• Szaglással kapcsolatos

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        10 éve kivették az orrmanduláját az akkor még 3 éves lányomnak. Kb. 1 éve nem érez szagokat, kivéve az aceton, körömlakk lemosó, alkohol illatát. A fül-orr-gégész doktornő fizikálisan megvizsgálta, ahol nem talált eltérést. Múlt héten voltunk CT vizsgálaton. Eltérést ezen sem talált a doktornő. Most kiírta a epipharyngoscopiás vizsgálatot. Kérdésem, hogy kitegyem ennek a vizsgálatnak, van-e valami kockázata? Amennyiben nem végeztetem el a vizsgálatot, Ön szerint gond lesz-e belőle. Mivel úgy gondolom, hogy ha a CT nem mutatott ki eltérést, ezzel még tud együtt élni. Köszönettel:

        Dr. Zaránd Rajmund válasza a szaglászavar témában

        Tisztelt Szülő! A szaglás elvesztése nem gyakori tünet. Okozhatja az orrlégzés zavara, helyi ok, vagy idegrendszeri tumor. Az első ok a legvalószínűbb. Emiatt szeretné doktoruk az orrgaratot megnézni, hisz az esetleg visszanőtt orrmandula így kiderül. Ha a CT-n ez a terület látszik, és üres, akkor a vizsgálattól sokat nem várnék, de ha nincs a fölvételen rajta, akkor én sem tudnék mást javasolni. Helyi oknak is látszania kellett volna a CT-n, de pl. klórgáz vagy egyéb maró gáz belégzése nem hagy látható nyomot, csak anosmiát. Ha a CT negatív, akkor az idegrendszeri tumort nyilván kizárták.


        Kérdés: 2011. szeptember 06., 13:48; Megválaszolva: 2011. szeptember 08., 07:48

      • Kérdések és válaszok a témakörben: