• Kettéágazó borda

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktor! Azzal a kérdéssel fordulok önhoz, hogy kislányomnál egy tüdő röntgent követően a következő eredmény is olvasható: A jobb III.borda elülső íve villa alakban ketté ágazik. Háziorvos szerint fejlődési rendellenesség , de nem mondta, hogy kellene vele valahova is fordulni. Kérdésem az lenne, hogy tényleg így van-e, nem szükséges további vizsgálat? Ezzel élhet nyugodtan tovább? Előre is köszönöm válaszát!

        Dr. Bogdán Aurél válasza a mellkasdeformitás témában

        Vizsgálat nélkül nem tudok megfelelő választ adni. Minden további nélkül lehet fejlődési rendellenesség a borda elváltozása. Az csak megerősíti ezt a feltevést, hogy a fejlődés elégtelensége okozta az elváltozást. Ha panaszt nem okoz, akkor nincs szükség további kivizsgálásra ez irányba, és ezzel nyugodtan elélhet akár 100 évig is. Az a tény viszont, hogy más szervrendszerben is vannak elváltozások célszerű lenne egy alaposabb kivizsgálás, hogy mihamarabb derüljenek ki az elváltozások, ha egyáltalán vannak, és így idejében el lehessen kezdeni kezelni Őket. Azt javaslom vegyék fel a kapcsolatot gyermekorvosukkal és kezdjék el a kivizsgálásokat.


        Dr. Bogdán Aurél
        traumatológus, ortopédus

        Dr. Bogdán Aurél

        Kérdés: 2011. november 21., 13:09; Megválaszolva: 2011. november 22., 19:55

      • Kérdések és válaszok a témakörben: