• Hangszál polip műtétre érdemes elmennem?

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Öt éve diagnoszitizálták sprbam a betegségemet. így derült ki az oka a fulladásomnak, hogy hörgőtágulat. Művészettel foglalkoztam azelőtt, énekhangom teljesen elment, öt éve másodszor beszélni egyáltalán nem tudtam, azóta csak mély hangon vagyok képes beszélni, énekelni egyáltalán nem. Most mentem el gégészhez, aki polipot állapított meg, de a főorvosnő, akit megfogadtam, kiabált rám, amiért nagyfeszültségemet cigivel vezetem le, hogy így nem érdemes megműteni és a műtéttől azt várom, hogy a hangmagasságom visszatér. Egyesek azt állíítják, hogy nem jön vissza a rendes hang. Mire számíthatok? Megműttessem-e magam azzal a főorvosnővel, aki lenéz engem, lekezelően bánt velem azért, hogy még énekelhessek, vissza jöjjön a rendes hangom?

        Dr. Zaránd Rajmund válasza a hangszálpolip témában

        Tisztelt Asszonyom! Nem a kiabálás miatt, de igaza van a kollégámnak. Sem a tüdőtágulat, sem a hangszalagpolyp (vagy Reinke ödéma) javulása nem várható a dohányzás mellőzése nélkül. Műtéttől csodát ne várjon, a hangjának a rekedtes színezete csökken, magasága kissé javul, de teljesen tiszta, magas hang nem várható. Ha az elváltozás romlik, fulladást is okoz, akkor a hang változásától fügetlenül az operáció elkerülhetetlen.


        Kérdés: 2011. június 14., 21:27; Megválaszolva: 2011. június 16., 01:16

      • Kérdések és válaszok a témakörben: