• Visszanőtt mandula

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktornő/Úr! 4 évesen, 1990-ben vették ki a manduláimat, majd 2003-tól elkezdett visszanőni a bal oldalon. Eleinte két-három havonta okozott panaszokat/tüszős mandulagyulladás/, majd 2006-ra már havonta be volt gyulladva, és a gyógyszerek, injekciók sem akartak használni. Azon a nyáron újra kivették, majd figyelmeztetett az orvos, hogy a jobb oldalon is lát pici maradványokat/3 darabot, egymástól fél-egy centire/, de azok akkor még nem okoztak gondot. Most újra belekerültem a "mókuskerékbe": már majdnem borsószem nagyságúak, havonta begyullad, tüszős lesz. A kérdésem az lenne, milyen módon lehetne végleg eltüntetni, mivel méreténél és elhelyezkedésénél fogva nem alkot összefüggő részt. Már belefáradtam az állandó betegeskedésbe, és hasztalan gyógyszerszedésbe. Köszönettel: B. Rita

        WEBBeteg szakértő válasza a mandula témában

        Kedves Rita!

        Mivel a mandulaműtét során a szájpadi mandula (helytelen, de mellesleg gyakoribb néven garatmandula) alsó részének mesterségesen szabunk határt (ott, ahol az áthajlik a nyelv hátulsó része felé, a nyelvgyöki mandula állományának nyirokszövetébe) ezért elég gyakran előfordul, hogy a mandula alsó része felől egy-egy rész fokozatosan visszanő.
        Amennyiben a visszanőtt darab(ok) panaszt okoz(nak), érdemes ismételten műtéttel eltávolítani (őket). A gyógyszeres kezelés ilyen esetekben csak időleges javulást okoz, legtöbbször eredménytelen.

        Üdvözlettel: Dr. Lengyel Csongor  fül-orr-gége szakorvos


        WEBBeteg szerkesztőség
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő

        Kérdés: 2008-05-27 10:36:39; Megválaszolva: 2011. július 29., 09:28

      • Kérdések és válaszok a témakörben: