• Fülgyulladás, orrmandula műtét?

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Kedves Szakértő! 3,5 éves kislányommal kapcsolatos a kérdésem. 7 hós kora óta rengetegszer küzdöttünk felső légúti hurutos betegséggel (zöld orrfolyás, láz, néha köhögés), most a 3. középfülgyulladásnál tartunk, (a másodiknál felszúrás lett belőle.) Azonnali zöldessárga orrfolyással kezdődött majdnem egy hónapja, pár nap múlva két napra lázas lett, de akkor a fülvizsgálat még negatív volt. 3 nap múlva azonban már középfülgyulladást állapítottak meg, amire Amoxicillin B-t kapott 3*5 ml-t (16 kg a súlya a lányomnak). Ezt egy hétig szedte, a füle még hurutos volt ezután is, így Augmentin Duot kapott 2*5 ml-t, amit 3*5 ml-re emelt a fülész épp 8 napja. Az orrfolyása akkor már fehéres-átlátszó volt, de még mindig nagyon bőséges. Nasivin orrcseppet használtunk 2-3 nap szünettel az elejétől fogva (+naponta sokszor Sterimaroztam-szívtam az orrát), most Nasonex-et adtak, ezt napi 3-szor egy hete kapja, emellett mosom az orrát infúziós sós oldattal. 4 napja megint elkezdett bőséges zöldessárga váladék folyni az orrából, így még Ciloxan fülcseppet kell az orrába cseppenteni napi 4-szer a napi 3 nasonex mellett (mindet sóoldatos átmosás előzi meg). Dobhártyája ép, fénylő, viszont a tympanometria nagyon lapos mindkét oldalon, hallása feltűnően rossz úgy 2 hete. Jövő héten kell kontrollra mennünk, de előrevetítették az orrmandula műtét szükségességét. Tényleg nincs más kiút? Ez a bőséges zöldessárga váladék antibiotikum mellett nem jelezhet valami súlyos bajt? Válaszukat előre is nagyon köszönöm, Egy aggódó anyuka

        Dr. Csuth Ágnes válasza a mandulaműtét témában

        Kedves Aggódó Édesanya! Nagyon jogos, hogy felvetette az orvos a mandulaműtétet, a halláscsökkenést okozó fülgyulladás, illetve a visszatérő, nem javuló fülgyulladás is indikálja a műtétet. A bőséges zöldes váladék azt jelzi, hogy antibiotikum mellett sem gyógyult még meg a folyamat.


        Dr. Csuth Ágnes
        családorvos

        Dr. Csuth Ágnes

        Kérdés: 2010. november 12., 15:04; Megválaszolva: 2010. november 17., 09:45

      • Kérdések és válaszok a témakörben: