• Cystas fibrosis

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt doktor/nő!Van egy 7éves egészséges fiam ,viszont párhete meghalt a kisbabám tüdővérzésben,kérdőjellel felírták a cystas fibrosist.Azt szeretném megkérdezni hogy lehet e még egészséges babám vagy kicsi rá az esélyem?Válaszát előre is köszönöm.

        WEBBeteg szakértő válasza a cystas fibrosis témában

        Tisztelt Kérdező!
         
        Mindenek előtt őszinte részvétem kisbabája elvesztése miatt.

        A cystas fibrosis egy örökletes betegség, de előfordulnak új mutációk is, ami azt jelenti, hogy azt az adott petesejtet és hímivarsejtet érte károsodás, amelyből a kisbaba kifejlődött, azaz az Önök génállománya nem hordozza a betegséget. Ilyen esetben gyakorlatilag szinte 100%, hogy a következő gyermek ilyen szempontból egészséges lesz.

        Ha ne adj isten örökletes a betegség, azaz a szülők vagy az egyik szülő genetikai állománya károsodott, akkor is minimum 75% valószínűséggel születhet egészséges gyermekük, ha csak az egyik szülő genetikai állománya érintett, akkor ez az esély akár 100% is lehet, ha a másik szülő genetikai állományát nem éri közben károsodás.

        Nyilván meg fogják tudni, hogy kisbabájuknak mi volt a baja. Ha valóban cystas fibrosis volt az ok, akkor javaslom, keressenek fel egy genetikai tanácsadót, ahol ha igényük van rá, meg tudják nézni az önök genetikai anyagát erre a betegségre és akkor konkrétabban válaszolni tudnak Önöknek. 

        Ha pedig következő kisbabát hord majd a szíve alatt és szeretné tudni, hogy mire számíthat, akkor még a terhesség korai szakaszában keressenek fel egy genetikai taácsadót, ahol lehetőség van arra, hogy a kisbabát megvizsgálják, hogy örökölte-e az adott betegséget.

        A legjobbakat kivánom!

        Tisztelettel: Dr. Balogh Andrea  gyermekgyógyász


        WEBBeteg szerkesztőség
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő

        Kérdés: 2008-07-14 08:37:27; Megválaszolva: 2011. augusztus 02., 08:38

      • Kérdések és válaszok a témakörben: