• Szövetszaporulat

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt dr. Úr/Nő ! A lányomnak kb. 2 éve a szájában, a torkán megjelent egy kis gumó. Igazából nem foglalkozott vele a gyermekorvos, azt lehet mondani észre sem vette, amikor a torkát vizsgálta. Azt mondta, hogy vírusgumó, ami majd elmúlik. Azóta átjelentkeztem vele egy másik orvoshoz, aki már felnőtt orvos. Az eltelt idő közben nőtt ez a "guga" és alatta nőtt még egy, mosmár ott tartunk, hogy a másik oldalon is kezd nőni egy ilyen kinövés. Mostanában már előfordul többször, hogy panaszkodik rá, hogy fáj neki és szemlátomás egyre csak nő. A felnőtt háziorvos felírt bioparox spray-t és azt mondta, hogyha ettől nem múlik el, akkor mutassuk meg fül-orr gégészeten. Voltam vele gégészeten, ahol azt lehet mondani szintén nem foglalkoztak vele és ahol szintén ezt a spry-t és calcium pezsgőtablettát írtak fel. Ettől nem jutottunk előrébb. Nemrég felkerestünk egy másik településen élő gyermekorvost aki megállapította, hogy szövetszaporulat van a torkán és ő azt tanácsolta, hogy amíg nem zavarja, nem gennyesedik be addig ne foglalkozzunk vele. Csak az a gond, hogy szemlátomást nő és szaporodik és van, hogy fáj is neki. Amúgy ha beteg is kezd lenni mindig az az első, hogy fáj a torka. Kb. 8 éve vették ki mind a két manduláját egyszerre. Visszatérve a gyermekorvoshoz azt tanácsolta, hogy továbbra is járjuk a fül-orr-gégészetet egyik helyről a másikra. Azt mondta az lenne a legjobb, ha valamelyik felajánlaná, hogy mintát vesz a "gugából" és elküldeni szövettanra. Javasolta továbbá, hogy próbáljunk meg elmenni egy homopatiával is foglalkozó fül-orr-gégészhez.Végső esetben esetleg lézeres műtéttel el lehetne távolítani. Nagyon kíváncsi lennék az Ön véleményére és arra, hogy ez ügyben hova forduljunk, hogy ne csak kísérletezzenk rajta, hanem lépjenek is már előre. Nem szeretném megvárni, míg annyira megnőnek ezek a "gugái", hogy gátolják őt a nyelésben. Várom válaszát. Tisztelettel: Vargáné

        WEBBeteg szakértő válasza a szövetszaporulat témában

        Tisztelt Kérdező!

        Az ilyen esetekkel gyermeksebészek illetve szájsebészek is foglalkoznak. Javaslom, hogy vigye el oda a kislányát, ott hátha előbbre lépés történik. Annak érdekében, hogy megtudják mik is ezek a csomók, ha ezek nagyok stb., szóval ha tényleg indokolt, akkor szövettani mintavétel javasolt, ne adj Isten, ha ez pl. vírusfertőzés következménye, mert az is elképzelhető, akkor kenetvétel lehetséges a csomókról és tenyésztéses vizsgálat végzése.

        Tisztelettel: 

        Dr. Balogh Andrea  gyermekgyógyász


        WEBBeteg szerkesztőség
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő

        Kérdés: 2009-01-22 09:47:55; Megválaszolva: 2011. augusztus 25., 10:27

      • Kérdések és válaszok a témakörben: