• Állandó orrfolyás - orrdugulás

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktor Úr/Nő! Azzal a problémával fordulok önhöz, hogy nagyon gyakori az orrfolyás és dugulás nálam. Voltam 3 éve allergia teszten, ami gyakorlatilag negatív lett teljesen, kivétel a por, de az sem volt számottevő. Így gyógyszert nem is kaptam. Szemviszketés, torokviszketés és más tünetek sem voltak jellemzőek. Bár vérvételre meg nem küldtek. Gondoltam orrsövényferdülésre, vagy hasonlóra, de nem horkolok, nincsen a beszédemben sem észrevehető "torzulás". És úgy tudom, hogy orrsövényferdülésnél csak az egyik van mindig bedugulva, nekem pedig felváltva mindig, mint egy megfázáskor. Reggel, ha felkelek az ágyból is egyből "csavarja" valami az orromat, tüsszögök, folyik a könnyem is és ez eltart 5-10 percig. Ugyanez ha hidegre kimegyek vagy melegem van. Ha a természetben vagyok akkor is, a buszon is. Tulajdonképpen bárhol és bármikor rám jön. Anyám majdnem ugyanezekkel a panaszokkal él, csak neki nincsen állandóan bedugulva az orra. Állítólag hőérzékeny. Engem ez évek óta gyötör, kellemetlen, nem találtam allergiagyógyszert sem ami hatna, és nem hiszem hogy télen-nyáron meg lennék fázva. Ön szerint mi lehet ez? Arra gondoltam újra elmegyek allergiavizsgálatokra, esetleg fül-orr-gégészetre. Előre is köszönöm válaszát! Kellemes délutánt!

        Dr. Horváth Tamás válasza a orrváladékozás témában

        Tisztelt Hölgyem! Egyrészt az allergiatesztek kb. 85%-os érzékenységűek, azaz 100 biztosan allergiás betegből kb. 85-nél lehet csak a tesztettel kimutatni az allergiahajlamot. De persze nem feltétlen van Önnek allergiája. Az orrsövényferdülés is okozhatja, ha S alakú az orrsövény, akkor mindkét orrfelet lezárhatja/szűkítheti. Esetleg egy arckoponya CT-vel közelebb lehetne kerülni a végső megoldáshoz, az megmutatja, hogy mi a helyzet a melléküregeiben, és hátrébb az orrában.


        Dr. Horváth Tamás
        fül-orr-gégész szakorvos

        Dr. Horváth Tamás

        Kérdés: 2010. augusztus 27., 13:17; Megválaszolva: 2010. augusztus 27., 21:48

      • Kérdések és válaszok a témakörben: