• Nyirokcsmó duzzanat

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktornő/Doktor Úr! Még januárban volt egy komoly mandulagyulladásom, amit csak a harmadik antibiotikum kúra tudott elmulasztani. Ezalatt nagyon megduzzadt a bal fülem mögött egy nyirokcsomóm. Közvetlenül az utolsó kúra után, gyógyultan megnézett egy fül-orr-gégész, ő azt mondta, hogy a duzzadt nyirokcsomók egy ilyen gyulladás után természetesek, majd visszahúzódnak. A problémám az lenne, hogy ez bő két hónapja volt, a torkom már tiszta, de a fülem mögötti csomó még mindig dió nagyságú, és le van tapadva (nem mozdul el a bőrrel, ha birizgálom). Nem fáj, nem piros a környéke, és nem is melegebb, mint a nyakam többi része. Szeretném megkérdezni, hogy ez normális-e, vagy visszamenjek a fül-orr-gégére újra megnézetni magam? Válaszát előre is köszönöm!

        Dr. Horváth Tamás válasza a ntorokgyulladás, nyirokcsomó duzzanat témában

        Tisztelt Hölgyem! Egyelőre azt gondolom, hogy minden lehet. Ezalatt azt értem, hogy szép lassan el is tűnhet majd, de az sem kizárt, hogy sajnos sosem fog teljesen eltűnni. Ennek szerintem lehet az is az oka, hogy a hosszan tartó gyulladás miatt nagyfokú hegesedés történt benne, vagy valamilyen hasonló mechanizmus vezethet tartós megnagyobbodáshoz. Mindenesetre egyelőre szerintem még kicsit várjon, de ha nem kisebbedik meg, akkor azért pár hét múlva újra mutassa meg fül- orr- gégészeten. Sőt, ez esetben a biztonság kedvéért én csináltatnék róla nyaki ultrahangot is, és esetleg egy biopsziát, csak a megnyugtatás végett.


        Dr. Horváth Tamás
        fül-orr-gégész szakorvos

        Dr. Horváth Tamás

        Kérdés: 2011. március 30., 20:27; Megválaszolva: 2011. április 03., 08:42

      • Kérdések és válaszok a témakörben: