• Folyamatosan meglévő gombócérzés

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        T. Doktor Úr! Januárban írtam meglévő gombócérzésemmel kapcsolatban(melyet múlt évben egy vírusos torokgyulladás előzött meg), amely a mai napig még mindig fennáll s a nyaki nyirokcsomóm is a bal oldalon - igaz most nem ott ahol múlt év decemberében hanem picit hátrább - nem nagyon de meg van dagadva. Azóta többször jártam gégésznél aki tükörrel megnézte a torkomat (gégémet?) de ő váltig állítja hogy semmi rendelleneset nem lát, voltam a hematológián is ahol megtapogatták a nyirokcsomókat, természetesen érezte a doktor hogy a bal oldalon meg van kicsit dagadva, de azt mondta ez nem okozhatja a gombócérzést, nyomást a gégémben. Elküldött mellkas röntgenre melynek eredménye: "Mindkét oldalon basalisan fokozott bronchovasculáris rajzolat. Hilaris nyirokcsomók nem láthatók, szív aorta norm." Tisztelettel kérdezem, az első mondat mit jelent, valami elváltozást? S egy speciális vérvétel volt még ahol az Se össz.bilirubin 18,1 lett a ref tart.0,0 - 17,0 -val szemben. S még egy fontos kérdésem volna, hogy az infectológiai vérkép leletemben mit jelent az hogy "Anti-cytomegalovírus IgG Liaison (DiaSorin) ÉRTÉK negatív VÉLEMÉNY korábbi átvészelt fertőzés nem igazolható. Fogékony." Nem lehet hogy ez okozza a panaszaimat? A még mindig (már fél éve) meglévő nyirokcsomó duzzanatot, nyomásérzést a gégémben? Tisztelettel, s nagyon várom válaszát!

        Dr. Rákóczi Éva válasza a gombócérzés témában

        Tisztelt Hölgyem! A fokozott rajzolat lehet egy kis hörghurut jele, nem kell semmi komolyabb eltérésre gondolni. Illetve előfordulhat esetleg dohányosoknál ez a röntgen jel. A bilirubin érték a felső határon van, tehát azt sem értelmezném önmagában kórosnak. A cytomegalovírus IgG egy antitest, ami ha nincsen a vérben, akkor az azt jelenti, hogy még nem volt ilyen fertőzése. Ez egy negatív lelet. A gombócérzés előfordulhat viszont pajzsmirigy betegségben, tehát feltétlenül kellene egy trachea légsáv vizsgálat (ez egy röntgen), illetve pajzsmirigy funkciós vizsgálat, talán túlműködik a pajzsmirigy, vagy valami oknál fogva megnagyobbodott.


        Dr. Rákóczi Éva
        infektológus

        Dr. Rákóczi Éva

        Kérdés: 2011. május 19., 14:47; Megválaszolva: 2011. május 22., 14:12

      • Kérdések és válaszok a témakörben: