• Fül-orr-gégészeti probléma

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Hölgyeim és Uraim, tisztelt Válaszadó Orvosok! Ebben az évben többször fáj a torkom, illtetve furcsa érzésem van, olyan, mintha folyamatosan hurutos lenne. Sokszor köszörülöm a torkomat, mert ingerel az elöbb leírt furcsa érzés. Továbbá már tél óta (november-december óta) több alkalommal feltünt, hogy cipökötésnél mintha nyomás lenne a fejemben, illetve mintha kicsit kellemetlen szagú lenne az orrváladékom. De felállás után aztán mindig megszünt. Az aktuális helyzet a következö: Az orrom nem csurog, nincs náthám, vagy ahhoz hasonló tünetem. Idövel kimondottan "száraznak érzem a nyálkahártyáimat". Lázam nincsen, viszont az ajkaimat sokszor melegnek, kiszáradtnak érzem, ajakírral való ápolás ellenére is. Ezen kívül gyakran nyomást érzek a fejemben, és olykor-olykor enyhe szédülés és hányinger kerülget. Aludni sem tudok jól, kimerültnek és fáradtnak érzem magam. Tegnap elmentem fül-orr-gégészetre, mert a panaszaim, és az általános rossz közérzetem, megmagyarázhatatlan levertségem igencsak nyugtalanítani kezdett. A diagnózis az általános és ultrahangos vizsgálat után: krónikus orrüreggyulladás. Igazából nem is volt alkalmam beszélni az orvossal, így Önökt szeretném arra kérni, hogy a következö fontos kérdéseimet megválaszolni szíveskedjenek. 1. Hogyan lehet megállapítani egy egyszeri vizsgálat után, hogy krónikus orrüreggyulladásom van? Vagy az én elmondásom alapján jött a diagnózis? Javasolnának Önök egyéb vizsgálatokat? Amennyiben igen, kérem, melyek lennének ezek? 2. Mivel kezelhetö legjobban a krónikus orrüreggyulladás? Hagyományos gyógyszerekkel (nekem amoxicillin tartalmú antibiotikumot írtak fel, ezen kívül orrcseppeket), vagy homeopátiás szerekkel is? Mivel én nem szeretek antibiotikumot szedni (föleg azért, mert utána mindig hüvelygombát kapok), örülnék neki, ha lenne mód természetes úton való kezelésre. 3. Teljesen gyógyítható a krónikus orrüreggyulladás, vagy arra számíthatok, hogy újra meg újra elö fog könni? 4. Van összefüggés a krónikus orrüreggyulladás és egy legyengült immunrendszer között? Én ugyanis egy autoimmun pajzsmirigy-betegségben is szenvedek (hashimotó gyanúja áll fenn), aTg antitesteket mutatott ki a vérképem. 5. Okozhat egy krónikus orrüreggyulladás izomproblémákat? Ezt a kérdést azért teszem fel, mert hónapok óta gyengének érzem az izmaimat, annak ellenére, hogy sportos alkat vagyok, és minden nap futok / kocogok. De sajnos egyre nehezebben megy, néha egyszerüen szinte csak "vonszolom" magam. Hosszú ideig semmi megterhelést nem bírnak az izmaim, nagyon hamar kimerülnek, és akkor pihennem kell (vagy ha lehet, kezet vagy lábat "váltani", pl. sütés-fözés, ételkeverés, vagy egyszerüen hosszan taró egy helyben állás közben). Segítö válaszaikat nagyon megköszönném! Tisztelettel és üdvözlettel: Laura, egy elkeseredett 37 éves hölgy

        WEBBeteg szakértő válasza a fül-orr-gégészeti probléma témában

        Tisztelt Hölgyem!

        A krónikus orrmelléküreg gyulladás diagnózist a beteg panaszai, az orr endoszkópos vizsgálata, valamint orrmelléküreg CT felvétel birtokában lehet kimondani.

        Kezelése nem antibiotikummal történik, mivel nem egy éppen zajló fertőzés miatt van, hanem a nyálkahártya nem megfelelő működése miatt.
        Ezekről írtam már részletesebben itt:

        http://enthouse.blog.hu/2009/07/10/miert_fontos_kulonbseget_tenni_az_akut_es_a_kronikus_mellekureg_gyulladas_kozott

        és itt:

        http://enthouse.blog.hu/2009/08/12/az_idult_orrmellekureg_gyulladas_kronikus_rhinosinusitis_oka

        Én a magam részéről nem hiszek a homeopátiában, ez ügyben nem tudok Önnek értékes felvilágosítással szolgálni.

        A krónikus melléküreg gyulladás a tudomány mai állása szerint nem gyógyítható, viszont a megfelelő kezeléssel jól karbantartható, a beteg panaszmentessé tehető. Hullámzó lefolyást mutathat, tehát lehet valaki simán évekig is panaszmentes.

        Elvileg kifejezett izomproblémákat nem szokott okozni, bár mint góc, végülis nem zárható ki teljesen, hogy ez okozza.


        Kérdés: 2010-05-18 17:36:37; Megválaszolva: 2010. május 18., 17:36

      • Kérdések és válaszok a témakörben:

      • Hirdetések
      • Partnereink hírei
        Tekintse meg infografikánkat, és tudjon meg többet az ajakherpeszről!
      • Hirdetések
      • Infografika és videó