• Pirospaprika

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Drnő/úr! unokámon néhány napja kiütések jelentek meg. azonnal elvittük a gyermekorvoshoz, aki megállapította, hogy allergiás kiütései vannak. Első körben fenistil gélt és calcium sandost írt fel. Másnapra még erősebb kiütései lettek, ismét orvoshoz vittük. Ekkor zyrtec gyógyszert írt fel, mondta, hogy 2-3 napon belül hirtelen eltünnek a kiütései, és hasmenés után érdeklődött. Ekkor még nem volt hasmenése, mára már van. A gyermekorvosom szerint ételallergiáról van szó. Azóta folyamatosan azon gondolkozom, hogy mitől lehet. Mivel a nagyon híg székletének erősen paprika szaga van, és az utóbbi napokban (kb. 1 hete) olyan paprikát vettünk, amelyik nem sárga, vagy zöld, hanem piros színű. Az jutott eszembe, hogy lehet-e ebben a piros "zöld" paprikában olyan anyag amelyik kiválthatja az allergiát. Nagyon sok paprikát eszik unokám, magában is harapja. Unokám 29 hónapos. Segítségét és válaszát megköszönöm. Tisztelettel: Szűcs Zoltán

        WEBBeteg szakértő válasza a ételallergia témában

        Tisztelt Szűcs Zoltán!
         
        Az, hogy adott esetben mi okozza az allergiát nehéz megmondani. Keresni kell azt, hogy mit evett a kisgyermek, amit korábban soha. Önök esetében a paprikát említi, ami újdonságként szerepel. Elképzelhető, hogy az okozta a kiütéseket, bár sok esetben nem is inkább az élelmiszertől, hanem az arra jutott permetezőszerektől látunk makacs kiütéseket. Ilyenkor érdemes erre is gondolni. (Sajnos sokszor gondos lemosás után is rajtamarad az élelmiszereken.)

        Ugyanakkor, ha az allergiára gyanús ételt kihagyják, akkor a kiütések szépen elmúlnak, míg ha ismételten fogyasztja a gyermek, akkor a kiütések újra jelentkeznek. Ez egy kicsit segít abban, hogy az okát megtaláljuk a kiütésnek. Az, hogy a székletnek paprikaszaga van az csak annyit jelent, hogy a bél felszívóképessége, emésztőkészsége most zavart és a paprikát nem emészti meg kellőképpen.
        Most ha lehet kerülje a tejtermékek és a tojás fogyasztását, mert az amúgy is meglévő allergiás reakciót tovább fokozhatják ilyen esetben.
         
        Tisztelettel:  Dr. Balogh Andrea  gyermekgyógyász

         


        WEBBeteg szerkesztőség
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő

        Kérdés: 2008-07-22 08:45:09; Megválaszolva: 2011. augusztus 02., 12:58

      • Kérdések és válaszok a témakörben: