• Fülzúgás

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Call-Centerben dolgozom, napi 9 órát van a fejemen headset. Szeretném megtudni, ha szervi rendellenesség nem található, de a fülzúgás maradt, akkor mi a teendő??? Fül-orr-gége, uh, röntgen, szemészet, neurológia-i vizsgálatok megtörténtek. Ebben az esetben, ha más nem okozhatja, kérhetem -avagy kötelezhetem-e arra a fül-orr gégészt, hogy írásba adja, ez a call-centerben történő munkavégzés esetemben továbbiakban nagy valószínűséggel halláskárosodást fog okozni?!

        Dr. Zaránd Rajmund válasza a fülzúgás témában

        Kedves Hölgyem! A fülzúgás lehetséges a folyamatos hangterheléstől, ugyanis a hallás receptorai, a szőrsejtek nem szeretik a folyamatos terhelést, talán tapasztalta már hangos helyről (pl. diszkó) való távozás után az átmeneti fülcsöngést. A jelenség oka, hogy a kifáradt sejtek által kieső ingereket a szállító idegek spontán kisülései más frekvenciával, véletlenszerűen pótolják az agyban, ahol ez a mintázat zúgásként jelenítődik meg. Ez lehetséges kisebb hanginger hosszabb alkalmazásával is. Mérhető is általában a TTS (időleges küszöbeltolódás) formájában. Ön a szakorvost semmilyen javaslat kiadására nem kötelezheti, de megkérheti, hogy amennyiben a fülcsöngés objektivizálható, úgy a véleményében az ezt kiváltó okot illetően (az Ön elmondása alapján) nyilatkozzék. Ha nyári szabadsága idején 2 hétig (ez a TTS fennállásának, vagyis a receptorsejtek regenerálódásának maximuma) nem éri terhelő hanginger, és a zúgás elmúlik, akkor minden bizonnyal összefüggés lehet a panasza és a munkája közt. Azonban a tinnitus fölöttébb szubjektív tünet. A folyamatos hangterhelés pedig valóban okozhat hosszú távon halláskárosodást.


        Kérdés: 2011. május 04., 13:07; Megválaszolva: 2011. május 05., 14:47

      • Kérdések és válaszok a témakörben: