• Arcüreggyulladás

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt doktor Úr/Nő! A 25 éves fiam kicsi gyerekkora óta rengeteget küszködik az arcüregével. Kb. 4 éves korában az egyszer át is mosták neki. Azóta is rendkívül érzékeny ez a terület, ahogy megfázik, vagy elkapja mástól, egyből fáj az arca is. A ma megkapott rtg. leleten ez áll: "A bal alveorisban babnyi éles szélű lágyrészdensitásu képlet van. Retentios cysta, polypus? A melléküregek fali nyálkahártyája körkörösen duzzadtabb, ez gyulladásra utal." Ez műtéti beavatkozást igényel? Ha igen, mit fognak vele csinálni? Fontosnak tartom még megemlíteni, hogy bal oldalon kisfokú septum deviationja van és kicsi kora óta allergiás, leginkább a nyárfa-valamint a parlagfű virágzáskor. Kérem adjon abban is tanácsot, hogyha elkerülhető a műtét, akkor mit tehetünk annak érdekében, hogy ne gyulladjon be az arcürege, illetve ha már megvan a baj, mi a legjobb kezelési módszer a mielőbbi gyógyulásra. Előre is köszönöm válaszát!

        Dr. Horváth Tamás válasza a arcüreg, ciszta témában

        Tisztelt Hölgyem! A röntgenlelet alapján nem kell feltétlen műtét, de egyébként elsősorban CT az, ami megfelelő információt ad. Szóval CT nélkül nem is szabad hozzányúlni, legfeljebb csak egy öblítést szabad csinálni. A rendszeres gyulladás elkerülését esetleg majd egy orrsövényműtét is segítheti (ha majd elmúlt a fiatalember 18 éves), addig panaszok esetén az allergiások által rendszeresen használt szteroidtartalmú orrspray-kkel lehet leggyorsabban javítani a panaszokon.


        Dr. Horváth Tamás
        fül-orr-gégész szakorvos

        Dr. Horváth Tamás

        Kérdés: 2010. szeptember 24., 22:45; Megválaszolva: 2010. szeptember 29., 18:03

      • Kérdések és válaszok a témakörben: