• IgA hiányos 7 hós kislány

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Kedves Doktor úr/nő!

        Kislányom Julius 7-én született,most mult 7 hós.

        IgA szintje: 0.07     a gasztroenterológus aki kezel minket nagyon kedves doktornő és nagyon odafigyel ránk, de tudom azt is,hogy kétségbe esett szülőnek nem fog rosszat mondani.

        Tehát az lenne a kérdésem,menniyre veszélyes és problémás ez az alacsony szint,illetve van e gyógyulás ebből.

        Jelenleg semmilyen tejterméket nem kaphat, tápszert is Alfaré-t kap.4 hós korban került kórházba feldagadt az egész feje és vörös foltok voltak az arcán.Azt mondták,hogy nem tudott felszivódni az étel és ezért volt.

        Mivel lehet javitani az állapotán illetve mivel lehet növelni ezt az IgA értéket??

         

        Válaszát előre is köszönöm:F.Vivien

        WEBBeteg szakértő válasza a immunhiány témában

        Kedves Kérdező!

        Nehéz ennyi adatból véleményt mondani, nem tudom milyen alapos gastroenterológiai és immunológiai kivizsgálás történt. A veleszületett IgA hiány a leggyakoribb (minden 400. ember!) és az egyik legenyhébb veleszületett immunhiányos betegség. A leírt IgA szint 7 hónapos gyermekben még alakulhat akármerre. Az IgA hiány diagnózisát 4 éves korig nem célszerű kimondani, ugyanis az immunrendszer folyamatos érésben, fejlődésben van, kinőheti ezt az alacsony szintet. Követni kell az immunglobulin szinteket.

        Ha 4 éves koron túl is 0.05 alatti az érték és a többi ellenanyag izotípus (IgG, IgM, IgE) szintje rendben van, szelektív IgA hiányról van szó. Az említett tünetek - fertőzések, táplálék intolerancia, allergiás bőrjelenségek - együtt járhatnak a betegséggel, de gyakoriságuk és súlyosságuk
         mindenképpen felveti alaposabb kivizsgálás szükségességét (gastroenterológia, immunológia) esetleges társuló eltérések keresése érdekében. Önmagában az IgA hiány jelenleg nem kezelhető, nem pótolható. Azonban súlyos következményekkel nem jár, a gyakorisága is ezt jelzi.

        Nagyon sok embernél diagnosztizálatlan marad a betegség, mert annyi problémát egyszerűen nem okoz, hogy utánanézzenek. A teendő: fokozottabb éberség a fertőzésekkel szemben, megfelelő immunizáció és megfelelő szakorvosi kontroll.

        Üdvözlettel:

         Dr. Gócs Viktor


        WEBBeteg szerkesztőség
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő

        Kérdés: 2009-02-19 15:13:44; Megválaszolva: 2011. szeptember 06., 06:23

      • Kérdések és válaszok a témakörben: