• Orrmandula műtét utáni gyógyulás -3 éves kislány

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Fül- orr- gége szakértő! Kislányom 3,5 éves, 8 napja volt orrmandula műtétje. Minden simán ment, nem is vérzett, másnap reggel haza is jöhettünk a kórházból. 3 nappal a műtét után a kontrollon is minden rendben volt, bár az orrnyálkahártya nagyon duzzadt volt, amire azt mondta a doktornő, hogy valószínű az allergia az oka, januárban kontrollra menjünk vissza (műtét előtti vérvizsgálatnál allergiavizsgálatot is végeztek, aminél 1-es szintű allergia derült ki aranyvesszőre, fakeverékre, háziporra és lisztatkára). Azóta is hallom, hogy orrhangja van a kicsinek, 3 napja naponta többször torkát fájlalja, de párszor Tantum verdét fújtunk be és attól jobb lett neki. Orra nem váladékozik, kap rajta levegőt, semmi más tünete nincs. Ez a nyálkahártya-duzzanat, torokfájás és orrhang normális? Mielőtt műtétre mentünk, nem volt ilyen az orra, ezért nem hiszem, hogy az enyhe allergia miatt lenne. Oviba már mehetett volna a doktornő szerint 1 héttel műtét után, de máshol azt olvastam, 10 napig ne menjen, mert a sebet fedő lepedék eddig válhat le, esetleges utóvérzést okozva. Mi a véleménye, tanácsa? Előre is nagyon köszönöm! Mónika

        Dr. Horváth Tamás válasza a orrmandula témában

        Tisztelt Hölgyem! Műtét után 1-2 hétig még belefér az orrhang. Maga a műtét is nyálkahártya duzzanatot okoz, azzal, hogy az eszközökkel dolgoztak az orrgaratban. Bár nekem az a gyanúm, hogy valamilyen enyhe fertőzést is összeszedhetett, ami esetleg csak kisebb tüneteket okoz, de pl. lázat nem. Legalábbis a visszatérő torokfájást ezzel tudom magyarázni. Mindenesetre szerintem egyelőre nincs ok az aggodalomra. Ha műtét után 3-4 héttel is még vannak panaszok, mindenképpen javasolt egy kontrollvizsgálat.

        Figyelem! A válasz nem helyettesíti az orvosi vizsgálatot, diagnózist és terápiát. A kérdésben megfogalmazottakért portálunk nem vállal felelősséget.

        Dr. Horváth Tamás
        fül-orr-gégész szakorvos

        Dr. Horváth Tamás
        PharmaPlaza

        Kérdés: 2010. december 15., 16:49; Megválaszolva: 2010. december 20., 19:20

        Tudjon meg többet: orrmandula
      • Kérdések és válaszok a témakörben:
        Tisztelt doktor ur már küldtem önnek hallás vizsgálatrol képet az ambuláns lapon ez áll. Státusz:cerumen1u Orszibás neg Hypertroph kötött tonstillák Audiologiai vizsg.hypac.cond1.u Tympanometria Mko b tip Javasolt otrivin orrcsepp aerius...
        Tisztelt Doktor úr!! Szeretném a felvilágosítását kérni ugyan is haol a kislányommal voltam csak a kezembe nyomták a papirt semmi választ nem kaptam!
        Üdv. Már lassan 2 és fél hónapja nem múló fülzúgásom van, ami a jobb fülemben jelentkezik és magas sípoló hang ami erősödik, ha hátra feszítem az állkapcsomat. Voltam vele a gégészeten, ahol azt mondták nem látnak semmit, így...
        Tisztelt doktor úr! Olyan panaszom van hogy voltam fülészeten,mert egy hete megfáztam és ráment a fülemre, nagyon rossz érzés és nem akar dugulni. A fülészorvos azt mondta fülkürthurut és hogy orrcsepp, Aztán fogjam be az orrom és fujjam, de...
        álandóan vissza jön a fülgombám amig az antibiotikumokat szedtem redbejött a gyogyszer kura után egy hét mulva megint vissza jött ez időalatt kétszer volt középfül gyulladásom már három honapja kezelik öt adag antibiotikum kurát szedtem...
        Tisztelt Dr Gerencsér Emőke! Az alábbi panasszal fordulnék önhöz.Három hónapja a nyakamban a kulcscsontom felett az ádámcsutkám alatti mélyedésben, változó intenzitású szorító illetve úgymond gombóc érzést érzek a nyakamban...
        Tisztelt doktor úr! Rettenetesen félek. Az utóbbi időben változó intenzitással, általában magas hangon cseng/zúg a fülem. Nem igazán tudok vele mit kezdeni. Azt tudni kell, hogy egy meglehetősen stresszes időszakon vagyok túl...
        Tisztelt Doktornö/Ur.Párom honapok ota fejfájással antibiotikum ellenére folyamatos léguti fertözéssel küzd. Gégészeten irrpolipra gyanakodtak.CT diagnozis is ez alábbi leirás miatt azonban egy másik orvos azt mondta ez nem polip hanem bármi...
        Tisztelt Doktor Úr! A következőkben szeretném segítségét kérni: Munkámból adódóan az elmúlt 1,5 évben sokat utazom repülővel(havonta többször,8-10 órás utakra is). A fülem jól viseli a repülést,egyszer volt probléma,amikor...
        Tisztelt Doktornő! Szeretnék érdeklődni, hogy a műanyag gégekanül úgynevezett külső kanül részét hány naponta kell cserélni? Orvosok,ápolók és az eszköz használati útmutatója is mást mond...Természetesen arra gondolok, ha semmi...