• Összetett betegség

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt drnő ur azt szeretném kérdezni milyen összefüggés lehet mandulagyulladás és hugyuti fertőzés között.Mivel ez a két dolog egyszerre jelenik meg a kislányomnál minden alkalommal és igy sujosbitja a betegséget .Ezelőtt 2évvel nézték a veséjét és akkor odáig nemjutott el a gyulladás de mostanában már havonta beteg .Meglellene e ismételni a vizsgálatot?A vizeletében e coli genny és vér szoktt lenni és tüszös mandulagyulladása.Vagy hová lenne ajánlatos elvinni kivizsgálásra mert itt Kecskeméten csak a rengeteg inekciot kapja.Válaszát előre is köszönöm Tisztelettel Nagy Zoltánné

        WEBBeteg szakértő válasza a húgyuti fertőzés témában

        Kedves Kérdező!
         
        A húgyuti fertőzések kétféle módon terjednek: felszálló vagy leszálló fertőzés által. A felszálló fertőzések során a kórokozó( baktérium, vírus stb.) alulról a húgycsőnyílás felől jut fel a húgyhólyagba, ahonnan tovább juthat a vesék felé. A leszálló fertőzések kapcsán pedig a véráram útján jut el a kórokozó a vesékhez és úgy betegíti meg azokat.
        Ha tüszős mandulagyulladás van és annak kapcsán alakul ki húgyuti fertőzés akkor 2 dologra tudok gondolni: a mandulagyulladást okozó baktérium a vérárammal eljutva betegíti meg a veséket vagy az amúgy is legyengült immunrendszer miatt ilyenkor a kisgyermek hajlamosabb alkatilag a húgyuti fertőzésre.

        Én inkább ez utóbbira gondolnék, tekintettel arra, hogy írta, hogy E. coli szokott a vizeletben lenni, ami a székletben normálisan előforduló baktérium és akkor az alulról -azaz felszálló fertőzéssel- jut be és erre gondolnék azért is, mert ha leszálló azaz vérárammal odajutó baktérium fertőzésről lenne szó, akkor az olyan vesegyulladást okozna, ami kórházi kezelést tenne szükségessé.
        Azt javasolom, hogy egy gyermeknephrológiai szakrendelést keressenek fel és javasolnám még, hogy fül-orr-gégészetre menjenek el megnézetni a kicsi manduláit, mert ha gyakran tüszős, akkor az egy idő után mint góc szerepel a szervezetben és akkor lehet hogy érdemesebb megválni tőle.
         
        Tisztelettel:  Dr. Balogh Andrea gyermekgyógyász
         


        WEBBeteg szerkesztőség
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő

        Kérdés: 2008-07-16 11:39:43; Megválaszolva: 2011. augusztus 02., 10:55

      • Kérdések és válaszok a témakörben: