• Fokozott izzadás, túlsúly

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktornő/Doktor úr! Kislányom 3,5 évesen 106 cm és 22 kg. Igazi kis tömör gyönyör. Nagyon szeret mozogni, ellenben keveset eszik, rendszeresen van széklete, akár naponta 2x is és mégis ilyen nagy súlyú. Ami leginkább zavar, hogy a legapróbb mozgástól is teljesen leizzad, éjjel az elalvás után már 1 órával tiszta víz a nyaka, a haja, a hátára tapad a pizsama felső. Doktornőnk szerint egyszerűen a súly az oka a túlzott izzadásnak és a súly oka pedig valószínűleg genetikai. Megoldás, hogy a 3,5 éves gyerek több sportot is űzzön és lehetőség szerint kerüljük a szénhidrátokat, édességet egyáltalán ne egyen. Ön szerint állhat a háttérben valamilyen betegség vagy fogadjuk el, hogy tényleg genetikai eredetű lehet a túlsúlyosság? Hozzáteszem, hogy a férjem és én is normál testalkatúak vagyunk és bár van a családban elhízott személy, de gyerekként ő sem volt ilyen. Érdemes kivizsgáltatnunk a kislányunkat vagy idővel az izzadás alábbhagy és a súlya is normalizálódhat? Köszönöm előre is válaszát! Egy aggódó anyuka

        WEBBeteg szakértő válasza a túlsúlyos gyermek témában

        Kedves anyuka!
         
        Szakrendelésemen rendszeresen vizsgálok ilyen jellegű panasszal gyermekeket. A legtöbb esetben nem derül ki hormonális eltérés az elhízás hátterében. Sajnos a hízásra hajlamos gyerekek sokszor mennyiségileg -tehát látszólag- valóban nem esznek annyira sokat, hogy egyértelmű legyen a túlzott táplálékbevitel, mint a hízás oka. Ilyenkor, részletesen kikérdezve a szülőket nagyon sokszor az derül ki, hogy a gyerek étrendje nagy kalóriatatalmú ételekből tevődik össze. (kenyeres, tésztás, nem eszik zöldséget, nem szereti a levest, nassol teázik stb.)
        Ezekkel kis mennyiségben is sikerül sok kalóriát bevinni a szervezetbe, ami természetesen elhízáshoz vezet. A gyerekek ebben az életkorban még nagyon szeretnek mozogni és ezt ki is tudjuk használni. Nem elég, ha megelégszünk a napi szokásos mozgással. A rendszeres játékos torna pluszban, sokat tud segíteni. Az izzadékonyság valószínűleg a túlsúly miatt van. A fogyás "magától" nem fog bekövetkezni, csak, ha odafigyelnek az étkezésre és a mozgásra.
        Az endokrinológiai ok kizárása miatt keressenek fel gyermekendokrinológiai szakrendelést. Itt részletesebb és személyre szabottabb tanácsokat is fognak kapni a kivizsgálás során.

        Dr. Fáklya Mónika gyermekgyógyász-endokrinológus


        WEBBeteg szerkesztőség
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő

        Kérdés: 2008-10-18 10:53:43; Megválaszolva: 2011. augusztus 11., 07:00

      • Kérdések és válaszok a témakörben: