ez így valóban normális? Mert a férjemmel nagyon aggódunk, mi lehet, megint vigyen orvoshoz, vagy mit tegyek? Várom válaszát, köszönettel: B. Anikó

        WEBBeteg szakértő válasza a orrvérzés témában

        Kedves Kérdező!

        Az orrvérzésnek, ha ugyanazon az oldalon ismétlődik, valószínűleg helyi oka van. Végső esetben ilyenkor "elsütik" a vérzékeny területen található vénát az orrnyálkahártyán. Ez azonban ilyen kis gyermeknek nem túl kellemes beavatkozás, össze kell várni az indokokat, vagyis legyen sok zavaró, gyakori vérzés. Ha a gyermeket látta gyermekgyógyász is, nem csak fül-orr-gégész szakorvos, akkor megnyugodhatnak. Ha ugyanis a gyermekgyógyász egyéb, vérzékenységre utaló tünetet észlel, valószínűleg laborvizsgálatot kér. Ha nem kért, akkor nem merült fel ilyen betegség gyanúja. A helyi ok pedig idővel megoldható. Addig is a nyálkahártyát nedvesen és puhán kell tartani, ehhez gyakran vazelines kenegetést javasolnak. Minden szárító, gyulladást keltő hatás (allergia, meleg, száraz levegő, vírusfertőzés) rontja a helyi viszonyokat és orrvérzéshez vezethet.
        Mindazonáltal makacs, gyakori, elhúzódó, bő orrvérzések esetén ismételt gyermekgyógyászati vizsgálatot kell végezni.

        Üdvözlettel:

         Dr. Gócs Viktor  gyermekgyógyász, infektológus

         


        WEBBeteg szerkesztőség
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő

        Kérdés: 2008-08-16 02:07:27; Megválaszolva: 2011. augusztus 04., 07:19

      • Kérdések és válaszok a témakörben: