• Hangszalaggyulladás?

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Hölgyeim és Uraim, tisztelt Válaszadó Orvosok! Már évek óta küszködök egy problámával, ami idövel egyre jobban aggaszt. A torkom sokszor fáj, de nem torokgyulladásom van, lázam sincs, hanem egy égetö érzés mélyen a garatban. Ha „kívülröl“ akarnám a helyet megmutatni, akkor pont arra a bemélyedésre mutatnék rá, ami a nyakon látható, illetve egyértelmüen kitapintható. Felváltva évente többször két nyelvet beszélek, és az említett problémám, amelyhez rekedtes hang (néha már szinte semmi hang nem jön ki a torkomon), gyakori torokköszörülés is társul, föleg akkor jelentkeznek, amikor „nyelvet váltok“, illetve napokon keresztül mindkét általam beszélt nyelvet sokat használom. Idövel aztán magától helyrejön minden... Kérném szíves segítségüket, tanácsukat, hogy mitévő legyek, menjek-e orvoshoz, ha igen, milyen kivzsgálással lehetne fényt deríteni a problémám okára. Válaszukat előre is köszönöm! Tisztelettel és üdvözlettel: Laura

        WEBBeteg szakértő válasza a torokfájás, rekedtség témában

        Kedves Laura!

        Első körben mindenképpen egy általános fül- orr- gégészeti vizsgálatot javasolnék. A leírás alapján egyébként bennem két lehetőség merült fel így első körben. Egyrészt lehet, hogy foniátriai problémája van, azaz rosszul használja a hangszalagjait, és ez akár fájdalomhoz is vezethet. Ezt leginkább egy foniáter szakorvos (fül- orr- gégészeten belül hangspecialista) tudná megítélni. Másrészt lehet, hogy úgynevezett gége-garati reflux betegsége van, azaz kóros mennyiségű savas visszaáramlás történik a gyomrából a torkába. Ez olyankor is lehet, ha egyáltalán nem érez savval kapcsolatos panaszt. Ezt pedig alapvetően egy belgyógyász tudná kivizsgálni.

        De az első lépcső akkor is egy általános gégészeti vizsgálat.


        Dr. Plósz János
        belgyógyász, gasztroenterológus Tőle szeretnék kérdezni

        Dr. Plósz János

        Kérdés: 2010-05-06 12:36:29; Megválaszolva: 2010. május 06., 12:36

      • Kérdések és válaszok a témakörben: