• Tüszős mandulagyulladás?

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Jó napot! Azért fordulok Önökhöz, hogy választ kapjak, esetleg az orvosom helyesen jár-e el. Kedden elkezdett fájni a torkom. Akkor még nem tulajdonítottam erre nagyobb figyelmet, hisz nem volt egyáltalán elviselhetetlen, csak éreztem, hogy valami kezdődik. Másnap (szerda) iskolába indultam reggel, ahol megnéztem a torkomat a tükörben, azután mikor láttam, hogy néz ki, azonnal lementem az iskolaorvoshoz, akinek megmutattam. Akkor kicsit fel volt dagadva, a nyelésben nem gátolt és nagyon fájdalmat sem éreztem. Fehér foltok voltak rajta, de csak egy-két helyen. Azonnal hazaküldött, és azt mondta, hogy tüszős mandulagyulladás. Nem szokott előfordulni, csak maximum egyszer, és nem minden évben. Szerda délután lementem a háziorvosomhoz, aki máskor mindig körültekintően jár el, most az volt a reakciója, hogy: -Igen, látom, csúnya. Szedjél antibiotikumot és borogasd. De semmit nem mondott, hogy esetleg mi lehet a baj, vagy mit szedjek mellé, vagy milyen hőmérsékletű ételt-italt fogyaszthatok, és milyen borogatás legyen: hideg vagy meleg. MARIPEN-t írt fel, naponta 3x1-et 5 napon keresztüli szedésre. Szerda este óta szedem a gyógyszert, ami mellé Strepsils-t is beveszek néha. Lázam nincs, csak egyszer ment fel 37.8-ra, de az hamar le is ment. Inkább csak 37.1-37.2 körüli hőemelkedésem szokott lenni. A mai napig sem javult semmit, és ugyebár holnap délben kell beszednem az utolsó antibiotikumot. Nem tudom mit tehetnék: mit igyak, mit egyek, esetleg milyen gyógyszer van, amit ez mellé lehet alkalmazni? Esetleg a Strepfenről hallottam, hogy az jó erre. A nyelés eléggé fáj, de kibírható. Teát iszom, jól esik ha masszírozva van a nyakam bal oldala. De azt nem tudom, hogy a hideg, vagy a meleg jó rá. Mint étkezésnél, ivásnál, mint borogatásnál, fürdővíznél. Előre is köszönöm mihamarabbi válaszukat. Köszönettel:

        Dr. Horváth Tamás válasza a mamdulagyulladás témában

        Tisztelt Hölgyem! Önnek a kép alapján úgy tűnik, hogy tényleg tüszős mandulagyulladása van, amire tényleg penicillinszármazékot kell szedni, mellé pedig fájdalomcsillapítót, gyulladásgátlót. Ami ibuprofen tartalmú, és recept nélkül kapható, az mind jó egyébként. Viszont ha nem javult semmit, akkor felmerül, hogy Önnek mégiscsak mononucleosisa van, ami egy a tüszős mandulagyulladást megtévesztően utánzó vírusfertőzés. Ezzel viszont nem nagyon lehet mit csinálni, tüneti kezelés mellett 2-3 hét alatt általában elmúlik. Viszont érdemes laborvizsgálatot csináltatni (vérvétel), mert néha májgyulladás is társul hozzá, ami legtöbbször nem igényel tennivalót, de mégis illik róla tudni. A vérvétel a tüszős mandulagyulladás vagy mononucleosis kérdését is el tudja dönteni.


        Dr. Horváth Tamás
        fül-orr-gégész szakorvos

        Dr. Horváth Tamás

        Kérdés: 2011. február 20., 17:02; Megválaszolva: 2011. február 23., 08:32

      • Kérdések és válaszok a témakörben: