• Sophysa

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Dr Úr/Nő! Kisfiamat 10 évesen 2006-ban műtötték előszőr (szegedi idegsebészati klinika) hydrocephallus internus miatt és V.P.shunt-öt építettek a koponyájába. Két évig nem is volt vele gond. 2008 áprilisban nem vezetett a szelep és ezt lecserélték másikra, majd az újonnan beültetett V.P. shunt sem vezetett és az elvezető szárat a gyomor falból egy érbe vezették be (mivel a gyomor falban nem szívódott fel a liquor), és végül újra, harmadszorra is megműtötték, és egy Sophysa szelepet tettek be neki (3-as értékbeállítással). Nos ez sem vezeti el a liquort, mint utólag kiderült, hogy a magas fehérje tartalom miatt, amely az agyvízben található. Ezért minden nap nyomkodnom kell a szelepet (2x30). A kisfiam közérzete nagy mértékben rosszabodott, elkeseredettség, ingerlékenység, agresszivitás jellemzi hétköznapjait. A fejrész ahol műtötték el van zsibbadva, nem érzi, valamint minden naposak a fejfájásai és szédül is. 2 év alatt azt is mondhatom, hogy a családom teljesen szétesett, minden erőnk a fiunk egészségi állapotának a megkönnyebítésére irányul. Tisztelt Doctor Úr/Nő, a gyermekem teljes MR vizsgálatra van kiírva 3 hét múlva (augusztus 21-re), megszeretném kérdezni, hogy milyen következményei, illetve kockázatai vannak egy ilyen vizsgálatnak a Sophysa szelepre tekintve, mivel az mágneses térben elállítódik (esetleg meghibásodhat)? Azt tudom, hogy mágnessel vissza lehet állítani, de vajon meghibásodhat-e annyira, hogy azt utánna cserélni kell? Akkor meg egy újabb műtét, amit szerintem már a fiam idegileg nem tudna feldolgozni... Ha lehet feltennék még egy kérdést, az pedig a fehérje tartalomra vonatkozik, (a gyerekemnél ez 3 szor nagyobb a normálisnál). Milyen módon lehetne a fehérje tartalmat csökkenteni az agykamrában, és annak csökkentésével megoldódna-e a liquor vezetés? (liquor vizsgálat megtörtént gombásodásra tekintve de ez negatív lett). Többszöri gerinclumbálás vizsgálat eredménye is negatív. Elnézését kérem ha valamelyik szakszavat nem helyesen írtam le. Előre is köszönöm válaszát! JTibor

        WEBBeteg szakértő válasza a sophysa témában

        Tisztelt Kérdező!

        Az MR vizsgálat a shunt szelepet elrontani nem képes, csak elállíthatja amit egy speciális eszközzel pillanatok alatt vissza lehet programozni. Sajnos bizonyos esetekben a shunt nagyon gyakran újabb műtéteteket igényelhet, néha egy v alatt több mint 10 alkalommal is szükség lehet a rendszer miatti revzijra. Tartósan magas fehérje gyulladásos folyamat lehetőségét veti fel amit azonban a gerincfolyadék vételekkel kizárhattak. Esetleges daganatos folyamat  is okozhat emelkedettebb fehérje szintet. Fontos lenne a gyermek betegségtudatát is csökkenteni ,mert egy jól működő rendszer mellett teljes életet élhet, tehát fontos hogy ne mindig ezzel foglalkozzanak. A zsibbadás maradandó, mivel minden vágás sérti a felületes bőridegeket, ezért ezek a területek érzéketlenek is lehetnek. Néhány kérdésem nekem is volna mi volt a shunt beültetés oka, mivel a 10 éves korban beültetett shunt viszonylag ritka. Talán aqueductus stenosis, de akkor endoscopos megoldással shunt nélkül is kezelhető lehet a hydocephalus.

        Üdvözlettel, Dr. Ruszthi Péter idegsebész

        Tisztelt Kérdező!

        Mivel az MRI alapvető vizsgáló módszer az intracranialis betegségek esetén, ezért a VP shunt-öket úgy gyártják, hogy az MRI elvégezhető legyen. Számtalanszor végeztünk MR vizsgálatot VP shunt-ös betegnél, soha nem volt semmilyen probléma.

         Dr. Benkő Klára radiológus


        WEBBeteg szerkesztőség
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő

        Kérdés: 2008-08-05 22:57:58; Megválaszolva: 2011. augusztus 03., 11:05

      • Kérdések és válaszok a témakörben: