• Orrmandula

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Kisfiam most lett 3 éves és elkezdte az ovit. Azóta szinte folyamatosan beteg, (köhög, náthás) és folyamatosan antibiotukum kezelést kap. A fülét talán egyszer fájlalta, bár sokat piszkálgatja. Már kisebb kora óta pedig elég intenzíven horhol, ami a megfázásokkor csak fokozódik. Most kaptunk beutalót a gégészetre, ahol azt a választ kaptuk,hogy orrmandula műtétre van szükség. Savas fülgyulladást diagnosztizáltak most nála. Kissé aggódóm, mert márciusban nyirokmirigy műtéten esett át és minden egyes megfázásakor a nyirokmirigyei beduzzadnak. Nem tudom, hogy ha eltávolítják az orrmanduláit esetleg ez mennyire lesz a nyirokmirigyeire hatással, továbbá lehetséges, hogy a torokmandulák fogják majd a nagyobb "terhelést" kapni és később azt is el kell majd távolítani, illetve mennyire várható majd változás az állapotát illetően, ha a műtét mellett döntünk?.

        Dr. Horváth Tamás válasza a orrmandula témában

        Kedves szülő! Az orrmandulaműtét elvileg a nyirokcsomókat nem érinti, és később sem lehet oka azok betegségeinek. Azonban orrmandulaműtét előtt mindenképpen javasolt gyógyszeres kezelés, mert lehet, hogy az is megoldja a problémát, miközben minden műtétnek lehet kockázata. Például először érdemes megpróbálni, a lohasztó orrcseppet, vagy ha az nem elég, akkor szteroidtartalmút, illetve antibiotikum, gyulladásgátló gyógyszer, esetleg antihisztamin is szóba jön. Egyébként, ha a gyógyszeres próbálkozások nem segítettek, akkor az orrmandulaműtét után nagy eséllyel javulni fog a savós középfülgyulladás, valamint a gyakori betegeskedések is ritkulnak. A torokmanduláknak elvileg nem jelent érdemi "terhelés-növekedést" az eltávolított orrmandula, ettől nem kell félni.


        Dr. Horváth Tamás
        fül-orr-gégész szakorvos

        Dr. Horváth Tamás

        Kérdés: 2010. december 20., 16:29; Megválaszolva: 2010. december 26., 21:13

      • Kérdések és válaszok a témakörben: