• Tehéntej

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt webdoktor! Én allergiás asztmás vagyok, továbbá laktózérzékeny, a férjem fémallergiás. Van egy  19 hónapos fiunk, aki hajlamos az atópiás dermatitiszre. A védőnőnk már a kezdetektől lebeszélt minket a tehéntej adásáról, szerinte nagy az allergizálódás kockázata, sőt szerinte kutatások szerint 3, illetve 5 éves kor alatt egyáltalán nem is szabadna tehéntejet adni gyerekeknek.  Egyéb tejterméket pl. joghurt fogyaszt a gyermek, kizárólag tehéntejet nem. 9 hónapos korában apadt el az anyajegyem azóta a reggeli mellé és lefekvéskor a védőnő tanácsára Hipp3 tápszert kap a kicsi. A bőrgyógyászt is megkérdeztem véleménye az alábbi volt: „A Hipp3 eleve tejalapú, így a baba immunitását elhangolja. Jobb lenne tej és szójamentes.” Nemrég dietetikusnál jártam a laktóz diétám miatt, akinek meséltem arról, hogy gyermekünk még sohasem kapott tehéntejet. Mélységesen felháborodott, szerinte rosszul tápláljuk a kicsit, szerinte 3,6%-os tehéntejet kellene rendszeresen adni a babának, vagy szerinte még jobb lenne, ha kifejezetten házitejjel próbálkoznánk. A házi gyerekorvosunk nem foglalt állást. Az egymásnak ellenmondó vélemények teljesen összezavartak minket, mert mi csak a lehető legjobbat szeretnénk gyermekünk számára. Ön szerint is abba kéne hagynunk a tápszert és kapjon tehéntejet?

        WEBBeteg szakértő válasza a tehéntej témában

        Tisztelt Kérdező!

        Valóban indokolt mindkét a tehéntejet 2 éves kor után bevezetni, ha mindkét szülőnek van allergiás anamnézise. De mivel  gyermekük már 9 hónapos kora óta Hipp 3 (tehéntej alapú) tápszert kap,így a tehéntej fehérjéjével már találkozott. Ha erre nem volt allergiás reakciója, akkor a továbbiakban nyugodtan fogyaszthat tehéntejet is. A házi tej az ismeretlen hőkezelési és fertőtlenítési eljárások miatt nem túl biztonságos. Ezért akár az 1,5 %, 2.8%, 3.6%-os üzletben kapható tej is adható.Gasztroenterológiai szakrendelésen provokációs teszt elvégzésére, illetve allergológiai szakrendelésen immunszerológiai (IgE) vizsgálatra is van lehetőség, ha a szülő nagyon fél a tehéntej bevezetésétől.

        Tisztelettel: Dr. Földes Krisztina gyermekgyógyász-pulmonológus


        WEBBeteg szerkesztőség
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő

        Kérdés: 2009-01-13 13:44:04; Megválaszolva: 2011. augusztus 24., 14:59

      • Kérdések és válaszok a témakörben: