• Krónikus mandulagyulladás miatti mandula eltávolítás

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Kedves Doktornő/Doktorúr! 6 éves kisfiam problámájával szeretnék önökhöz fordulni. 2-3 hete beteg lett,nyaki nyirokcsomói megnagyobbodtak,mandulája begyulladt és testszerte kiütései voltak a feje búbjától a talpáig.Mindkét bokája bedagadt,lábszárán bevérzések alakultak ki.Mérsékelten belázasodott.A Kalocsai Kórház Gyermekosztályának bezárása miatt a Bajai Kórházba került!Az ottani fül-orr-gégész vizsgálata szerint krónikus mandulagyulladása van és megfontolandó a mandulák műtéti eltávolítása.A házi gyermekorvos helyettese szerint nem kell úgy sietni vele,mert a műtéthez évenkénti 3-4 tüszös mandulagyulladás szükségeltetik.Kisfiamnak csak 2 volt! az idén!Lábai időnként szoktak fájni,és sántikál is,de a gyermekorvos szerint vírus miatt van és magától elmúlik.Amúgy azstmás,allergiás,tejfehérjeérzékeny,ami miatt diétázik és gyógyszert szed.Ami még aggaszt,hogy a thrombocyta értéke magasabb lett.A laboreredményeket mellékeltem!Várom mielőbbi válaszát,hogy a mandula műtét szükséges-e,és,hogy a fent leírt tüneteket mi okozza?Mielőbbi válaszát várom. Egy aggódó anya!

        WEBBeteg szakértő válasza a mandulaműtét témában

        Tisztelt Kérdező! Mivel egyéb tünetek is kísérik a mandulagyulladást a műtéti eltávolítás indokolt. A leírt tünetek típusos góctünetek, keressék fel a fül-orr-gégészeti osztályt a műtéti előjegyzés miatt. Sok panasz meg fog szűnni a mandulák eltávolításával. Dr. Csuth Ágnes Kedves Kérdező! Úgy gondolom mindegy, hogy egy gyermeknek egy évben hány mandulagyulladása van, ha abból 1 is ilyen súlyos tüneteket okoz, mint amit leírt. Ha a fülész azt mondta, hogy a tüneteket a mandulagyulladás okozta, akkor feltétlen javaslom, hogy vetessék ki. Úgy gondolom nem hiányzik a kicsi szervezetét kitenni még egy ilyen vagy ennél súlyosabb folyamatnak. A thrombocyta szám emelkedése is a gyulladást mutatja gyermekek esetében. Azt javaslom fontolják meg a mandulaműtétet, különösen, hogy a kicsi ízületeire is ráment illetve sajnos az ilyen folyamat a vesét és a szívet is érintheti.


        WEBBeteg szerkesztőség

        Kérdés: 2010. július 22., 19:43; Megválaszolva: 2010. július 26., 09:03

      • Kérdések és válaszok a témakörben: