• Székletprobléma

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Üdvözlöm! Nagyfiam 12 éves, fejlett gyermek. 1-2 naponta kell székelnie. A gond csak annyi, hogy döbbenetesen vastag az anyag, kb. 10 cm átmérőjű. Azt nem értjük, hogy egy gyermekből - de akár felnöttböl is - hogy tud ekkora széklet kijönni. Nem fáj neki és nem is kemény az állaga. Eddig azért is nem fordultunk orvoshoz, mert nem okoz gondot, maximum annyit, hogy nem tudjuk lehúzni a wc-t. Kérem válaszoljon. Köszönöm.

        WEBBeteg szakértő válasza a székletprobléma témában

        Kedves Szülő!
         
        A kérdés elgondolkoztatott. Hogyan lehetséges, hogy egy 12 éves nagyfiúnál ilyen "dolgok" történnek? Többféle lehetőséget tudok elképzelni. Ön is írta, hogy gyermeke fejlett. A fejlettsége nem tudom konkrétan mekkora, de ahhoz, hogy egy gyermekből ilyen méretű széklet távozzon, még ha az 1-2 naponta történik is, ahhoz nagyobb mennyiségű táplálékot kell fogyasztania. Ebből gondolom, hogy gyermeke jobban fejlett az átlagosnál, ha nem túlsúlyos, akkor például sportosabb, erőteljesebb testalkatú és nyilván ebből kifolyólag többet eszik, jobb étvágyú (nyilván a serdülés küszöbén amúgy is megnő az étvágy).
        A másik dolog ami eszembe jutott, hogy vajon nem volt-e kisebb korában székrekedéses. Ugyanis, ha a széklet valamilyen oknál fogva nem tud távozni rendszeres időközönként a vastagbélből, akkor abban tágulatot hoz létre, kitágítja azt. De ugyanakkor, hogy a széklet vastagsága megmaradjon magának a végbél záróizmának is ki kell tudni tágulnia igen nagy méretre. Nem tudom, a családban van-e másnak ilyen, mert akkor egyszerűen örökletes adottság is lehet. Ha ugyanakkor például a gyermeknél vagy a családban másnál előfordul (vérszerinti rokonnál) aranyér, visszér stb., akkor ezek egyfajta kötőszöveti gyengeségre utalnak, melyet gyermeke örökölhetett. Minden esetre ha az én gyermekemről lenne szó, felkeresnék egy gastroenterológiai szakrendelést (házi gyermekorvosa adhat beutalót) és egy hasi ultrahang vizsgálatot illetve egy irrigoscopias vizsgálatot érdemesnek tartanék elvégeztetni, még akkor is, ha ez régóta fennáll, nincs semmi gond ezzel a dologgal. (Az irrigoscopias vizsgálat során röntgen gép ellenőrzése mellett kontrasztanyagot juttatnak a végbélnyíláson keresztül a vastagbélbe, mely így kirajzolja a bél szerkezetét. Teljesen veszélytelen vizsgálat.)
         
        Tisztelettel: Dr. Balogh Andrea
        Csecsemő- és gyermekgyógyász szakorvos
         


        WEBBeteg szerkesztőség
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő

        Kérdés: 2008-03-04 18:53:53; Megválaszolva: 2011. július 27., 12:22

      • Kérdések és válaszok a témakörben: