• Fülbetegség és a reflux

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktor Úr! Lassan 3 hónapja elhúzódó felső légúti hurutot diagnosztizáltak nálam, melynek folytán állandóan fülkürthurutom van, füleim FELVÁLTVA dugulnak el, mintha hordóba beszélnék, nagyjából 1 hétig, majd kidugul s bedugul a másik, mint valami "mágia". Már túlvagyok sokfajta orrspray-ken, Garasone-on stb. Orromból semmi sem folyik. Közérzetem jó, de ez a füldugulás és nem hallás lassan kikészít idegileg. Több fülorrgégész kivizsgált, orrmelléküregeim tiszták (röntgen), orrendoszkópiát is végeztek, minden rendben. Mandulám rendben. Tenyésztésre mintát is vettek. Még nem jött meg az eredmény. Véreredményem CRP süllyedésem magas picit. Amim határozottan van, az a reflux. Kétszer is volt gyomortükrözésem, Controloc, Quamatel többféle gyógyszert szedtem, sajnos nem igazán használ egyik sem. Lúgosítok is, immunerősítek is, Béres csepp, C vitamin stb. Kérem írja meg milyen összefügés lehet a reflux (elsavasodás) és a fülbetegségem között, konkrétan. Hogyan áramolhat fel a fülkürtömbe a sav, vagy egyszerűen nem értem fizikailag a folyamatot. 16.-án megyek hallásvizsgálatra, ott mi derülhet ki, hisz' nyilván nem hallok mert dugult a fülem, belsóleg hallom vissza a hangom, mintha hordóba beszélnék. Kérem adjon tanácsot ! Köszönettel D.

        Dr. Horváth Tamás válasza a fülkürthurut témában

        Tisztelt Hölgyem! A sav nem tud direkt a fülkürtbe menni, hanem az orrgaratot marhatja meg. Erről itt írtam már: http://enthouse.blog.hu/2009/04/06/miert_az_orrot_kell_kezelni_bizonyos_fulbetegsegeknel Jó lenne tudni, hogy szteroidtartalmú, receptre kapható orrsprayt vagy orrcseppet próbált-e. Ugyanis ezek sokkal hatékonyabbak az ilyen elhúzódó esetben, mint a sima, recept nélkül kapható, lohasztó orrcseppek-orrsprayk. Ezen kívül a röntgen nem igazán alkalmas az Ön esetében a probléma forrásának pontosabb kivizsgálására, inkább coronalis síkú melléküreg CT-re lenne szükség. A CT nagyságrendekkel több információt tud adni, mint a röntgen. Így, hogy 3 hónapja nem oldódik meg a probléma, mindenképpen javaslom. Szóba jöhet még antihisztamin, allergiaellenes gyógyszer kipróbálása is, talán az is segíthet. A refluxhoz mág annyit, hogy sokszor akár 1 hónap alatt derül csak ki egy savcsökkentő gyógyszer hatékonysága. Amennyiben végképp nincsen meg a probléma oka, valamilyen helyi kezelést, óvatos fülkürttágítást meg lehet próbálni.


        Dr. Horváth Tamás
        fül-orr-gégész szakorvos

        Dr. Horváth Tamás

        Kérdés: 2011. március 10., 15:12; Megválaszolva: 2011. március 15., 18:10

      • Kérdések és válaszok a témakörben:

      • Hirdetések
      • Partnereink hírei
        Tekintse meg infografikánkat, és tudjon meg többet az ajakherpeszről!
      • Hirdetések
      • Infografika és videó