• Hangszál polip műtét (második kérdés)

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Az első kérdés megválaszolásáról nem kaptam értesítést, itt egy pillanatig megtaláltam a választ, Rajmund volt talán a doktor úr neve, aki füll-orr-gégészként válaszolt. Írtam, hogy hörgőtágulatom van, mellette 1986 óta strumám is, s hogy elment a hangom eddig kétszer, öt éve véglegesen az énekhangom is. Nem magyaráztam meg, hogy mivel nagyon sok betegséget diagnosztizáltak az elmúlt öt év alatt, azért fontos az énekhang, hogy még a meglévő dalaimat fel tudjam énekelni hanganyagra. Nem vagyok pesszimista, de nagyon sok betegség már ez, rossz végig élnem az elmúlásomat, harmóniám megsemmisülését. Az arcüregem 1991 óta volt fedett, 1995-ben azonnali műtétet javasoltak, de nem mentem el, mert féltem tőle. Rámentek a fogaim felül, majd csontsorvadás kezdődött el. Azóta van, amikor az orromon jön fel a leves. A gyomromat kivizsgáltattam, gégészeten is voltam, refluxom is van, a torkom kiszáradását ez is okozhatja. Az arcüregem, különösen a bal oldalon állandóan feszül, meg a homlokom a szemeim körül, a bal oldalon a fülemen nem tudok aludni, annyira fáj, olyan, mintha a csont fájna, ahogyan hozzáérek. Megmondhatom-e ezeket a problémákat a műtő orvosnak, ha úgyis hangszál polip műtétet fog végrehajtanii? Voltam hallás vizsgálaton kétszer is, azt vettem észre, hogy a helyesírásom változott, vagyis akusztikailag nem vagyok olyan, mint régen, s lehet, hogy ez a fül fájdalommal összefügg. Kérhetem bátran az engem kiosztó főorvosnőtől a fülem, arcüregem kivizsgálását az ott létem ideje alatt? Nagyon köszönöm válaszát, próbálom a cigit mérsékelni, azelőtt is mindent elkövettem, hogy leszokjam róla, egyetlen dohányos vagyok a családban, mindig ebben vezettem le a szorongásomat, feszültségemet, ezért is tartok attól, hogyan állom meg a kórházban és utána, hogy ne dohányozzak. Megértését és válaszát nagyon köszönöm!

        Dr. Zaránd Rajmund válasza a hangszalag polip témában

        Tisztelt Asszonyom! Szerteágazó panaszait nehéz klasszikus módon "egyetlen fonálra fölfűzve" értelmezni, illetve gyógyítani. Mivel főképpen gégészeti területen jelentkezik a tünetek tömege, így jogos a kérés, hogy a hangszalag műtéttel kapcsolatban megismert fül-orr-gégész képes lehet sok egyéb baján is javítani. Néhány esetben ez a kórházi bentfekvés alatt is intézhető, de gondolom, hogy ami nem, azt utána ugyanaz a kolléga ambulánsan tudja menedzselni. Más esetekben egyéb szakorvosokhoz is ő tudná irányítani, úgyhogy csak bátorítani tudom abban, hogy bizalommal forduljaon operáló orvosához más fül-orr-gége problámájával kapcsolatban.


        Kérdés: 2011. június 15., 19:31; Megválaszolva: 2011. június 17., 00:20

      • Kérdések és válaszok a témakörben: