• Vírus, baktérium, tüdőgyulladás?

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktornő! Véleményét kérném egy velünk történt esettel kapcsolatban. Négy napja tartó megfázásos tünetek miatt (orrfolyás, tüsszögés, később egyre hurutosabb köhögés) elvittem az orvoshoz kislányomat. Mellesleg már a köhögés, és eldugult orr miatt, két éjszaka nem aludt jól a gyerek, kimerült volt, ingerlékeny, látszott, hogy megviseli a betegség. Az orvosa azt állapította meg, hogy valószínűleg vírus, majd magától meggyógyul. Folytassam az általam előző nap megkezdett köptető adását és Fenistilt. Következő este már belázasodott 38,5C, majd másnap hajnalra is 39C, így még aznap visszavittem az orvoshoz. Megdöbbenésemre továbbra sem írt fel semmit, továbbra is az öngyógyulásban bízva. Mikor utaltam rá, hogy a gyerek egyre rosszabb állapotban van és szerintem az eddigi kezelés nem megfelelő, azt a választ kaptam, hogy ez vírus, és erre nem kell gyógyszer. Rögtön két kérdés merül fel bennem ezzel kapcsolatban: hogyan állíthatja biztosan, hogy vírus, bármiféle mikrobiológiai vizsgálat hiányában? Azt tudom, hogy a fizikális vizsgálat és a tünetek alapján nem állítható fel egyértelmű diagnózis. Illetve ha vírus, miért nem kapunk rá vírus elleni gyógyszert? Amennyire az itt olvasottakból tudom a bakteriális és vírusos eredetű tüdőfertőzés esélye 50-50 %. És ha bakteriális a fertőzés? És nem kerül kezelésre, mert az orvos vírusosnak vélte? Nem jelent e nagyobb kockázatot a kezeletlen bakteriális fertőzés, mint amit egy esetleges antibiotikum kúra. Félreértés ne essék, tudom milyen veszélyei vannak az antibiotikumoknak, és nem is gondolom, hogy minden esetben alkalmazni kellene. De ki és mi alapján dönti el, hogy mikor kell antibiotikum? Ha egy gyerek már hat napja küzd egy elvileg vírusos tüdőfertőzéssel, amihez magas láz is társul, nem számít e valóban indokolt esetnek? Nem kell e jogosan tartanunk a "majd magától meggyógyul" teória súlyos következményeitől, szövődményektől? A kislányom aznap délután újra belázasodott (39C), így délután megvizsgálta egy másik orvos, aki felülfertőződést állapított meg, és napi 4 ml Suprax adását javasolta 7 napon át. A következő 4 napban a Suprax, Fenistil, köptető mellett minden nap egyszer, főleg estefelé belázasodott a gyerek. (38,5-39) 5ml Nurofenre minden esetben megszűnt. Negyedik nap délután visszavittük az eredeti orvosához, hogy saját szemével lássa, mennyire nem jött be az általa javasolt "terápia". Antibiotikumot akart felírni, de közöltem, hogy már négy napja szedjük. Ezután kaptunk egy beutalót a GYEK ügyeletére kivizsgálás céljából. Ott a vizsgáló orvos aggasztónak találta az előzményeket, a fizikális vizsgálat megállaípitásai az alábbiak voltak: érdes alaplégzés, jobb oldalon dorsalisan végig gyengültebb légzési hangok, mko vezetett zörejek, dyspnoet nem észl.Astrup eredményét megfelelőnek találták. Rtg. készült, amely másnap a leletező szerint kétoldali tüdőgyulladás képét mutatta. Kórházi felvételre került sor, intravénás antibiotikum kúra ígéretével. Vérvétel laborerdemény birtokában még aznap közölték velünk, hogy másnap hazamehetünk, a gyerek majd rendbejön, nincs szüksége sem kezelésre, sem gyógyszerre. Az örömünk mégsem volt felhőtlen, hiszen az előzmények után komoly értetlenkedéssel és kétellyel fogadtuk, hogy az először súlyosnak titulált tünetek, pozitív mellkas rtg. után minden további kivizsgálás és kezelés nélkül hazamehetünk. Megkérdeztem az orvost, mi a helyzet a rtg lelettel, miért hagyják most figyelmen kívül. Válasz: Mert jók a laboreredmények. (fehérvérsejt: 13,15, abszolut monocyta: 0,91, thrombocyta: 476,CRP: 13,79) Kérdeztem, ha nem tüdőgyulladás, akkor mit mutat a rtg.? Válasz: bármi lehet. Kérdezem, hogy milyen jellegű fertőzése van a gyerekemnek? Válasz: azt nem lehet tudni. Lehetséges, hogy egy kórházban nincsenek meg a feltételei annak, hogy elvégezzenek egy vírus/baktérium meghatározására irányuló vizsgálatot. Ahogy azt már a médiából is tudjuk, már sok helyen az alapellátásban is rendelkezésre áll ilyen gép, és az eredménytől függően kezelik a betegeket antibiotikummal, vagy más vírus elleni gyógyszerrel. De! egyik esetben sem hagyják a beteget kezelés nélkül. Hiszen ahogy ezen az oldalon is írják, nem mindegy, mivel állunk szemben, és hogyan kezeljük a fertőzést. Lehetséges és elképzelhető, hogy egy kórházi osztályon ilyen félvállról vegyenek egy akkor már 10 napja fennálló betegséget, ami semmilyen mértékben nem javult ezidő alatt. Kizárólag arra hivatkozva, hogy a gyerek nem volt lázas (megjegyzem nem mérték meg a lázát egyszer sem), a fennálló tünetek ellenére részükről befejezték a kórházi ellátást (ami el sem kezdődött). Mellesleg a kórházi kezelés alatt fel lett függesztve, ezáltal négy nap után félbeszakítva a megkezdett antib. kúrája, ami mint tudjuk szintén nem szerencsés dolog. Még közvetlenül távozásunk után felkerestük a pulmonológust, aki felvételnél vizsgálta a gyereket, hátha ő tud magyarázatot adni a történtekre. Értetlenül nézte a zárójelentést, majd a számítógépén a rtg felvételt, jobb oldalon kórosnak találta. Nem értette, miért mondták, hogy a gyereknek nincs szüksége antibiotikumos kezelésre, ennek megfelelően Sumamed, Spiropent, Aerius és Nasonex szedését rendelte el. Mellesleg a kórházi zárójelentésben is a diagnózis J1800 Bronchopneumonia. Ami ellentmond annak, amit velünk közöltek. Ezután elvittük a dokumentumokat egy másik gyermekorvosnak, aki szintén ellentmondásosnak találta a zárójelentést, és a pulmonológus által felírtak szedését javasolta a négy nap múlva esedékes kontrollig. Ha továbbra is mindkét oldalon problémásnak tartja a tüdejét, injekciókúrát helyezett kilátásba. Itt tartunk jelenleg a kálváriánkban, aminek szerintem megfelelő diagnózis, hozzáállás és kezelés mellett nem kellett volna megtörténnie. Kérem mondja el, hogy a leírtak alapján milyen folyamatok mehettek végbe a betegséget illetően, és ön mit diagnosztizálna és mi alapján? Ön szerint is elkerülhető lett volna a kórházi hercehurca egy időben megkezdett kezeléssel? Ön szerint sem voltak kielégítőek a kórház részéről végzett vizsgálatok? Lett e volna lehetőségük konkretizálni a betegséget? Felelőtlenül jártak e el, amikor pontos diagnózis és kezelés hiányában megszakították a kórházi kezelést a mai napig fennálló tünetek ellenére? Bízhatunk e benne, hogy a későn kapott segítség ellenére szövődménymentesen meggyógyul a kislányom? Plusz információként jegyzem meg, hogy jelenleg 35 hónapos, és miután hat hónapra született, 2 hónapot töltött lélegeztetőgépen. Nem kellene e ennek ismeretében kiemelt kockázatú kategóriába tartozónak tekinteni , és ennek megfelelően az ilyen kétes esetekben alapos kivizsgálásban részesíteni? Válaszát előre is köszönöm! Üdvözlettel: egy az orvoi ellátás megbízhatóságában többszörösen csalódott édesanya

        Dr. Hangonyi Csilla válasza a Légúti vírus, baktérium fertőzés témában

        Kedves Kérdező! Mivel felnőtt tüdőgyógyász vagyok, a kisgyerekkori betegségek pontos kórlefolyását illetően nincs olyan tapasztalatom, mint gyermekgyógyász kollégáimnak.A vírusfertőzések gyakran felülfertőződnek baktériummal, amikor már szükséges az antibiotikum. A betegség kezdetén a klinikai kép,alapján merül fel a vírusfertőzés gyanúja. Kórokozók kimutatása gyakran több időt vesz igénybe, mint a gyógyulás. A baktérium és vírus kimutatásának lehetőssége intézményenként változó. A vírus ellenes gyógyszereknek, a tünetek megjelenését követő 48 órán belül kezdve van megfelelő hatása,légúti fertőzéseknél nem rutinszerű az alkalmazásuk. Ennek a rovatnak nem célja orvos kollégák döntéseinek véleményezése, és nem is lehet a leletek pontos ismerete, és a gyermek vizsgálata nélkül. Remélem kislánya hamarosan teljesen felépül. Üdvözlettel:


        Dr. Hangonyi Csilla
        tüdőgyógyász, allergológus Tőle szeretnék kérdezni

        Dr. Hangonyi Csilla

        Kérdés: 2017. április 08., 23:55; Megválaszolva: 2017. április 10., 21:23

      • Kérdések és válaszok a témakörben: