• Hordozó hatása gerincre

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Kedves WEBBETEG! Kérdésem az lenne, hogy a hordozó (amit babakocsira ill. Autóba lehet rakni) árt e a baba gerincének (2,5 hónapos)? Baj e ha pár órát abban alszik, vagy olykor ha elvisszuk vhova, több órát tartózkodik benne? Tudom hogy a mozes jobb mert vízszintes, de néha csak a hordozó jön be, illetve van amikor nincs lehetőség minden babakocsi elemet magunkkal vinni.

        Dr. Holnapy Gergely válasza a baba hordozó témában

        Tisztelt Hölgyem! Valóban, az újszülött és 1-2 hónapos gyermek gerince szempontjából nem ideális a babahordozó adta pozíció. Ugyanakkor személygépkocsiba kizárólag ilyen biztonsági ülésben szabad a gyermeket helyezni, akit így 5-pontos biztonsági övvel kell a gépkocsiba jól rögzített gyermeküléshez, a menetiránnyal ellenkezőleg csatolni. Nem csak a gyermek életkora, hanem a testtömege és fejlettsége is mérvadó abból a szempontból, hogy mennyi időt tölthetnek így. 2,5 hónapos -érett, a korhoz tartozó normál testtömegű, nem koraszülött- gyermeket 1, maximum 2 órán keresztül szabad így hordozni. Értelemszerűen, ha az utazás befejeződött, de a gyermek jól alszik, akkor a járműből a hordozót kivéve, az más pozícióba is hozható, jobban hátradönthető. Ennél lényegesen nagyobb utazásokat kezdetben nem érdemes tervezni, ha azonban mégis rákényszerülnek, akkor az utazást olyan helyen hosszabb időre érdemes megszakítani, ahol a gyermek vízszintes helyzetben lehet. A gyermek mozgásfejlődésével párhuzamosan, az ülő pozícióhoz közelítő helyzet fokozatosan hosszabb időtartamra módosítható.


        Dr. Holnapy Gergely
        Ortopéd-traumatológus

        Dr. Holnapy Gergely

        Kérdés: 2017. május 04., 15:23; Megválaszolva: 2017. május 07., 22:29

      • Kérdések és válaszok a témakörben:
        Tisztelt Doktornő. Öt hónapos kisfiam egy héttel ezelőtt lemászott a szülői ágyról és hanyatt esett. Nem tudom, hogy történhetett, egy pillanat műve volt az egész, pedig tőle 50 cm-re ültem és a másik gyermekemmel váltottam egy mondatot....
        Kedves Doktor Nő! Az utobbi 2hétben gyakran vérzik a 8éves lányom orra.Legutobb vasárnap, de már nagyon intenziven és sokáig vérzett az orra.(eddig sosem volt orrvérzése) Tegnap elvittem a fül-orr-gégészetre, ott nem találtak semmilyen...
        Tisztelt doktor ur a kisfiam lassan ket hete minden reggel hanyingerrel es van amikor hanyassal ebred.A szeklete normalis neha bogyós,laza nincs folyadekot iszik,kapott ceralex tablettat es b6 vitamint de az allapota nem javul.Mitől lehet ez?Szep fogai...