• Orrmandula műtét utáni gyógyulás -3 éves kislány

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Fül- orr- gége szakértő! Kislányom 3,5 éves, 8 napja volt orrmandula műtétje. Minden simán ment, nem is vérzett, másnap reggel haza is jöhettünk a kórházból. 3 nappal a műtét után a kontrollon is minden rendben volt, bár az orrnyálkahártya nagyon duzzadt volt, amire azt mondta a doktornő, hogy valószínű az allergia az oka, januárban kontrollra menjünk vissza (műtét előtti vérvizsgálatnál allergiavizsgálatot is végeztek, aminél 1-es szintű allergia derült ki aranyvesszőre, fakeverékre, háziporra és lisztatkára). Azóta is hallom, hogy orrhangja van a kicsinek, 3 napja naponta többször torkát fájlalja, de párszor Tantum verdét fújtunk be és attól jobb lett neki. Orra nem váladékozik, kap rajta levegőt, semmi más tünete nincs. Ez a nyálkahártya-duzzanat, torokfájás és orrhang normális? Mielőtt műtétre mentünk, nem volt ilyen az orra, ezért nem hiszem, hogy az enyhe allergia miatt lenne. Oviba már mehetett volna a doktornő szerint 1 héttel műtét után, de máshol azt olvastam, 10 napig ne menjen, mert a sebet fedő lepedék eddig válhat le, esetleges utóvérzést okozva. Mi a véleménye, tanácsa? Előre is nagyon köszönöm! Mónika

        Dr. Horváth Tamás válasza a orrmandula témában

        Tisztelt Hölgyem! Műtét után 1-2 hétig még belefér az orrhang. Maga a műtét is nyálkahártya duzzanatot okoz, azzal, hogy az eszközökkel dolgoztak az orrgaratban. Bár nekem az a gyanúm, hogy valamilyen enyhe fertőzést is összeszedhetett, ami esetleg csak kisebb tüneteket okoz, de pl. lázat nem. Legalábbis a visszatérő torokfájást ezzel tudom magyarázni. Mindenesetre szerintem egyelőre nincs ok az aggodalomra. Ha műtét után 3-4 héttel is még vannak panaszok, mindenképpen javasolt egy kontrollvizsgálat.

        Figyelem! A válasz nem helyettesíti az orvosi vizsgálatot, diagnózist és terápiát. A kérdésben megfogalmazottakért portálunk nem vállal felelősséget.

        Dr. Horváth Tamás
        fül-orr-gégész szakorvos

        Dr. Horváth Tamás

        Kérdés: 2010. december 15., 16:49; Megválaszolva: 2010. december 20., 19:20

      • Kérdések és válaszok a témakörben:
        Kedves Doktornő! Kb. egy hete vettem észre a nyakamon, a légcső jobb oldalán egy duzzanatot, mely nem mozdítható el. Amikor észrevettem, akkor tapintásra fájdalmas volt, és a torkom is 1-2 napig érzékeny volt, mintha kisebb torokgyulladás...
        Tisztelt Orvos! Legútóbbi megfázásom az orvosom lebomlásibbal kezelte. Ez április legelején volt. Azóta a torkom kapar, vérbő,gyakran elmegy a hangom, leginkább reggel. Köpet minimális zöldesfehér. Reggelente sokszor a bal orrjáratom eldugul.A...
        Tisztelt Dr. Zaránd Rajmund fül-orr-gégész! Édesanyám 60 éves. Két éve viszket mindkét füle, belül. A problémával fül-orr-gégészeti szakrendelést keressünk fel vagy más szakrendelésre tartozhat ennek a problémának az orvoslása? MR-,...
        Kedves Doktornő! 36 éves nő vagyok,a problémám 5 hete kezdődött,amikor azt vettem észre,hogy a garatfalon mintha tapadna valami. Akkor megnéztem és valóban,enyhén fehér,inkább áttetsző sűrű váladék van és piros,enyhén duzzadt a garat...
        Tisztelt Doktor Úr! 28 éves nő vagyok,egészséges,egyéb gyógyszert nem szedek,korábban nem volt tüszős mandulagyulladásom. Az első panaszok(láz,tüszők,torokfájás stb.) 5 hete jelentkeztek.Azonnal kerestem a szakrendelőben a fül-orr-gége...
        Néhány napja egy nagyon idegesítő és aggasztó érzést érzek a jobb fülemben, ami folyamatosan jelen van. Olyan érzés, mintha dobogna, vagy inkább dobbana néha nagyobbakat, néha kisebbket pár másodperces kihagyásokkal. Néha olyan, mintha...
        Tisztelt doktorúr/Doktornő Orrommal van a problema már vagy 10 éve 2 szer műtöttek orr polipra egyszer orrsösvényre de most ezt félre téve az állandó problémám az hogy folyamatosan sárgás zöldes váladék ürül az orromból ízeket szagokat...
        Tisztelt Doktor Úr, Ma délután hirtelen zsibbadást éreztem a jobb arcomon, a fülem felé, mintha meghúzódott volna ott az izom, egyre növekvő fájdalom kíséretében, ami úgy negyedórán belül már szinte görcsszerű fájdalommá nőtt....
        Tisztelt Doktornő! 4 hete húzódó, újra-újra kiújuló garat és mandulagyulladás miatt már a 3. antibiotikum kúrám "fogyasztom". Jártam fül-orr-gégészeti szakrendelésen (többször is), tüdőgondozóban és mindenhol rendben találtak...
        T.Doktornő! 3 hete jelenkezett nálam szédülés,egyensúlyzavar.Elmentem neurológushoz.Megvizsgált,próbálta előidézni az egyensúlyzavart,de nem sikerült.Azt mondta,semmi kóros dolgot nem talált,valószínüleg a fül egyensúlyszervével van...