• Recsegő fül

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Már évek (3-4) óta recseg a bal fülem erősebb zaj hatására. Olyan a jelenség, mint ahogy egy rossz hangfal szól. Egy bizonyos zajszint felett elkezd recsegni, a szemem pedig ráng, mert nagyon zavaró is. Fájdalmasnak nem modanám. Ha mentő megy el mellettem akkor mindig, de most már az előadások utáni taps is kiváltja a jelenséget. Már voltam orvosnál vele. Az egyik doki az orrsövényemre, azon kersztűl pedig az elzárt fülkürtőre vezette vissza a dolgot. A másik pedig elküdött hallásvizsgálatra. Megállípította, hogy van kis hallásromlásom is, és jelenleg betahistin-ratiopharm nevű gyógyszert szedeti velem. Egyébként pedig a fülhallgató-használatát okolja érte. Ami egyébként sokáig mindennapos tevékenység volt nálam, de sosem hangosan. A kérdésem, hogy mi lehet pontosan a probléma? Milyen összefüggés van a recsegés, és a hallásromlás között? Mit lehet kezdeni elsősorban a recsegéssel hosszútávon?

        Dr. Horváth Tamás válasza a fülrecsegés témában

        Tisztelt Uram! Ezt így távolból nem tudom pontosan megítélni, főleg úgy, hogy két, egymásnak ellentmondó vélemény született. Vagyis nem ellenkezőek a vélemények, de az egyik egy nyomáskiegyenlítési zavarra vezeti vissza a problémát, a másik vélemény belsőfülártalomról szól. Kellene látnom a dobhártyáját, a fülkürtátjárhatóság eredményét (tympanogram), érdemes lenne orrendoszkópiát is végezni. Ha a fülkürt okozza a bajt, akkor azon nagy eséllyel lehet javítani, bár ennek akár műtét, például az orrsövényműtét lehet az ára. Ha belsőfül eredetű a baj, akkor azt sajnos kisebb eséllyel tudjuk befolyásolni.


        Dr. Horváth Tamás
        fül-orr-gégész szakorvos

        Dr. Horváth Tamás

        Kérdés: 2011. február 22., 19:33; Megválaszolva: 2011. február 26., 13:16

      • Kérdések és válaszok a témakörben: