• Hallójárat gyulladás megelőzése úszásnál

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktornő/úr! Gyermekkorom óta érzékeny a fülem a vízre, így ha néha-néha úszom és víz kerül bele, akkor nagy az esélye a hallójárat, vagy középfül gyulladásnak. Még fiatal koromban az egyik fülemet felszúrták a másik pedig spontán perforált. Lehet, hogy ez a probléma gyökere? Ha szeretnék rendszeresen úszni járni, mit tehetek a gyulladás megelőzése érdekében? Nem tudom füldugóból létezik-e 100%-osan megbízható, így érdekelne van-e valami más alternatíva. Úszás előtt bekenni valamivel, esetleg milyen vizsgálattal lehetne kideríteni és megszüntetni az érzékenységem okát, stb. Köszönöm!

        Dr. Horváth Tamás válasza a hallójárat gyulladás témában

        Tisztelt Uram! Azt mindenképpen fontos tisztázni, hogy van-e még luk a dobhártyán, vagy sem. Ha van, akkor először is azzal tenni kell valamit. Ennek eldöntésében egy fül- orr- gégészeti vizsgálat segíthet. Egyébként, ha csak hallójárati érzékenység van, akkor első körben paraffinolajat érdemes úszás előtt cseppenteni a hallójáratba, amely egy olajos filmmel vonja be a bőrt, így védő hatású. Szóba jöhet még méretre készített füldugó is.


        Dr. Horváth Tamás
        fül-orr-gégész szakorvos

        Dr. Horváth Tamás

        Kérdés: 2011. január 25., 14:20; Megválaszolva: 2011. január 27., 17:52

      • Kérdések és válaszok a témakörben: