• Árthat-e a fülemnek a repülés?

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Üdvözlöm!

        A következő kérdésem lenne.

        Egyik fülremre süket vagyok (teljesen) gyermekkorom óta, (mumpsz következtében elhaltak a hallóidegek), de a másik fülem teljesen ép, és (a pszichés dolgokat és a térhallást leszámítva) nincs gondom a hallásommal. Nagyon féltem viszont a jó fülemet, rendszeresen járok audiológiára, idén télen egy középfülgyulladás következtében egy hétig jóformán süket voltam, így mégjobban tartok mindentől ami árthat neki. Szeretném megtudni, hogy egy repülőút okozhat-e problémát? Mire számíthatok? Bedugul majd a fülem? Mennyi ideig tarthat ez? Mennyi idő után kezdjek aggódni,ha mégsem dugulna ki? Van-e valamilyen óvintézkedés, amivel megelőzhető ez a füldugulás? Van-e esetleg fülcsepp, amit használhatok, ha esetleg begyulladna a fülem (hogy lehetőleg ne kelljen külföldön orvoshoz mennem, előre fel szeretnék készülni).

        Más: a fülhallgató, ha halkan hallgatom, mennyire ártalmas? Sajnos én nagyon érzékeny vagyok a zajokra elalváskor, és mivel egy egyetemi kollégiumban lakom, esténként van, hogy csak fülhallgatóval tudok elaludni, ha valami lágy, altatós zenét hallgatok. A füldugó sajnos nem vált be, mert a mélyebb basszus hangokat, amik a leidegesítőbbek, nem szűri ki.

        Előre is köszönöm a válaszokat!

        WEBBeteg szakértő válasza a süketség, repülés témában

        Kedves Kérdező!

        A repülés önmagában nem árthat a hallásának, de a füle dugulhat. Általában egyénenként változó mértékben mindenkinek dugul a füle a légnyomásváltozás miatt. Főleg a fel-, leszállás alatt okoz ez gondot. Megelőzésére rágózás, cukorka szopogatás szokott beválni, de komolyabb esetekben az orrcseppek, orrsprayek alkalmazása segít.
        Ami a fülhallgatót illeti, a hangforrás közelsége és a hallójárat bedugaszolása miatt, alacsony hangerő esetén is ártalmas. Halláskárosodást okoz hosszútávú és rendszeres használata. A mély hangokat sajnos ez sem védi ki, hiszen azok csontvezetés révén is igen jól vezetősnek a belsőfül felé. 

        Üdvözlettel: Dr. Piros Zsuzsanna


        WEBBeteg Szakértő
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő

        Kérdés: 2009-06-01 21:52:14; Megválaszolva: 2011. október 04., 11:42

      • Kérdések és válaszok a témakörben:

      • Hirdetések
      • Partnereink hírei
        Indul Az év praxisa a Kárpát-medencében pályázat második szakasza!
        Tekintse meg infografikánkat, és tudjon meg többet az ajakherpeszről!
      • Hirdetések
      • Infografika és videó