• Beteg vagy lassú az érése?

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Jövő februárban 20 éves lesz az unokaöcsém. Óvodás koráig kifejezetten a nagyobb gyerekek közé tartozott, de iskolás kora óta megtorpant a növekedése. Szerencsére azutóbbi két évben nőtt 15 cm-t, így már 165, de a súlya mindössze 45 kg. Egyébként erős, nem beteges fiatal. 3 éve próbáltak utánajárni, de minden vizsgálat negatív lett. Most az iskolaorvos ismét endokrinológiai és laborvizsgálatokat javasolt, ennek az eredményére várunk. Vannak vékony emberek a családban és a felmenők között is, de nagyon magas, túlysúlyosak is. Vajon mi ez a baj? köszönöm előre is a választ. Üdvözlettel: Benke Rita

        WEBBeteg szakértő válasza a növekedés témában

        Kedves Rita!

        Az alacsonyabb növés és testsúly oka számos tényezőre vezethető vissza. Vannak olyan gyerekek, akik egész egyszerűen ezt örökölték. Vannak olyan gyerekek, akik lassabban fejlődnek, eleinte nem vagy alig nőnek, majd aztán hirtelen behozzák a hiányukat. Van ezen kívül számos oka, de mivel az ő esetében nem találtak eltérést a korábbi vizsgálatokban nem gondolnám, hogy szervi eltérés van a háttérben. Várják meg a mostani eredményeket, akkor már többet fognak tudni, de véleményem szerint inkább családi hajlam lehet a háttérben. Az alacsonynövésről írtam egy cikket a webbeteg honlapjára, a krónikus gyermekbetegségek között megtalálja, remélem elolvasva választ talál kérdéseire.

        Tisztelettel:  

        Dr. Balogh Andrea gyermekgyógyász


        WEBBeteg szerkesztőség
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő

        Kérdés: 2008-11-21 08:47:43; Megválaszolva: 2011. augusztus 15., 13:03

      • Kérdések és válaszok a témakörben: