• Streptococcus pyogenes

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktorúr / Doktornő! A következő kérdéssel fordulok Önhöz: Két hónapja tüszős mandulagyulladásomat (melyet hosszan tartó, magas láz kísért) antibiotikummal kezelték. Később kellemetlen garati tünetek kíséretében a torokváladék-leoltás eredménye streptococcus pyogenes baktériumot mutatott. Újabb tíz napos antibiotikumos kezelés hatására a tünetek (garatszárazság, fájdalom, gennyesedés) nem múltak, így jelenleg újabb antibiotikum-kúra alatt állok. A napokban egyre fokozódó fáradékonyság, levertség, naponta többször előforduló szédülés lett úrrá rajtam, néha a térdizületeim is fájnak a fáradságtól. A nyelvem sebesedik, ami fájdalommal jár, valamint ehhez csípő érzés is társul az egész szájban. Szeretném megkérdezni, hogy ezek a tünetek az antibiotikum kezelés mellékhatásai lennének? Nagyon-nagyon szépen köszönöm!

        Dr. Tomonkó Magdolna válasza a mandulagyulladás témában

        Kedves Kérdező! Nem gondolom, hogy a leírt tünetekért az antibiotikumok lennének a felelősek, bár nem írta meg, milyen antibiotikumokat kapott, és ezek mellékhatásai sem egyformák. Ha azonban ennyi antibiotikumra sem javul az állapota, mindenképpen részletes és alapos kivizsgálásra van szüksége. Mindenekelőtt tisztázni kellene, mi a fertőzést okozó kórokozó, milyen az immunrendszer állapota, vannak-e esetleg hajlamosító egyéb betegségek, társfertőzések,stb. Kérdés, hogy vérkép vizsgálat történt-e, ebből kiderült-e, hogy valóban baktérium okozza a betegséget, vagy esetleg vírus. Például ebben az esetben nem is várható, hogy javuljon antibiotikumtól. Jellegzetesen ilyen vírusfertőzés az un. mononucleosis infectiosa, ami kiterjedt tüszős jellegű mandulagyulladással, enyhe májgyulladással jár, csak vérvizsgálattal lehet elkülöníteni a hasonló betegségektől. Kérjen háziorvosától mindenre kiterjedő kivizsgálást. Üdvözlettel: dr Tomonkó Magdolna


        Dr. Tomonkó Magdolna
        háziorvos, transzfúziológus

        Dr. Tomonkó Magdolna

        Kérdés: 2011. augusztus 05., 21:12; Megválaszolva: 2011. augusztus 11., 11:43

      • Kérdések és válaszok a témakörben: