• Immunhiány

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        jo napot kivánok!a kérdésem az lenne,hogy menni a referencia értéke egy 2 éves kisgyermeknek az IgA,IgG,és IgM-nek!!a 2 éves lányomé IgA 0,40 IgG 6.21 IgM 0,78!!tartományon belül van??mert elég sokat beteg,bár alapbetegsége Fallot-IV,!!!a másik kérdésem pedig az lenne,hogy egy di-george szindromás,fallot-IV,kisgyermeknek csökkent T sejtes müködése van,IgA-ja kevesebb,IgM normál.IgG 6,1!!!indokolt e az immunglobulin G potlás 6 hetente??köszönettel

        WEBBeteg szakértő válasza a immunhiány témában

        Tisztelt Kérdező!

        Az immunglobulin értékek rendben vannak. A Fallot tetralogia és a 2 éves életkor elég ok lehet a gyakoribb megbetegedésre, nem kell hozzá immunhiány. Általában a teljesen egészséges 2 évesek szülei is gyakori fertőzésekre panaszkodnak, különösen a közösségbe kerülés első évében, vagy ha gyermekközösségbe járó testvér is színen van. A Di-George szindróma súlyos betegség, gyakorlott gyermekimmunológus közreműködését igényli, remélhetőleg az, aki javasolta a 6 hetente adott intravénás immunglobulint (IVIG) s aki helyett nem szerencsés nyilatkozni ilyen speciális és ritka kérdésben. Javaslom, hogy fogadják bizalmukba. Megnyugtatásul: a normál tartományban mérhető IgG szint nem minden. Az immunrendszer működése sokkal bonyolultabb, amihez képest az össz IgG érték durva tájékoztatás. A rendszeresen adott intravénás immunglobulin ajánlott kezelés kombinált immundefektusokban, így Di-George szindrómában is. A T sejtek hibája ugyanis az immunglobulin termelő B sejtek működést is zavarja, így az IVIG mindenképp segít a súlyos fertőzések megelőzésében.

        Üdvözlettel: Dr. Gócs Viktor infektológus

         

        Tisztelt Kérdező!

        A felnőtt normál értékekhez nézve az Ön gyermeke esetében a az IgA valamint az IgG alacsonyabb, az IgM viszont tartományon belül van, de fontos tudni azt hogy gyermekek esetében már csökkentebb mennyiség is tartományon belül van. Amennyiben az immunglobulinok a kórokozókkal (pl.: vírusok, baktériumok) szembeni védekezésben nyújtanak segítséget a szervezetnek. Di-George szindrómában a védekező rendszer (immunrendszer) több szempontból is károsodott így súlyos fertőzések alakulhatnak ki a légutakban, húgyutakban, emésztőrendszerben éppen ezért az ilyen esetekben napjainkban az általánosan alkalmazott terápia az, hogy rendszeresen pótolják az ellenanyagokat (immunglobulinok), tehát a kérdésre a válasz, hogy indokolt – e IGEN.

        Tisztelettel, Dr. Kocsis Erika


        WEBBeteg Szakértő
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő

        Kérdés: 2008-08-06 11:10:50; Megválaszolva: 2011. augusztus 03., 10:19

      • Kérdések és válaszok a témakörben: