• Perceptiv halláscsökkenés

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktor Úr/NŐ! 2007 nyarán idegi típusú halláscsökkenés miatt infúziót (Nootropil) kaptam. Ugyanilyen tünetek miatt azóta még két alkalommal megismételték a kezelést, de a javulás csekély volt. Az elvégzett vizsgálatok (Koponya MR, neurológia, szemészet, Bera)negativ eredménnyel zárultak. (Ezt megelőzően semmiféle betegségem nem volt.) A felírt gyógyszereket(Nootropil, Betahistin) azóta is szedtem, de most a háziorvosom további szedést nem javasolt, mivel ezek hatására javulás nem mutatkozott. Sajnos azomban tanácsot sem tudott adni, hogy a jövőben mit tegyek, milyen gyógymóddal próbálkozzak, kihez forduljak segítségért. Válaszát nagyon várom, segítségét előre is köszönöm Tóth-K Marika

        WEBBeteg szakértő válasza a halláscsökkenés témában

        Kedves Kérdező!

        Kérdésére csakis kérdésekkel felelhetek.
        1. Mekkora zajterhelésnek van kitéve? Az állandó  munkahelyi vagy a közlekedéssel járó zaj, illetve a pillanatokig tartó, erős környezeti hangok (puskalövés, fejet érő ütés, villám) a belső fül alkalmazkodását kimeríti, vagy hirtelenségével kikerüli.
        Első tanács: fontos, hogy a káros mértékű zajt kerülje, amennyiben lehetséges.

        2. Halláscsökkenése állandó, vagy időszakos? Legjobb információim szerint eddig kísérleti körülmények között sikerült csupán a belső fül érzőhámjának, a szőrsejteknek az újdonképződését elősegíteni. Ez a folyamat a természetben is előfordul, eddig csak bizonyos papagájfajokban sikerült kimutatni, emberben nem. Amennyiben halláscsökkenését időszakos jellegűnek érzi, lehetséges, hogy azt nem a szőrsejtek pusztulása okozza, hanem a belső fül finom membránjainak szakadása, vagy az ovális- vagy a kerek ablakok sérülése. Ez az állapot műtéti kezelést igényel.

        3. A hallásgörbéjét is jó lenne látni. A hallásgörbe a hallásvizsgálati lelet neve. Lefutása segíthet elkülöníteni a belső fül csigájának alsó vagy felső részének károsodása miatti, illetve az egyes hallócsontok rögzülésével járó állapotokat. Ez utóbbiak miatt szintén műtét lehet javasolt.

        4. Léteznek genetikai eredetű halláscsökkenések is. Amennyiben családjában előfordult halláscsökkenés, célszerű a genetikai háttér vizsgálatával is foglalkozni.

        Az idegi jellegű halláscsökkenés háttere az esetek túlnyomó részében mindmáig nem ismert, emiatt egyelőre a megfelelő kezelés felfedezése is várat magára. Hogy vírusokkal bejuttatott örökítő anyag, vagy egyéb gyógyszeres kezelés (belsőfüli perfúzió) vezetnek a megoldáshoz, egyelőre nem tudni.

        Üdvözlettel: Dr. Lengyel Csongor  fül-orr-gégész

        A WEBBetegen itt olvashat részletesen a témáról: A nagyothallás okai


        WEBBeteg szerkesztőség
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő

        Kérdés: 2008-06-09 09:33:30; Megválaszolva: 2011. július 29., 13:37

      • Kérdések és válaszok a témakörben: