• Mandulán gennycsap

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Néhány hónapja vettem észre, hogy a jobb oldali mandulámon (másik oldalon semmi sincs) sárgás színű gennyesedés (?) található. Igazából nem folyékony mert ha megnyomom van amikor kiugrik belőle az a sárga \"dolog\". Ma viszont a jobb oldali mandulámat megnyomva egészen nagy összenyomva kb. egy borsnyi méretű váladék (szilárd) jött ki. Kezd nyugtalanítani a dolog. Ráadásul nyirokcsomó duzzanatom van azon az oldalon, amit az ultrahang is megerősített kb. 1 cm átmérőjű. A z orvosom csak mintákat vesz. Először Ciprofloxacin 1a pharma gyógyszert iratott ki, utána gombára gyanakodva Nizoral-t kellett szednem, most pedig Staphylococcus aureus gyanúval állok szemben. Nem hiszek a szakértelmében az orvosomnak. Milyen betegség lehet ez?

        Dr. Zaránd Rajmund válasza a mandula témában

        Tisztelt Uram! Az Ön által leírt tünetek hátterében legnagyobb valószínűséggel egy ártalmatlan jelenség, a mandulakő, azaz detritusképződés áll. Ezt a fogakon lévő lepedékhez hasonló elváltozásként tartja számon a szakma, mely kezelést zömmel nem igényel. Az azonos oldali nyaki megnagyobbodott nyirokcsomó miatt egyéb gyulladást is föltételezhetünk, ezért az antibiotikus kezelés nem tűnik hibás elgondolásnak, de kizárólag a detritus miatt nem szükséges. Problémát akkor jelent, ha szájszagot, környéki gyulladást vagy tályogot okoz, ez azonban nem gyakori. Leginkábbis garatöblögető (pl. chlorhexidin tartalmú szer) alkalmazása jön szóba. Ha panaszai fokozódnak, akkor végső esetben a mandulaműtét jelent definitív ellátást.


        Kérdés: 2011. március 15., 00:10; Megválaszolva: 2011. március 17., 10:41

      • Kérdések és válaszok a témakörben: