• Ingaheréjűség

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Miért van az,hogy ennél a betegségnél két orvos külön véleményen van? A fiam 8 éves és ez a rendellenesség állt fenn nála,amit most műtöttek meg neki(remélem nem túl későn?).A gyermek urológus azt mondta ráérünk 12 éves kora után foglalkozni vele,a sebész ennek az ellenkezőjét mondta és elkezdte kezelni a gyereket.Sajnos a hormon kezelés nem hatott így maradt a műtét ami sikerült. Mi az esélye annak,hogy a gyermekem meddő lesz,és egyéb hormonális problémái lesznek. Előre is köszönöm válaszát! Tisztelettel:Tóthné Németh Krisztina

        WEBBeteg szakértő válasza a ingaheréjűség témában

        Kedves Kérdező!

        Számos tényező befolyásolja a döntést, ezért legjobb a gyereksebész véleményére hallgatni, hiszen ők látják el a legtöbb ilyen esetet.

        Ingaheréről beszélünk akkor, ha a here a herezacskóban nem tapintható de a vizsgálat során a herezacskóba símítható és ott is marad.Ennek hátterében a cremaster izom fokozott aktivitása is állhat. Ez az állapot 9-10 éves korig javul, és a herét egyre ritkábban lehet a herezacskón kívül látni. Ebben az esetben műtét nem indokolt.

        Abban az esetben, ha a here a vizsgálat során lesimítható, de a zacskóból azonnal "csúzli szerűen" visszaugrik, a műtét indokolt. Műtét lehet indokolt, ha a here a többségében a herezacskón kívül tartózkodik. Nehezen megítélhető esetben én meg szoktam kérni a szülőket, hogy 2-3 hétig naponta figyeljék meg az esti fürdés közben hol tapintható a here.

        Ha a here többnyire a zacskón kívül van és a gyermek elmúlt 2 éves, a műtét már szóba jöhet. A hormonkezelés értelme vitatott, a legújabb szakirodalmi adatok szerint csak erősen limitált hatékonyságú, és csakis kétoldali esetekben javasolt. Én ma már a külföldi gyakorlatnak megfelelően nem adok hormont kétoldali esetben sem.

        A fertilitás kérdése ismét sok mindentől függ. Ha csak egy herét érint a dolog a fertilitás elvesztésének esélye kicsi. Az érintett here károsodása, hypoplasiája(fejlődésbeni elmaradottsága), esetleges fusionalis zavar a mellékherével a műtétnél sokszor megítélhető, de biztos prognózis nem mondható. Nyilván a műtét a here fertilitásának megtartása cáljából történik.

        Üdvözlettel:
        Dr. Cserni Tamás gyereksebész 


        WEBBeteg szerkesztőség
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő

        Kérdés: 2008-05-23 11:23:00; Megválaszolva: 2011. július 29., 08:47

      • Kérdések és válaszok a témakörben: