• Orrdugulás hidegtől, mozgásszegény állapottól

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktornő/úr! Poratka, lisztatka, kutyaszőr, macskaszőr, fűpollen, korai fák allergiáim vannak, mindegyik ++++ -es. Ennek ellenére, csak anyósoméknál (falun) jön ki az elviselhetetlen orrfolyás-orrdugulásom. Gyógyszert nem szedek, mert fáraszt, de a Teiss féle orrkenőcs tökéletesen helyettesíti! Itthon van kutyánk a lakásban és tőle nem jön elő az allergiám. Bár a fent felsoroltakról papírom van, eddig csak a por és a macska okozott gondot. A legnagyobb gondom, az a "spontán" bekövetkező orrdugulás, ami a hidegtől és a mozgásszegény környezettől jön elő. Azért írom, hogy mozgásszegény, mert ha edzek, kitisztul az orrom. Szerintem a nyálkahártyámmal van baj. Sajnos ülőminkát végzek, sokat telefonálok és az orrhang nem jó cégér... Kérdéseim: Ez a probléma összefügg-e az allergiával? Miért szűnik meg - akár könnyed - mozgás alatt? Mi a lehetséges természetes, műtét nélküli kezelése?

        Dr. Horváth Tamás válasza a orrdugulás témában

        Tisztelt Uram! Igen, a probléma összefügghet az allergiával. Legalábbis először meg kellene próbálni az allergiáját szteroidos orrspray-vel kezelni. Ezektől nem kell félni, erős gyulladásgátló hatásúak, lelohasztják az orrnyálkahártyát, és nem álmosítóak, mint az antihisztamin tabletták. Egy hátrányuk van, hogy csak receptre kaphatók. Ha ezek nem használnak, akkor mindenképpen további vizsgálatra lehet szükség (pl. arckoponya CT), bár nyilván 0. lépésben egy fül- orr- gégészhez lenne érdemes elmennie.


        Dr. Horváth Tamás
        fül-orr-gégész szakorvos

        Dr. Horváth Tamás

        Kérdés: 2011. január 25., 23:16; Megválaszolva: 2011. január 27., 17:57

      • Kérdések és válaszok a témakörben: