• Nem mosolyog 3.

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Kedves Doktorúr! Köszönöm a gyors válaszát. Érdeklödtük sokszor milyenek a kilátásai ezen a téren, de több egyéb szervi betegsége is van ( szív, vese, stb.)azokat vizsgálták inkább. Az agyára mindig csak annyit mondtak, nem tudjuk, majd idövel kiderül , meg hasonlóakat, konkrétan semmit. Az kiderült koponya UH-n, nincs a két agyfélteke között összeköttetés és teljesen sima az agy felszine. De hogy ez mégis a gyakorlatban mint jelent, nem tudjuk. Az egyik doktor a kérdésemre, hogy fejleszthetö-e, vissza kérdezett: mit akarok fejleszteni, viz van az agya helyén. De mégis Ön szerint felfog valamit a világból? Vagy csak mint egy kis növényke él, amig él? Köszönöm a válaszát elöre is ! Nina

        WEBBeteg szakértő válasza a agykárosodás témában

        Kedves Nina!

        Az eredmények, amiket leír, szomorúak, sajnos súlyosnak tűnnek. Jósolni lehetetlen, a leletek birtokában is nehéz, interneten pláne. A gyermek valamit biztosan érzékel a világból (pl. az érintést) és valamennyire biztosan fejleszthető, legalábbis úgy kell hozzáállni, mert azt, hogy  mit érez és mit fog fel, csak ő tudja, viszont egyelőre nem lehet tőle megkérdezni.  Addig is arra érdemes törekedni, hogy pozitív, kellemes ingerek érjék, mert kinek a lelkiismerete bírná ki, ha nem így lenne és később kiderülne, hogy sok rosszat élt meg, mert azt hitték, úgysem érzékel semmit?
        Egy ilyen sérült gyermek születése egy családban tragédia és annak megfelelő orvosi hozzáállást igényelne, így az ön által leírt választ, amit az idézett orvostól kapott, hivatalból szeretném nem elhinni. (Igaz, az ilyen gyermekek a pszichésen készületlen gondozó személyek számára is csalódást, frusztrációt jelenthetnek és negatív hozzáállást válthatnak ki.) De ha mégis igaz (mert egy bajban levő és aggódó anyukában meg nem kételkedünk), akkor kérem, hogy legalább egy alkalommal keressenek fel egy olyan, tapasztalt gyermekideggyógyászt (akár magánrendelésen), akitől a kérdéseikre nyugodt körülmények között, megfelelő időtartam rászánásával, a leleteket alaposan áttekintve, korrekt, emberi (!) hangnemben választ kaphatnak. Higgyék el, létezik ilyen.
        Másrészt: a betegnek, illetve az őt képviselő hozzátartozónak törvény adta joga, hogy korrekt tájékoztatásban részesüljön, akkor is ha az alkalomadtán mindenkinek kellemetlen. (Önnek pl. azért, mert rossz híreket kap, az egészségügy képviselőinek pedig a tehetetlenség érzéséből fakadó frusztráció miatt. Ez nem mentesít az informálási kötelezettség alól.)

        Tisztelettel,  Dr. Gócs Viktor


        WEBBeteg szerkesztőség
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő

        Kérdés: 2008-08-10 16:23:36; Megválaszolva: 2011. augusztus 03., 13:33

      • Kérdések és válaszok a témakörben: