• Hasmenés

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        jo napot kivánok!kislányom 2 éves mult,vbeleszületett szivbeteg fallot-IV,4 mütét után jelenleg pulmonalis homograft!kb 1,5 honapja,zajlott nála egy 2 napos hasmenés-hányás,magas lázzal,utána rendeződött,majd egy hét mulva megismétlödött!cedax babyt kapott,ami mellett a 4.napon belázasodott!antibiot.csere aktil még 7 napig!tünetei rendeződtek,majd egy hét mulva ismét hasmenés!mindez idő alatt diétázott!labor eredménye fvs 3.4,crp 37,We 22!ezért ujabb 7 nap antibiotikum cefzil!vizelet bakt.10.2 enterococcus faecalis!hasmenése még mindig tart,elég hig,néha nyálkás,jelenleg láztalan,széklet tenyésztés folyamatban!diétázik igy rendeződik a széklete,de mihelyst kap valami "normális ételt"tejmentest,ismét hasmenése van,napi 5 alkalommal kb!étvégya nem tul jo!ön szerint mire utalhat ez?hova tudnék fordulni vele gyermekorvoson kivül!?köszönettel!sylke

        WEBBeteg szakértő válasza a hasmenés témában

        Tisztelt Kérdező!
         
        A hasmenés oka számtalan tényező lehet: fertőzéses eredetű, ez a leggyakoribb (vírus, baktérium, gomba, protozoon, stb.), lehet felszívódási zavar, lehet ételmérgezés stb. Mindig ennek az okát kell keresni. Ha egy hasmenéses gyerek esetében felmerül az, hogy egyszerű vírusos hasmenésről van szó, akkor diéta ( tej-, sült, fűszeres, rostoslé mentes étrend), bélflórát helyreállító készítmény( pl. Normaflore) és általában elektrolit oldat adása javasolt, esetleg széntabletta adása mellett. Ha a széklet nyálkás, gennyes vagy véres azaz felmerül, hogy baktériumfertőzés vagy gomba vagy egyéb fertőzés áll a háttérben, akkor széklettenyésztést szoktunk küldeni.

        Ha a gyermeknek láza van és felmerül a baktériumfertőzéses eredetű hasmenés, akkor a széklettenyésztés levétele után antibiotikumot kezdünk adni, olyat amilyen kórokozóra számítunk. Mi okozhat tartós hasmenést? Az Önök esetében fontos lesz a széklettenyésztés eredménye. Fontos a diéta betartása amit ír is, hogy ha abbahagynak, akkor azonnal indul a hasmenés, ami a bélflóra felborulására utal, ezért mindenképpen javaslom, hogy szedjenek probiotikus készítményt ( Normaflore, Bonolact regeneral, vagy L-activ stb.). Hasmenést okozhat azonban az antibiotikum szedés is, mely nem csak a kórokozó baktériumokat, de a bélrendszerünkben élő normál baktériumokat is kiírthatja. Javaslom, hogy gyermek- gasztroenetrológus szakorvost keressenek fel.
         
        Tisztelettel:  Dr. Balogh Andrea gyermekgyógyász

         


        WEBBeteg szerkesztőség
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő

        Kérdés: 2008-07-15 08:56:28; Megválaszolva: 2011. augusztus 02., 09:40

      • Kérdések és válaszok a témakörben: