• GOR probléma gyermekeknél

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        A kislányom 9 hónapos, és a 6 hetes UH vizsgálaton megállapították, hogy gor problémája van. Azt mondták, hogy ezzel együtt kell élni, és majd ha szilárdat eszik, akkor javul a helyzet. Többet nem tudtunk meg erről a "betegségről". Az addig használt Aptamil HA prev. tápszerhez kaptunk egy Nutriton nevű sűrítőt, és ezzel megoldották a problémát. Én tovább nyomoztam, és megtaláltam a Nutrilon A.R nevű tápszert, amihez nem kell a sűrítő, és jóval olcsóbb is! Viszont mostmár eszik szilárdat is, és abba bele kell tennem a sűrítőt, mert másképp visszajön. Az egyik kérdésem az lenne, hogy erre van-e valami más megoldás, vagy ezzel tényleg együtt kell így élnünk? Ha igen, akkor tartósan betegnek számít-e a kislányom, mert erre eddig azt mondták, hogy ez a probléma nem tartozik a tartós betegség közé, és így a tápszerre sem kaphatunk közgyógy ellátást. Igaz ez? (Valahol olvastam, hogy a Nutrilon A.R.-t közgyógyra is ki lehet váltani.) Válaszát előre is köszönöm. Bea

        WEBBeteg szakértő válasza a Reflux témában

        Tisztelt Kérdező!

        A csecsemőkori refluxbetegség lényege, hogy a gyomorszájnál lévő izomgyűrű nem kellőképpen zár, emiatt főleg  a folyékony táplálék visszakerül a nyelőcsőbe, illetve időnként a szájba. Ezt a szülő bukások, hányások formájában észleli. A refluxot a csecsemők 80 százaléka 1 éves korára kinövi, vagyis a fent említett izomgyűrű megerősödik annyira, hogy a táplálék már nem jön vissza. A gyermekek néhány százalékában kisdedkorra is megmaradhat az időnkénti hányás-bukás. Azonban sem a csecsemőknél, sem a kisdedeknél nem igényel gyógyszeres beavatkozást, amíg a súlygyarapodás megfelelő.

        Terápiásan csecsemőkorban valóban a tápláléksűrítés az első teendő. Ennek egyik formája, amit Önök is alkalmaznak csecsemőjüknél, a másik, amiről kérdezett az az  A. R tápszer, azaz antireflux tápszer, amely tejalapú. Az Önök által kapott tápszer viszont hipoallergén, tehát allergia megelőző tápszer. Ennek viszont nincs sűrített változata, ezért kapta a tápszerhez a Nutritont.

        Amennyiben gyermekének nincsenek allergiás tünetei (elsősorban bőrtünetek), nyugodtan kaphatja  a tejalapú antirefflux (A. R) tápszert, amit 1 éves korig szoktunk javasolni. 1 éves kor után már nincs jelentősége az A.R tápszer adásának, mert az ú.n kisdedétrend már eleve pépes étrendből áll. Ez az állapot nem tekinthető refluxbetegségnek, mely után emelt öszegű családi pótlék jár, hiszen annak a kritériumai az alábbiak:

        A csecsemő néhány hetes korától sokat hányogat, állandóan hasfájásos panaszai vannak, étvágytalan, súlya nem gyarapszik, és súlyos leromlott állapotba kerül. Ilyenkor műszeres vizsgálatokra van szükség (ultrahang, 24 órás szondás, vizsgálat), amely igazolja, hogy súlyos, savas visszaáramlásról van szó, amely már gyógyszeres kezelést és kontrollt igényel gastroenterológiai szakrendelésen. 

        Tisztelettel:
        Dr. Szathmári Erzsébet gyermek-gastroenterológus


        WEBBeteg szerkesztőség
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő

        Kérdés: 2008-09-24 12:05:46; Megválaszolva: 2011. augusztus 08., 10:42

      • Kérdések és válaszok a témakörben:

      • Hirdetések
      • Partnereink hírei
      • Hirdetések
      • Infografika és videó