• Vajon mitől fáj?

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        2004 és 2005 között állandó visszatérő külső fülgyulladásom volt ami nagyon erősen fájt, mivel az első napokban még beszélni is alig tudtam annyira fájt. Legtöbbször a jobb fülemnél kezdődött erős fájdalommal, lázzal, és mindig kellemetlen szagú váladék folyt ki belőle. KB. két hetes orvosi kezelés után amikor kezdtem rendbe jönni a jobb fülem ekkor meg a bal fülemnél kezdődött a gyulladás ugyan azzal a tünetekkel. Az orvos tanácsára mellőztem a fül piszkálást és vigyáztam a zuhanyzásnál a vízre, hogy ne érje a fülemet. De csak később derült ki hogy a zaj védő füldugót használtam a munka helyemen és ez okozza a külsőfülgyulladást. Az üzemi orvos enyhe fokú hallás csökkenést mért ezért áthelyezett a munkáltatóm olyan részlegre ahol nincs zaj és így nem kell zaj védő füldugót használnom. Eltelt 3 év azóta és a füleim nagyon érzékenyek lettek. Az erős fülgyulladások megszüntek, de ha víz megy a fülembe megfájdul, akkor is fáj ha rajta alszom, de leges legjobban akkor fáj ha légnyomás különbség éri pl. ha Mátrafüredről Gyöngyösre utazok. Kaptam gyógyszeres kezelést de sajnos még mindig ugyan olyan érzékeny a füleim. A kérdéseim a következők: - Visszatérő hallócsatorna gyulladástól lehet ilyen érzékeny a füleim? - Gyógyítható e és milyen kezelésekkel? - Egy jó orvost tudnának e ajánlani? - Az enyhe fokú hallás csökkenést okozhatta e rendszeresen visszatérő Otitis externa

        WEBBeteg szakértő válasza a fülfájás témában

        Kedves Kérdező!

         

        Nagyon jó kérdéseket tett fel. Az ismétlődő külső hallójárat gyulladás (nem hallócsatorna!) a fület érzékenyebbé teheti a külső hőmérséklet, de nyomás változásaira is. A vékony és érzékeny hallójárati bőr fogékonyabb az ismételt fertőzésekre, a dobhártya-hallócsontlánc-belsőfül rendszere pedig érzékenyebb lehet az erős zajra, a hirtelen nyomásváltozásokra. Az egész rendszer megfelelő működéséhez az alap a megfelelő fülkürtműködés, tehát a kezeléshez alapos és jó diagnosztika szükséges a fülkürt működésének vizsgálatára. Amennyiben az orrlégzésben, vagy a fülkürt működésben van eltérés, ezeket kezelni kell. A külső hallójárat visszatérő gyulladásai ma még részben ismeretlen mechanizmussal esetenként képesek halláscsökkenést okozni. A halláscsökkenés lehet idegi is, ilyenkor a belsőfül irritációját a középfül következményes gyulladásán keresztül valószínűleg a kerek ablak membránján átjutó gyulladásos molekulák okozzák. A hosszan tartó füldugó-használat hajlamosít a külső hallójárat-gyulladásra. Azt hiszem, hogy megfelelő odafigyeléssel a probléma kezelhető. Például amikor utazik, ne tegye ki fülét hirtelen nyomásváltozásnak, ugyanígy ne ugorjon fejest a medencébe és repülőgépen a fel és leszálláskor szopogasson cukorkát és gyakran nyeljen. Erős zajtól szintén óvja fülét. Lehetőleg kerülje el a felső légúti hurutok kialakulását, fogyasszon sok gyümölcsöt.

         

        Üdvözlettel:  Dr. Lengyel Csongor fül-orr-gégész szakorvos


        WEBBeteg szerkesztőség
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő

        Kérdés: 2008-06-02 21:27:06; Megválaszolva: 2011. július 29., 10:31

      • Kérdések és válaszok a témakörben: